Hummus

Hummus
Hummus

Libanesisk hummus

Vi har varit mer lyckligt lottade här i Åbo än folk i Stockholm. De som bor i Stockholm har enligt nyheterna sett solen i en timme under en vecka. Vi har nog haft väldigt mycket mer sol än så ! Och höstens underbara färger hänger kvar, det har inte regnat eller blåst så mycket så de gula och röda löven fins kvar ännu. I Lappland är höstens färger ännu häftigare då även undervegetationen ”flammar” och lite av de fantastiska färgerna hann vi se innan snön föll ner. I Finland kallar vi det för ruska och det ordnas speciella ”ruskaresor” till Lappland också.

Nu tar vi den nästsista av de libanesiska rörörna, hummusen. Jag såg förresten ganska nyligen att Sevan kommer att lansera fyra olika, smaksatta versioner av hummus i Sverige. Då slipper ni laga själv fast den här röran är också busenkel att göra. Speciell om man använder kikärter på burk som jag gjorde.

Hummus

5 dl kokta kikärter

2 vitlöksklyftor

0,5 dl olivolja

4 msk tahini

4 msk citronsaft

0,5 tsk spiskummin

0,5 tsk sumak

salt och svartpeppar

bladpersilja

Finhacka vitlöksklyftorna. Lägg alla ingredienser i en matbredare. Mixa till en jämn smet. Smaksätt med salt och peppar. Man kan krydda extra med till exempel chili, om man vill. Dekorera med bladpersilja.

Lebanese hummus

We have been more fortunate here in Turku than people in Stockholm. Those who live in Stockholm, have according to the news seen the sun for an hour in a week. We have probably had a lot more sun than that! And autumn’s beautiful colors are still there, it has not rained or blown that much so the yellow and red leaves are still left. In Lapland, the autumn colors are even more astonishing as even the undergrowth ”flames” and we had time to see some of the amazing colors before the snow fell. In Finland we call it ruska and there are arranged, special ”ruskatrips” to Lapland too.

Now we take the second last one of the Lebanese dips, hummus. I saw by the way quite recently that Sevan will launch four different flavored versions of hummus in Sweden. The You don´t have to make Your own any longer. This is dip is really easy to make, though, especially if using canned chickpeas as I did.

Hummus

5 dl cooked chickpeas

2 cloves of garlic

0,5 dl of olive oil

4 tbsp tahini

4 tablespoons lemon juice

0,5 tsp cumin

0,5 tsp sumac

salt and black pepper

leaf parsley

Mince the garlic cloves. Place all ingredients in a blender. Blend until smooth. Season with salt and pepper. You can spice up with chili, if desired. Decorate with parsley.

Libanonilainen hummus

Olemme olleet onnekkaampia täällä Turussa kuin ihmiset Tukholmassa. Ne, jotka asuvat Tukholmassa, ovat uutisten mukaan nähneet auringon tunnin verran viikossa. Meillähän on ollut vaikka kuinka aurinkoista ! Ja syksyn kauniit värit vielä viipyilevät, koska ei ole satanut tai tuullut niin kovasti. Keltaiset ja punaiset lehdet pysyvät vielä puissa ja pensaissa. Lapissa syksyn värit ovat vielä kauniimpia kun aluskasvillisuuskin ”liekehtii” ja mekin ehdimme nähdä joitakin uskomattomia värejä ennen kuin satoi lunta. Meillä Suomessa kutsumme tuota aikaa ruskaksi ja Lappiinhan järjestetään erityisiä ruskamatkojakin.

Nyt temme toiseksi viimeisen illallisemme libanonilaisista tahnoista, hummuksen. Näin muuten aivan äskettäin, että Sevanmyy kohta neljää erilaista maustettua hummusversioita Ruotsissa. Silloin hummusta ei tarvitsekaan enää tehdä itse… Tämä tahna on kuitenkin hyvin helppo tehdä varsinkin jos käyttää purkkikikherneitä niin kuin minä.

Hummus

5 dl keitettyjä kikherneitä

2 valkosipulinkynttä

0,5 dl oliiviöljyä

4 rkl tahinia

4 rkl sitruunamehua

0,5 tl kuminaa

0,5 tl sumakkia

suolaa ja mustapippuria

lehtipersiljaa

Hienonna valkosipulinkynnet. Lisää kaikki ainekset monitoimikoneeseen. Sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Voit lisätä chili, jos haluat. Koristele lehtipersiljalla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.