Skördetider, harvest time, sadonkorjuuta

Äppelmust, applejuice, omenamehu
Äppelmust, applejuice, omenamehu
Musteri, cider factory, mehustamo
Musteri, cider factory, mehustamo
Musteri, cider factory, mehustamo
Musteri, cider factory, mehustamo

 

Skördetider

Det allra bästa med hösten är att det är hela tiden något som blir klart och något som måste tas tag i. Nu återstår ännu en massa härliga svamp i skogen och dessutom ska jag plocka massor med lingon till helgen. Äpplen blev ju klara för att tag sedan och tack gude Gud för Facebook, det finns grupper där det finns medlemmar som har möjlighet att donera stora mängder äpplen bara man ställer upp och plockar och hämtar dem.

Lagar jag äppetmust av mindre än 100 kg äpplen så är musten slut före jul och det vill jag inte. Det är roligast om det räcker en bit över till våren också. Och nu efter det senaste larmet från tidningen Råd & rön om att de färdiga äppeljuicekoncentraren (du kan läsa mer här) innehåller gifter så är man ju ganska så motiverad att laga sin egen istället. Den här gången hade jag långt över 100 kg med mig och hela proceduren tog inte särskilt lång tid. Visst är det lite pussel med att få en lämplig tid, plocka äpplen, packa dem i bilen, rengöra flaskorna och ta allting med sig men jag tycker att det är väl värt besväret. Snart ska jag ta och experimentera med att göra äppelcider av en del av musten också.

Harvest time

The best thing about the autumn is that there is always something that is mature and done and something that needs to be taken care of. There are still a lot of lovely mushrooms in the forest and in addition, I will pick a lot of lingonberries this weekend. Apples became mature for some time ago and thank God for Facebook, there are groups where there are members who are able to donate large amounts of apples just if You agree to both pick them and carry them away.

If I make less applejuice than 100 kg of apples it wil be finished before Christmas and I do not want that. It’s most fun if we have at least some left in the spring as well. And now after the last alarm from a Swedish magazine called Råd & Rön where they found out that some of the products that are supposed to be applejuice even contain toxins, I am pretty motivated to make my own instead. This time, I had well over 100 kg with me and the whole procedure did not take a particularly long time. It sure is a little puzzle to get an appropriate amount of time, pick apples, pack them in the car, clean the bottles and take everything with You but I think it is well worth it. Soon I’ll take and experiment with making cider of som of the applejuice too.

Sadonkorjuuta

Parasta syksyssä on se, että jossakin on aina jotakin, joka on valmistumassa ja josta pitää pitää huolta. Metsässä on vielä paljon ihania sieniä ja tänä viikonloppuna aion poimia paljon puolukoita. Omenat kypsyivät jo jonkin aikaa sitten ja kiitos Facebookille, sillä siellä on olemassa ryhmiä, joissa on jäseniä, jotka pystyvät lahjoittamaan suuren määrän omenoita. Itse ei tarvitse tehdä muuta kuinkäydä poimimassa ne ja kuljettaa ne pois paikan päältä.

Jos mehustan alle 100 kg omenoita niin mehu loppuu jo ennen joulua. Onhan hauskempaa, jos se riittää edes jonkin verran kevään puolelle. Ja nyt kun viimeisin uutinen koski omenamehutiivisteiden sisältämiä myrkkyjä niin olen melko motivoitunut tekemään omaa mehua. Tällä kertaa minulla oli mukanani reilusti yli 100 kg ja koko prosessi ei kestänyt erityisen kauaa. Onhan se toki pienoinen palapeli että on aikaa poimia omenoita, pakata ne autoon, puhdistaa pullot ja varata mehustamoaika, mutta mielestäni se on vaivan arvoista. Pian kokeilen myös omenasiiderin tekemistä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.