Labneh

Libanesisk mat, libanese food, libanonilaista ruokaa
Libanesisk mat, libanese food, libanonilaista ruokaa

Libanesisk labneh

Idag har det blåst rejält. Så pass att nu är det inte många löv kvar på rönnbärsträden. Och på eftermiddagen fick jag åka och hämta sonen från ett hotell som heter Caribia, hela klassen fick gå och simma och dessutom äta hamburgare när de nu hade läst olika böcker och 10 000 sidor totalt. Fint jobbat så klart att barnen skulle få en liten belöning också. Jag är inte så förtjust i de här spahotellen som vi har, Caribia och Naantali Spa, tycker at de börjar bli lite väl slitna och märkliga men barnen kanske inte märker någon skillnad. Eller också är det för att jag gillar bättre att simma i havet.

Idag får ni ett recept på den sista libanesiska röran som vi hade, Labneh. En liten uppfriskande sak med traditionella smaker som mynta och persilja. Jag kryddade lite extra med sumak då jag har fattat tycke till den friska, citronaktiga kryddan på sistone. Borde faktiskt prova att göra en torrmarinad på den.

Labneh

3 dl turkisk youghurt

1 vitlöksklyfta

1 msk finhackad persilja

1 msk finhackad mynta

salt och svartpeppar

Skala och finhacka vitlöksklyftan. Bland ihop alla ingredienser. Krydda med salt och peppar.

Lebanese labneh

Today, it has blown hard. So much that now there are not that many leaves left on the rowan trees. And in the afternoon I had to go and pick up my son from a hotel called Caribia, the whole class got to go and swim and eat hamburgers when they had read various books and 10,000 pages in total. Well done so clearly that the children would get a small reward. I’m not so fond of these spa hotels that we have, Caribia and Naantali Spa, I think they are a bit too worn down and strange but kids may not notice any difference. Or then it is because I like better to swim in the sea.

Today, you get the final recipe for the last Lebanese dip that we had, Labneh. A little refreshing thing with traditional flavors like mint and parsley. I spiced up with a little extra sumac as I have started to like the fresh, lemony spice lately. I will actually try to do a dry marinade on it.

Labneh

3 dl Turkish yogurt

1 clove of garlic

1 tablespoon finely chopped parsley

1 tablespoon finely chopped mint

salt and black pepper

Peel and finely chop the garlic. Stir all the ingredients together. Season with salt and pepper.

Libanonilainen labneh

Tänään on ollut todella tuulinen päivä. On tuullut niin paljon, että pihlajissa ei ole lehtiä enää ollenkaan. Ja iltapäivällä minun piti mennä hakemaan poikaa Caribia – hotellista, koko luokka oli uimassa ja sen jälkeen hampurilaisilla koska olivat lukeneet eri kirjoja ja lukeneet yhteensä 10000 sivua. Hienosti toimittu joten oli selvää, että lapset saisivat pienen palkinnon. En ole itse niin ihastunut näihin kylpylähotellin mitä meillä on, Caribia ja Naantali Spa, koska ne lakavat olemaan aika kuluneita ja outoja, mutta lapset ei välttämättä huomaa mitään eroa. Voi se kyllä olla siksikin, että minusta on mukavampi uida meressä.

Tänään saatte viimeisen reseptin meillä tarjoilluista libanonilaisista dipeistä, tämän nimi on Labneh. Virkistävä ja raikas kastike, jossa on perinteisiä makuja kuten minttua ja persiljaa. Maustin labnehia myös hieman ylimääräisellä sumakilla, koska olen mieltynyt sen sitruunaiseen makuun. Seuraavaksi sekoitan sitä kuivamaustemarinaadiin.

Labneh

3 dl turkkilaista jogurttia

1 valkosipulinkynsi

1 rkl hienonnettua persiljaa

1 rkl hienonnettua minttua

suolaa ja mustapippuria

Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset yhteen. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.