Fransk äppelpaj, French apple pie, ranskalainen omenapiiras

Fransk äppelpaj, French apple pie, ranskalainen omenapiiras
Fransk äppelpaj, French apple pie, ranskalainen omenapiiras

Emmas franska äppelpaj

Jag har just haft höstlov i fyra dagar. Ganska så kallt och kyligt, men tillräckligt varmt för att kratta löv ännu åtminstone. Jag krattade löven tillsammans med min lillebror på hela bakgården och min morfar samlade in dem. När vi kom in så var det varmt och skönt, och jag och min morfar började laga mat. Höstlovet är roligt på det viset att mitt under hösten så får man slappna av från skolan och stressen och bara ta det lugnt, så kallat ”chilla”. Och så hinner man läsa spännande böcker och mysa framför brasan. Och speciellt bra hinner man baka, särskilt nu när äppelsäsongen börjar närma sig sitt slut, så kan man baka något som t.ex äppelpaj. Den här gången gjorde jag en fransk äppelpaj, riktigt god och inte för söt. Går bra att servera med vaniljsås eller vaniljglass. Recept från Anna Bergenström.

Äppelpaj

3 dl vetemjöl

2 msk socker

150 g kyllskåpskallt smör

1-2 msk iskallt vatten

3 äpplen

aprikossylt

Rör ihop alla ingredienser förutom vattnet i en matbredare. Tillsätt vattnet och rör ihop i några sekunder så att degen formas till en boll. Sätt degen i kylskåpet i minst en timme. Lägg degen i en pajform och tryck ut den. Grädda degen i 200 grader i 10 minuter.

Ta bort kärnhuset ur äpplena men behåll skalen. Skiva äpplena i vackra, tunna klyftor och sätt dem på pajskalet. Grädda i 225 grader i 20-25 minuter. Blanda lite aprikossylt med vatten och pensla äpplena med blandningen. Grädda i ytterligare 5 minuter.

Emma´s French apple pie

I’ve just had autumn leave for four days. Quite so cold and chilly, but warm enough to rake the leaves, at least. I raked leaves with my kid brother on the entire back yard and my grandfather collected them. When we came in, it was nice and warm, and me and my grandfather began to cook. Autumn holiday is fun in the sense that it is in the middle of the autum, one gets to relax from school and stress and just take it easy, just ”chill”. And one has time to read exciting books and snuggle by the fire. And it´s a good time to bake, especially now when the apple season is coming to an end, so You can bake something like an apple pie. This time I made a French apple pie, a really good one and not too sweet. Serve with vanilla sauce or vanilla ice cream. Recipe from Anna Bergenström .

French apple pie

3 dl flour

2 tablespoons sugar

150 g cold butter

1-2 tablespoons ice cold water

3 apples

apricot jam

Stir together all ingredients except the water in a food processor. Add the water and stir for a few seconds so that the dough is just formed into a ball. Put the dough in the fridge for at least an hour. Place the dough in a pie plate and press it out. Bake the dough at 200 degrees for 10 minutes.

Remove the cores from the apples but keep the shells. Slice apples into beautiful, thin wedges and place them on the pie crust. Bake at 225 degrees for 20-25 minutes. Mix a little apricot jam with water and brush the apples with the mixture. Bake for 5 more minutes.

Emman ranskalainen omenapiirakka

Olen juuri ollut syyslomalla neljä päivää. Aika kylmää ja koleaa, mutta tarpeeksi lämmintä lehtien haravointiin. Haravoimme pikkuveljeni kanssa koko takapihan ja isoisäni keräsi lehdet säkkeihin. Kun tulimme sisään, oli mukavaa ja lämmintä ja teimme yhdessä ruokaa. Syysloma on hauskaa siinä mielessä, että keskellä syksyä saa rentoutua koulusta ja stressistä ja ottaa rennosti, ”chillata”. Ja on aikaa lukea jännittäviä kirjoja ja käpertyä takkatulen ääreen. Ja nyt on erityisen hyvä aika leipoa, varsinkin kun omenakausi on päättymässä, joten kannattaa leipoa esimerkiksi omenapiirakkaa. Tällä kertaa tein ranskalaista omenapiirakkaa, joka on todella hyvä eikä liian makeaa. Vaniljakastike tai vaniljajäätelöä sopivat mainiosti kyytipojiksi. Resepti on Anna Bergenströmiltä.

Ranskalainen omenapiirakka

3 dl jauhoja

2 rkl sokeria

150 g jääkaappikylmää voita

1-2 rkl jääkylmää vettä

3 omenaa

aprikoosihilloa

Sekoita keskenään kaikki ainekset paitsi vesi yleiskoneessa. Lisää vesi ja sekoita muutaman sekunnin ajan, niin että taikina on muodostuu palloksi. Laita taikina jääkaappiin vähintään tunniksi. Painele taikina piirakkavuokaan. Esipaista taikinaa 200 asteessa 10 minuuttia.

Poista omenoista siemenkodat, mutta älä kuori niitä. Viipaloi omenat kauniiksi, ohuiksi viipaleiksi ja astelle ne piirakkataikinan päälle. Paista 225 asteessa 20-25 minuuttia. Sekoita hieman vettä aprikoosihilloon ja voitele omenat hillovesiseoksella. Paista vielä 5 minuuttia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.