Biff Rydberg

Biff Rydberg
Biff Rydberg

Biff Rydberg

Nu börjar det bli höst på riktigt. Lite höststormar och regn, ofta dimma också. Men det gör ingenting, det har varit en ovanligt torr och vacker höst. Och så fick jag ju den första snön i Lappland, snart lär den väl komma hit till södra Finland också. Jag sitter nu och skriver artiklar om både siklöja och granskott, ett väldigt roligt jobb. Så roligt, att jag helt glömde bort att äta lunch idag. Så nu till kvällen får det bli rejält med mat, en svensk klassiker helt enkelt. Och en riktig god sådan.

Biff Rydberg är en riktig klassiker, lika känd som en Wallenbergare. Det är faktiskt bara en lite bättre version av den klassiska pyttipannan, eftersom den görs på oxfilé. Många av de gamla svenska restaurangerna erbjuder Biff Rydberg så att potatisen är på ena sidan stekpannan, köttbitarna på den andra, och i mitten är det stekt lök (ibland med tillsatt socker), hackad persilja och riven pepparrot. Äggulan och fransk senap serveras separat.

800 g oxfilé

10 stycken potatisar

2 st lökar

4 st ägg

4 msk olja (ej olivolja)

4 msk smör

Skala potatisen och skär den i små bitar. Sätt hälften av smöret och oljan i stekpannan och stek de råa potatisbitarna på medelvärme. Under tiden du steker potatisen, skär upp köttet i små bitar (samma storlek som potatisen) och finhacka löken. När potatisen är klar, sätt dem i ugnen så att de håller sig varma. Vrid upp värmen, sätt resten av smör och olja i pannan och stek köttet och löken. Stek köttet snabbt och krydda med salt och peppar. Servera med en äggula, riven pepparrot och senap.

Biff Rydberg

It’s really autumn. Stormy and rainy, often fog too. But it does nothing, it’s been an unusually dry and beautiful autumn. And I got the first snow in Lapland, it soon learns to come to southern Finland too. I now sit and write articles about both vendace and spruce shoots, a fun job. So fun, that I completely forgot to eat lunch today. So now for the evening it will be lots of food, a Swedish classic. A real good one.

Biff Rydberg is a true classic, as well known as a Wallenberger. It’s actually just a little better version of the classic hodgepodge as it is done with tenderloin. Many of the old Swedish restaurants offer Biff Rydberg so that the potatoes are on one side of the pan, the pieces of meat on the other, and in the middle the fried onions (sometimes with added sugar), chopped parsley topped with grained horseradish. The yolk and mustard are served separately.

800 g of tenderloin

10 pieces of potatoes

2 onions

4 eggs

4 tablespoons oil (not olive oil)

4 tablespoons butter

Peel the potatoes and cut them into small pieces. Put half the butter and oil in frying pan and fry the raw potatopieces over medium heat. Meanwhile You fry the potatoes, cut up the meat into small pieces (same size as the potatoes) and finely chop the onion. When potatoes are done, put them in the oven so that they keep warm. Turn up the heat, put the rest of the butter and oil in pan and fry the meat and onions. Fry the meat quickly and season with salt and pepper. Serve with an egg yolk, grated horseradish and mustard.

Rydbergin pihvi

 

Nyt on syksy. Myrsyjä ja sateita, usein myös sumua. Mutta ei se haittaa, tänä vuonna on ollut poikkeuksellisen kuiva ja kaunis syksy. Ja sain jo ensilumet Lapissa, pian se tulee tänne Etelä-Suomeenkin. Istun nyt ja kirjoita juttuja sekä muikusta että kuusenkerkistä, hauskaa hommaa. Itse asiassa niin hauskaa, että unohdin syödä lounaan tänään. Joten nyt illalla pitää olla paljon ruokaa, hyvä ruotsalainen klassikko. Ja se on todella hyvä.

Biff Rydberg on ruotsalaisklassikkona yhtä tunnettu kuin Wallenbergare. Se on oikeastaan vähän parempi versio klassisesta pyttipannusta, koska se valmistetaan sisäfileestä. Monet vanhat ruotsalaisravintolat tarjoavat Biff Rydbergin siten, että perunat ovat pannulla omalla puolellaan, lihapalat omallaan ja keskellä on paistettu sipuli (joskus siihen lisätään hieman sokeria), hakattua persiljaa ja raastettua piparjuurta. Kanamunan keltuainen ja ranskalainen sinappi tarjotaan erikseen.

800 g härän sisäfilettä

10 perunaa

2 sipulia

4 kanamunaa

4 rkl öljyä (ei oliiviöljyä)

4 rkl voita

Kuori perunat ja pilko ne noin senttimetrin kokoisiksi kuutioiksi. Laita puolet annetusta voi- ja öljymäärästä paistinpannulle ja raakapaista perunapalat keskilämmöllä. Sillä aikaa kun perunat paistuvat, paloittele liha samankokoisiksi paloiksi kuin perunatkin ja hienonna sipuli. Kun perunat ovat valmiit, siirrä ne vadille tai uuniin ja pidä lämpimänä. Nosta lämpöä, laita pannuun loppu voi ja öljy, heitä sekaan lihapalat ja lopuksi sipulit. Älä sekoita ennenkuin lämpö on noussut uudestaan paistinpannulla. Sekoita nopeasti, suolaa ja pippuroi. Biff Rydberg tarjotaan heti, kanamunankeltuainen mieluiten kuoressaan. Lisäksi raastettua piparjuurta, persiljaa ja ranskalaista sinappia.

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.