Höstlig melankoli, autumn melancholy, syysmelankoliaa

Laxsallad, salmon salad, lohisalaatti
Laxsallad, salmon salad, lohisalaatti

 

Höstmelankoli

Och så är vi inne i oktober. Än så länge går det bra med alla dessa vackra och soliga dagar men jag bävar inför november. Den månaden tycker jag att man skulle kunna slopa helt och hållet. I år tänker jag sätta upp julbelysningen senast sista veckan i november bara för att känna att jag inte drunknar i det kommande mörkret. Och så ska jag bunkra med värmeljus från Ikea också. Kommer ihåg den gången då sonen fick för sig att pilla ut hjärtat av 100 stycken ljus och dessutom pilla ut ljusen ur sina aluminiumhöljen också. Undra på att han höll sig tyst så länge. Jag bifogar en länk till en fin naturvideo med Jean Sibelius Finlandia. Mycket passande musik till den här årstiden, låten komponerades redan 1899.

Idag får ni ett recept på laxsallad. Och just när jag berättade att man inte behöver något annat till dressingen än olja och vinäger så är den här lite annorlunda. Med den här dressingen blir salladen mycket matigare. Man kan faktiskt också tillägga kokta potatisskivor om man vill.

Laxsallad

600 gram benfri, varmrökt lax

olika sorters sallader

en knippe rädisor

en gurka

4 ägg, löskokta

2 dl crème fraîche

1 msk vittvinsvinäger

4 msk riven pepparrot

salt och svartpeppar

Skölj och skiva rädisorna tunnt. Skölj och grovhacka gurkan. Blanda ihop salladen, rädisorna och gurkbitar. Dela ut salladen på tallrikarna, lägg på lämpliga bitar av laxen. Halvera äggen och sätt dem på tallriken. Blanda ihop crème fraîche, vittvinsvinäger och riven pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Sätt dressingen överst på laxen. (Dekorera eventuellt med finhackad dill).

Autum melancholy

And so we landed in October. So far, that’s all fine with all those beautiful sunny days but I dread for November. That month could actually be dumped altogether. This year I intend to put up the Christmas lights at the latest in the last week of November just to know that I do not drown in the coming darkness. And so I’ll stock up with lights from Ikea too. I remember once when my son got the idea to pick out the heart of the 100 lights and even picking out the candles out of their aluminum casings too. No wonder he kept quiet for so long. I enclose a link to a beautiful nature video with Jean Sibelius Finlandia. Very fitting music for this time of year, the song was composed year 1899.

Today, You will get a recipe for a salmon salad. And right when I told You that You do not need anything else for the dressing than oil and vinegar so this one is a bit different. This salad dressing is much more filling. You can also add cooked potato slices if desired.

Salmon salad

600 grams of boneless, smoked salmon

different kinds of salads

a bundle of radishes

a cucumber

4 eggs, softboiled

2 dl crème fraîche

1 tbsp white wine vinegar

4 tablespoons grated horseradish

salt and black pepper

Rinse and slice the radishes thinly. Wash and roughly chop the cucumber. Mix together the lettuce, radishes and bites of cucumber. Distribute the salad on plates, add the appropriate bits of the salmon. Halve the eggs and put them on the plate. Mix together sour cream, white wine vinegar and grated horseradish. Season with salt and pepper. Put the dressing on top of the salmon. (Decorate with finely chopped dill if You want to).

Syysmelankoliaa

Ja niin me olemme jo lokakuussa. Aurinkoisten ja lämpimien päivien ansiosta tämä vielä toimii, mutta pelkään marraskuuta. Juuri sen kuukauden voisi poistaa almanakasta kokonaan. Tänä vuonna aion laittaa jouluvalot viimeistään marraskuun viimeisellä viikolla etten huku pimeyteen. Ja niin käydä ostamassa tuikkuja varastoon Ikeasta. Muistan kerran, kun poikamme sai loistoidean, ja poimi ensin sadasta tuikusta sekä sydämet että alumiinikuoret. Ei ihme, että hän oli hiljaa niin kauan. Liitteenä linkki kauniiseen luontovideoon ja Jean Sibeliuksen Finlandiaan. Tämä musiikki sopii tähän vuodenaikaan. Teos sävellettiin jo 1899.

Tänään saat reseptin lohisalaatille. Ja juuri kun sanoin,että salaatinkastikkeeseen ei tarvita mitään muuta kuin öljyä ja viinietikkaa niin tämä kastike on hieman erilainen. Tämä on paljon täyttävämpää. Voit lisätä salaattiin keitettyjä perunansiivuja, jos haluat. Silloin salaatista tulee vielä ruokaisampi.

Lohisalaatti

600 g ruodotonta, lämminsavustettua lohta

erilaisia salaatteja

nippu retiisejä

kurkku

4 kananmunaa, löysäksi keitettyjä

2 dl ranskankermaa

1 rkl valkoviinietikkaa

4 rkl raastettua piparjuurta

suolaa ja mustapippuria

Huuhtele ja viipaloi retiisit ohuiksi. Pese ja pilko kurkku pieniksi paloiksi. Sekoita salaatti, retiisit ja kurkunpalat. Jaa salaatti lautasille, lisää sopivia paloja lohta. Puolita kananmunat ja laita ne lautaselle. Sekoita kermaviili, valkoviinietikka ja raastettu piparjuuri. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita kastike lohen päälle. (Koristele hienonnetulla tillillä jos haluat).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.