En libanesisk kväll, a Lebanese evening, libanonilainen ilta

Libanesisk mat, libanese food, libanonilaista ruokaa
Libanesisk mat, libanese food, libanonilaista ruokaa
Mhmera
Mhmera

En libanesisk kväll

Ungefär den här tiden på året blir jag osäker på om jag vill bo i Finland eller inte. Och i och med att det ganska så sällan är möjligt att flytta på bopålarna som fåglar gör så försöker göra det bästa av situationen. Och då googlar jag helvilt på utländska recept – helst någonstans med massor med värme och sol – och landar alltsom oftast i Spanien, Italien, Grekland eller Libanon. Den här gången skulle vi ha lite folk över och barnen skulle dessutom sova över hos mormor och morfar så det blev en hel del mat och en hel del vin. Och även om vinet avr ekologiskt så fick man tydligen huvudvärk av det ändå. Tja, nu vet man det.

Vi har ett stort fat med massor med småfat, köpt i Italien någon gång, och då passar det jättebra just till libanesisk mat. Massor med goda rörör men inte så mycket av varje, liksom. Och så är jag lite extraglad för det bageriet som finns i Åbo, deras lövtunna libabröd går att köpa på Eriksgatan i centrala Åbo. En av rörorna här på bilden heter Mhamara, något som vi sällan lagar då dottern är nötallergiker. Alla dessa rörör – ni ska få recept under veckan – passar riktigt bra till lamm.

Mhamara

3 röda paprikor

1,5 dl valnötter

2 krm paprikapulver

1 msk olivolja

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader. Kärna ur paprika och lägg bitarna med skalet uppåt på en bakpappersklädd plåt. Ringla olivolja över. Grilla dem mitt i ugnen i ca 15 minuter tills skalen börjar bli svarta. Lägg paprikorna i en skål och täck med plastfolie. Låt stå och svalna. Dra av skalen av paprikorna. Mixa paprikorna med valnötter, olivolja och paprikapulver i en stavmixare. Krydda med salt och peppar.

A Lebanese evening

Around this time of year I get unsure if I want to stay in Finland or not. And as it is not possible to move like the birds do so I just try to make the best of it. And start googling for foreign recipes – preferably from somewhere with a lot of sun – and land mostly in Spain, Italy, Greece and Lebanon. This time we would have some people over and the kids would sleep over at grandma´s so we ended up with a lot of food and a lot of wine. And even if the wine was organic, I got apparently got a headache of it anyway. Well, now we at least know it.

We have a large dish with lots of small casks, bought in Italy sometime, and it fits great just to Lebanese food. Lots of good dips, but not so much of each. And then I’m extra happy for the bakery located in Turku, their paper-thin libabread can be bought in the center of the city . One of these dips is called Mhamara, something we rarely do as our daughter is allergic to nuts. All these dips – you’ll get the recipes during the week – fit really well to the lamb.

Mhamara

3 red peppers

1,5 dl walnuts

2 pinches of paprika powder

1 tbsp olive oil

½ teaspoon salt

1 pinch black pepper

Preheat the oven to 250 degrees. Seed peppers and put the pieces with the skin side up on a plate with baking paper. Drizzle olive oil over. Roast them in the oven for about 15 minutes until the skins begin to turn black. Place the peppers in a bowl and cover with plastic wrap. Let stand and cool. Peel off the skins of the peppers. Mix the peppers with walnuts, olive oil and paprika powder in a mixer. Season with salt and pepper.

Libanonilainen ilta

Tähän aikaan vuodesta tulen yleensä epävarmaksi siitä, että haluanko asua Suomessa vai en. Muta kun se liikkuminen ei ole perheelliselle yhtä helppoa kuin muuttolinnuille joten parasta pysyä paikoillaan. Ja sitten alankin googlailemaan ulkomaisia reseptejä – mieluiten sellaisista maista, jossa on paljon lämpöä ja aurinkoa – ja päädyn useimmiten Espanjaan, Italiaan, Kreikkaan tai Libanoniin. Tällä kertaa meille oli tulossa illallisvieraita ja lapset olivat yökylässä mummolassa. Illan aikana meni paljon sekä ruokaa että viiniä. Ja viini olikin luomua niin kyllä siitä silti tuli päänsärky. No, nyt tiedämme sitten senkin.

Meillä on kotona iso vati, jossa on paljon pieniä lautasia, ostimme sen joskus Italiasta, ja se sopii hyvin juuri libanonilaisille pikkuruoille. Paljon hyviä tahnoja, mutta vain vähän kutakin lajia. Ja olen iloinen siitä, että Turussakin on leipomo, joka tekee paperinohutta libanonilaista leipää. Sitä voi ostaa Eerikinkadulta Turun keskustasta. Yksi tahna on nimeltään Mhamara, me teemme sitä harvoin, koska tyttäremme on allerginen pähkinöille. Kaikki nämä tahnat, joista tällä viikolla kirjoitan, sopivat erityisen hyvin grillatulle lampaalle.

Mhamara

3 punaista paprikaa

1,5 dl saksanpähkinöitä

2 hyppysellistä paprikajauhetta

1 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

1 hyppysellinen mustapippuria

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Halkaise paprikat ja poista siemenkodat ja siemenet. Laita palat kuoripuoli ylöspäin leivinpaperilla päällystetylle pellille. Pirskota palojen päälle oliiviöljyä. Paista niitä uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne alkavat mustua. Laita paprikat kulhoon ja peitä kulho muovikelmulla. Anna jäähtyä. Poista paprikoista kuoret sormin tai terävällä veitsellä. Sekoita paprikat, saksanpähkinät, oliiviöljy ja paprikajauhe sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.