Baba ganoush

Aubergine, munakoiso
Aubergine, munakoiso
Baba ganoush i mitten, in the middle, keskellä
Baba ganoush i mitten, in the middle, keskellä

Libanesisk Baba ganoush

Jag fortsätter med den libaneisiska kvällen trots att hela världen har tydligen blivit galen och skickar u-båtar hit och dit. Jag börjar faktiskt ledsna på den ensidiga nyhetsrapporteringen, nog borde det väl finnas annat att prata om än vilsen u-båt i Stockholms skärgård ? Nu fick jag dessutom ett samtal om ett avbokat tandläkarbesöka och blev tillfrågad om jag ville ha den tiden istället. Ett sådant erbjudande tackar man inte nej till. Jag förstår inte riktigt varför köerna har blivit så långa, egentligen skulle jag ha tid först om en månad.

Baba ganousch är lätt att laga, och dessutom gott och billigt. Och kräver ingenting annat än lite tid. Alla de här libanesiska rörorna passar väldigt bra till lamm och anat grillat kött men den är visade sig passa alldeles utmärkt även till grillad lax. Vill man förresten testa libanesisk mat i Stockholm så är den här en av de bästa.

Baba ganousch

2 stora auberginer

2 msk tahini

2 vitlöksklyftor

citronsaft

salt och peppar

finhackad persilja

Värm ugnen till 250 grader. Pricka auberginerna med en gaffel och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grilla dem tills skalet är brunt och skrynkligt och innanmätet är mjukt, tar ca 30 minuter. Gröp ur innanmätet och pressa ur överflödig vätska. Blanda aubergine, tahini och de pressade vitlöksklyftorna med stavmixer. Krydda med salt och peppar. Dekorera med persilja.

Lebanese Baba ganoush

I continue with the lebanese evening even though the world has apparently gone mad and sends submarines here and there. I’m actually tired of the one-sided news coverage, there should be something else to talk about a lost submarine in the archipelago in Stockholm ? Now I also got a call about a canceled time from my dentist and was asked if I wanted to have that time instead. You can´t say no to an offer like that. I do not quite understand why the queues are so long, really, my appointment would have first in a month.

Baba ganousch is easy to cook and also tasty and cheap. And requires nothing else but a little time. All these lebanese dips match lamb very well with and even other grilled meats but it turned out that it fits perfectly even to grilled salmon. If You would like to eat lebanese food while in Stockholm, this restaurant is the best one.

Baba ganoush

2 large aubergines

2 tbsp tahini

2 cloves of garlic

lemon juice

salt and pepper

finely chopped parsley

Preheat the oven to 250 degrees. Dot the aubergines with a fork and place on a baking sheet with parchment paper. Roast them until the skin is brown and wrinkled and the inside is soft, about 30 minutes. Scoop out the inside and squeeze out excess liquid. Mix the aubergines, tahini and the pressed garlic cloves with a blender. Season with salt and pepper. Decorate with parsley.

Libanonilainen Baba ganoush

Jatkan libanonilaista iltaa siitä huolimatta, että maailma maailma on ilmeisesti tullut hulluksi ja lähettää sukellusveneitä sinne ja tänne. Olen todella kyllästynyt yksipuoliseen uutisointiin, luultavasti olisi muutakin uutisoitavaa kuin sukellusvene Tukholman saaristossa ? Äsken sain puhelu hammaslääkäriltäni, joka kysyi haluanko peruutusjan. Sellaiselle tarjoukselle ei sanota ei. En oikein ymmärrä, miksi jonot ovat nykyään niin pitkiä, oma aikani olisi ollut vasta kuukauden päästä.

Baba ganousch on helppo tehdä, se on myös hyvää ja halpaa. Ja vaatii vain vähän aikaa. Kaikki nämä libanonilaiset dipit sopivat hyvin lampaan ja grillatun lihan kanssa, mutta tämä osoittautui sopivaksi lisukkeeksi myös grillatulle lohelle. Jos haluat syödä hyvää libanonilaista ruokaa Tukholmassa, tämä ravintola on paras.

Baba ganoush

2 isoa munakoisoa

2 rkl tahinia

2 valkosipulinkynttä

sitruunamehua

suolaa ja pippuria

hienonnettua persiljaa

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Pistele munakoisot haarukalla ja laita leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paahda niitä kunnes niiden kuori on ruskea ja ryppyinen ja sisus on pehmeää, noin 30 minuuttia. Kaivaa sisus pois ja purista siitä ylimääräinen neste pois. Sekoita munakoiso, tahini ja puristetut valkosipulinkynnet sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. Koristele persiljalla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.