Trattkantareller, winter mushrooms, suppilovahveroita

Trattkantareller, winter mushrooms, suppilovahveroita
Trattkantareller, winter mushrooms, suppilovahveroita
Huggorm, adder, kyykäärme
Huggorm, adder, kyykäärme

 

Trattkantareller

Nu var det lite svalare i skogen och den här gången hann vi se två huggormar. Jag skulle faktiskt hemskt gärna slippa se några överhuvudtaget, huggormen är ju den enda giftiga ormen vi har i Finland och jag är fullständigt livrädd för dem. Inte brukar jag stanna och se om det handlar om en snok heller, i och för sig. Allt som slingrar sig är ju bara helt jätteäckligt.

Den här gången var det egentligen lingon jag skulle ha men antingen hade någon annan hunnit före eller också har det varit för torrt för riktigt rikliga skörder. Alltsom allt fick jag ihop bara en ynka liter och då fick jag ändå hjälp av både min pappa och min son. Däremot hittade de andra en hel del trattkantareller och vanliga kantareller och när vi väl var hemma så var det dags att laga en smarrig soppa på trattkantarellerna. Jag glömde ta bild på soppan, vi var helt enkelt för hungriga.

Trattkantarellsoppa

1 gul lök

1 liter trattkantareller

2 msk vetemjöl

en liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar (eller grönsaksfond)

2 dl grädde

smör

salt och peppar

finhackad persilja eller gräslök

Skala och finhacka löken. Smält smör i en gryta eller en kastrull och lägg i löken. Rör om och låt inte löken ta färg. Lägg i svampen och vänta tills vätskan har kokat bort. Strö över vetemjölet, blanda ordentligt och tillsätt vatten och buljongtärningar. Låta soppan koka upp och sjud på låg värme i 10-15 minuter. Mixa soppan med en stavmixer. Tillsätt grädden och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med persilja eller gräslök. Jag stekte till en massa brödkrutonger i smör och kryddade dem med lite torkad timjan. De passade också bra till soppan.

Winter mushrooms

It was a bit cooler in the forest and this time we managed to see two snakes as well. I would very much like to see none, the adders are the only poisonous snakes we have in Finland and I’m completely terrified of them. I usually do not stay to see which snake it is either. Everything living that winds is just absolutely disgusting.

This time I wanted to pick lingonberries but I guess someone else got there before me or then it’s been too dry for a big amount of them. I just got only a liter of them, and I was helped by both my dad and my son. However, the others found lot of both chanterelles and winter mushrooms and once we were at home again, it was time to cook a tasty soup of them. I forgot to take a photo of the soup, we were too hungry.

Mushroom soup

1 onion

1 liter winter mushrooms

2 tbsp plain flour

one liter of water

2 vegetable bouillon cubes (or vegetable stock)

2 dl cream

butter

salt and black pepper

finely chopped parsley or chives

Peel and chop the onion. Melt the butter in a casserole or a saucepan and add the onion. Stir and do not let the onions take color. Add the mushrooms and wait until the liquid has evaporated. Sprinkle over the flour, mix well and add water and bouillon cubes. Let the soup boil and simmer on low temperature 10-15 minutes. Blend the soup with a blender. Add the cream and bring to boil. Season with salt and pepper. Garnish with parsley or chives. I fried a lot bread cubes in butter and seasoned them with a little dried thyme. They tasted great with the soup.

Suppilovahverot

Nyt metsässä oli hieman viileämpää ja tällä kertaa näimme kaksi kyytä. En halua nähdä ainoatakaan, kyykäärmehän on ainoa myrkyllinen käärme meillä Suomessa ja pelkään niitä silmittömästi. En yleensä jää katsomaan, mikä käärme on kyseessä vaan juoksen karkuun. Kaikki elävä, joka luikertelee, on kuvottavaa.

Tällä kertaa halusin poimia puolukoita, mutta joko metsään oli ehtinyt joku ennen minua tai sitten on ollut vain liian kuivaa puolukoille. Yhteensä saimme pakastimeen vain vaivaisen litran vaikka isäni ja poikani auttoivat molemmat. Toiset löysivät kuitenkin paljon kantarelleja ja suppilovahveroita joten kun pääsimme kotiin asti teimme suppilovehveroista herkullista sienikeittoa.

Suppilovahverokeitto

1 sipuli

1 litra suppilovahveroita

2 rkl vehnäjauhoja

litra vettä

2 kasvisliemikuutiota (tai kasvisfondia)

2 dl kermaa

voita

suolaa ja mustapippuria

hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia

Kuori ja hienonna sipuli. Sulata voi vuoka tai kattilassa ja lisää sipuli. Sekoita ja anna sipulit eivät ota väriä. Lisää sienet ja odota, kunnes neste on haihtunut. Ripottele päälle jauhot, sekoita hyvin ja lisää vesi sekä kasvisliemikuutiot (tai kasvisfondi). Anna kiehua ja hauduta miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Sekoita keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma ja anna kiehahtaa. Tarkista maku, lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Koristele persiljalla tai ruohosipulilla. Paistoin kyytipojaksi leipäkuutioita runsaassa voissa, ja maustoin ne kuivatulla timjamilla. Ne sopivat keittoon hyvin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.