Emmas höstfrallor, Emma´s bread buns, Emman syyssämpylät

Frallor, bread buns, sämpylät
Frallor, bread buns, sämpylät
Höstfärger, autumn colours, syysvärit
Höstfärger, autumn colours, syysvärit

 

Emmas höstfrallor

Idag var det åter igen riktigt vackert väder. Mitt på dagen värmde solen också ännu, nästan som senhöstens sista smekning, kändes det som. Lite vemodigt att veta att vi går mot kallare och mörkare tider. Det är redan nu betydligt kallare än förra veckan och bilrutorna fick skrapas för första gången i morse. Ett säkert tecken på att vintern är på väg.

Det här veckoslutet ska vi träffa gamla vänner och njuta av libanesisk mat, är det tänkt. Återstår att handla på diverse utländska butiker, vi måste ha lite annorlunda ingredienser och de är svåra att hitta i vanliga butiker. Libanesisk mat är ganska kul speciellt om någon av gästerna är vegetarian, det finns mycket smått och gott att hämta från deras traditionella meze. Vore faktiskt lite kul att sätta fram ett likadant bord men bara med finska eller nordiska smårätter. Lite som snapas, helt enkelt. Men först får ni ett recept på Emmas frallor, nu står barnen och steker köttbullar. Helt underbart att ha så stora barn att de snart kan ta över i köket helt och hållet.

Emmas höstfrallor

Fördeg:

2,5 dl vatten

25 g jäst

1 tsk socker

2,5 dl vetemjöl

Och:

¾ tsk salt

3 dl vetemjöl

2 msk olja

Smula jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen är upplöst. Vispa in sockret och vetemjölet. Täck över med en duk och ställ bunken i varmt vatten i 10-15 minuter. Tillsätt saltet och största delen vetemjölet. Tillsätt oljan. Knåda degen till en boll. Knåda degen till en rulle och skär den i 10-12 bitar. Forma bitarna till runda frallor och lägg dem på en plåt med bakpapper. Låt dem jäsa under duk. Sätt ugnen på 225 grader och grädda frallorna i 12 minuter.

Emma´s bread buns

Today it was again really nice weather. The midday sun was still warming, it fel almost like the late autumn´s last caress. A little sad to know that we are moving towards colder and darker times. It is already much colder than last week and the car windows had to be scratched for the first time this morning. A sure sign that the winter is coming.

This weekend we’ll meet old friends and enjoy Lebanese food, that is what is planned. Remains to shop at various foreign stores, we need to have some different ingredients and they are hard to find in regular stores. Lebanese food is quite fun especially if any of the guests is a vegetarian, there is a lot to choose from their traditional meze. It would actually be fun to put up a similar table but only with Finnish or Nordic dishes. A bit like snapas, simply. But first, You get a recipe for Emma’s bread buns, now the kids are frying meatballs. Absolutely wonderful to have such great kids that they may soon take over the kitchen entirely.

Bread buns

Dough 1:

2,5 dl water

25 g yeast

1 tsp sugar

2,5 dl flour

and:

¾ tsp salt

3 dl flour

2 tbsp oil

Crumble the yeast into a bowl and add the lukewarm water. Stir until yeast is dissolved. Whisk in the sugar and the flour. Cover with a cloth and place the bowl in hot water for 10-15 minutes. Add the salt and flour. Add oil. Knead the dough into a ball. Knead the dough into a roll and cut it into 10-12 pieces. Shape the pieces into round bread buns and place on a baking sheet with baking paper. Let them rise under a cloth. Preheat the oven to 225 degrees and bake the bread rolls in 12 minutes.

Emman syyssämpylät

Tänään oli taas todella mukava sää. Keskipäivän aurinko lämmitti vielä, vähän niinkuin loppusyksyn viimeinen hyväily. Hieman surullista tietää, että olemme menossa kohti kylmempää ja pimeämpää aikaa. On jo paljon kylmempää kuin viime viikolla ja auton ikkunat piti rapata jäästä ensimmäistä kertaa tänä aamuna.Varma merkki siitä, että talvi on tulossa.

Tänä viikonloppuna tapaamme vanhoja ystäviä ja nautimme Libanonilaista ruokaa. Meidän pitää vielä tehdä ostoksia erilaisista ulkomaisista kaupoista, tarvitsemme hieman erilaisia raaka-aineita ja niitä on vaikea löytää tavallisista myymälöistä. Libanonilaista ruokaa on varsin hauskaa tarjota varsinkin jos joku vieraista on kasvissyöjä. Perinteisissä meze-pöydissä on paljon valinnanvaraa. Olisi oikeastaan hauskaa tehdä samanlainen meze-pöytä, mutta vain suomalaisesta tai pohjoismaisesta ruoasta. Vähän niin kuin snapas, yksinkertaisesti. Mutta ensin saatte reseptin Emman samäpylöihin, nyt lapset ovat keittiössä ja paista lihapullia. Aivan ihanaa, että lapset ovat jo niin vanhoja, että he voivat kohta vallata koko keittiön.

Syyssämpylät

Esitaikina:

2,5 dl vettä

25 g hiivaa

1 tl sokeria

2,5 dl vehnäjauhoja

ja:

3/4 tl suolaa

3 dl jauhoja

2 rkl öljyä

Murenna hiiva kulhoon ja lisää kädenlämpöinen vesi. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Vatkaa sekaan sokeri ja jauhot. Peitä liinalla ja laita kulho lämpimään veteen 10-15 minuutiksi. Lisää suola ja jauhot. Lisää öljy. Vaivaa taikina yhdeksi isoksi palloksi. Vaivaa taikina rullalle ja leikkaa siitä 10-12 sämpylänpalaa. Leivo palat pyöreiksi sämpylöiksi ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna niiden kohota liinan alle. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja paista sämpylöitä 12 minuuttia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.