Smarrig bulgur, tasty bulgur, maukas bulgur

Bulgur
Bulgur

Smarrig libanesisk bulgur

Nu är det höstlov i Finland. Av någon underlig anledningen har det som tidigare varit en veckas lov blivit endast två lediga dagar. Förr i tiden fick barnen ledigt från skolan för att kunna hjälpa till med potatisskörden hemma, men idag ser det ju inte riktigt ut på det sättet. Och inte hinner man åka iväg någonstans på ett par dagar heller. Jag hade tänkt mig att de kanske behövde sova ut och vila upp sig men tji fick jag när första megabråket bröt ut mellan dem två redan på förmiddagen. Jag valde att skicka båda två ut på stan.

Jag vet att bulgur inte direkt är någon nordisk mat. Men ibland blir jag bara så trött på potatis i alla dess former att man vill gärna prova på något annat. Och många av de andra tillbehören – ris, nudlar med mera – är rätt tråkiga om man inte piffar upp dem. Igår valde jag att använda tomat, gurka, oliver, paprika och lite annat smått och gott för att pigga upp den färglösa och faktiskt även rätt smaklösa bulguren. Den här passar bra som tillbehör till både fisk, kött och kyckling.

Smarrig bulgur

2 dl bulgur

25 g smör

4 dl vatten

1 grönsaksbuljong (eller grönsaksfond)

7 soltorkade tomater

10 oliver

2 vanliga tomater

¼ gurka

½ paprika

1 rödlök

1 msk honung

citronsaft

rikligt med persilja

salt och svartpeppar

Smält smöret i en kastrull. Lägg i bulgur och rör om. Häll i vattnet och gränsaksbuljongen eller fonden. Koka tills vattnet har avdunstat, det tar ca 10 minuter. Finhacka de soltorkade tomaterna, oliverna, vanliga tomaterna, gurkan, paprikan och rödlöken. Bland i allt i bulgurin. Krydda med citronsaft, honung och persilja. Smaka av med salt och peppar.

A tasty Lebanese bulgur

Now it is autumnholiday in Finland. For some strange reason, it has has previously been a holiday for a week but it is now cut down to only two days. In the past, the children were off from school to help with the potato harvest at home, but today it’s not really like that. And two days is nout enough to go away on a trip either, really. I was thinking that maybe they needed to sleep off and rest but i knew I was wrong when the first megafight broke out between them two already this morning. I chose to send both of them out to the town.

I know that bulgur is not exactly Nordic food. But sometimes I’m just so tired of potatoes in all forms that I do need to try something else. And many of the others – rice, noodles, etc. – are quite boring unless you spice them up. Yesterday, I chose to use tomatoes, cucumber, olives, peppers, and some other nice ingredients to brighten up and indeed get a right tasteless bulgur. This is ideal as an accompaniment to fish, meat and chicken.

Tasty bulgur

2 dl bulgur

25g butter

4 dl water

1 vegetable cube (or vegetable stock)

7 sundried tomatoes

10 olives

2 regular tomatoes

¼ cucumber

½ pepper

1 red onion

1 tbsp honey

lemon juice

plenty of parsley

salt and black pepper

Melt the butter in a saucepan. Add bulgur and stir. Pour in the water and the vegetable cube or stock. Cook until the water evaporates, it takes about 10 minutes. Finely chop the sun-dried tomatoes, olives, regular tomatoes, cucumber, peppers and onions. Add all in the bulguri. Season with lemon juice, honey and parsley. Add salt and pepper if needed.

Maukas libanonilainen bulgur

Nyt Suomessa on syysloma Suomessa. Jostain kumman syystä meillä on aiemmin ollut viikon loma, mutta nyt vain kaksi päivää. Aiemmin lapset olivat syyslomalla siksi, että pääsivät auttamaan perunoiden nostossa, mutta tänään ei kovin monilla taida olla omia perunapeltoja. Ja koska aikaa ei ole kuin muutama päivä niin matkallekkaan ei oikein kannata lähteä. Ajattelin, että ehkä he haluavat nukkua pitkään ja levätä, mutta kaduin katkerasti kun ensimmäinen megaluokan riita puhkesi jo aamupäivällä. Päätin lähettää molemmat kaupungille.

Tiedän, että bulgur ei ole pohjoismaista ruokaa. Mutta joskus olen vain niin väsynyt perunoihin kaikissa muodoissa, että haluan kokeilla jotain muuta. Ja monet muut lisukkeet – riisi, nuudelit, jne – ovat melko tylsiä jollei niitä piristä millään Eilen päätin käyttää tomaattia, kurkkua, oliiveja, paprikaa, ja joitakin muita aineita piristämään ikävän väristä ja aika mautontakin bulguria. Tämä on mainio lisä kalalle, lihalle ja kanalle.

Maukas bulgur

2 dl bulgur

25g voita

4 dl vettä

1 kasvisliemikuutio (tai kasvislientä)

7 aurinkokuivattua tomaattia

10 oliivia

2 tavallista tomaattia

¼ kurkkua

½ paprika

1 punasipuli

1 rkl hunajaa

sitruunamehua

runsaasti persiljaa

suolaa ja mustapippuria

Sulata voi kattilassa. Lisää bulgur ja sekoita. Kaada sekaan vesi ja kasvisliemikuutio(tai liemi). Keitä kunnes vesi haihtuu, se kestää noin 10 minuuttia. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit, oliivit, tavalliset tomaatit, kurkku, paprika ja punasipuli. Lisää kaikki kypsän bulgurin joukkoon. Mausta sitruunamehulla, hunajalla ja persiljalla. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.