Varmrökt lax, hot smoked salmon, lämminsavustettua lohta

Sallad med haricots verts och ägg, salad with haricots verts and egg, salaatti ja papuja, kananmunia
Sallad med haricots verts och ägg, salad with haricots verts and egg, salaatti ja papuja, kananmunia
Varmrökt lax, hot smoked salmon, lämminsavustettu lohi
Varmrökt lax, hot smoked salmon, lämminsavustettu lohi

Varmrökt lax

I helgen var det dags för den årliga Strömmingsmarknaden i Åbo, en tradition som härstammar från 1600-talet. Även om vädret kanske inte var det bästa var det många säljare som hade kommit, tyvärr dock bara två båtar. Jag tycker nästan att det är mysigast med direktförsäljning från båtarna, det var ju så det gjordes förr i tiden. Vi fick smaka på majrova också, väldigt gott. Det är lite synd att man nästan aldrig använder den numera.

Igår var vi till svamskogen och hittade en massa trattkantareller. Den här hösten är nog helt otrolig vad gäller svampskörden, det verkar aldrig ta slut. Fast vi borde ha plockat riskor tidigare, nu finns de inte kvar längre. Tur att jag har några lådor kvar i frysen som man kan laga finsk, kall svampsallad av. Nu åt vi varmrökt lax istället !

Sallad med varmrökt lax, löskokta ägg och baconinlindade haricots verts

600 g varmrökt lax

6-8 kokta potatisar

3 tomater

½ gurka

en knippe rädisor

en paprika

5 löskokta ägg

ett paket (200 g) färska haricots verts

8 skivor bacon

olika sallader

majonnäs, smaksatt med nyriven pepparrot, salt och peppar

(Majonnäsreceptet hittar du här.

Värm ugnen till 225 grader. Skär av kanterna på bönorna. Koka dem i slatat vatten i ca 3 minuter. Skölj dem kalla. Dela upp bönorna i åtta högar, linda ihop varje hög med en skiva bacon. Stek de baconinlindade bönorna i ugnen i ca tio minuter. Skiva den kokta potatisen. Skölj och skiva rädisorna, gurkan, paprikan och tomaterna. Blanda sallad, potatis, tomater, rädisor, gurka och paprika i en skål. Dela de löskokta äggen på mitten och lägg dem ovanpå salladen. Servera laxen vid sidan eller dela den i generösa bitar och lägg på salladen. Servera salladen med en god majonnäs som är smaksatt med nyriven pepparrot.

Hot smoked salmon

This weekend it was time for the annual Baltic Herring Market in Turku, a tradition that stems from the 1600´s. Although the weather may not have been the best, there were many sellers who had come, but unfortunately only two fishing boats. I almost feel that it’s coziest when fishermen are selling direct from their boats, that was the way it was done in the past. We got a taste of turnip too, very good. It’s a pity that you almost never use it.

Yesterday we went to the forest and found a lot of winter chanterelles. This fall is probably just about the most incredible one in terms of harvest, it seems to be a never ending story. Though we should have picked milk-caps before, now they is nothing left. Luckily I have a few boxes left in the freezer so that I can make a Finnish classic, a cold salad on them. This time we ate hot smoked salmon instead!

Salad with smoked salmon, soft-boiled eggs and bacon wrapped green beans

600g smoked salmon

6-8 boiled potatoes

3 tomatoes

½ cucumber

a bundle radishes

a paprika

5 soft-boiled eggs

a package (200 g) fresh green beans

8 slices bacon

different salads

mayonnaise flavored with freshly grated horseradish, salt and pepper

(A recipe for he mayonnaise is found here.

Preheat oven to 225 degrees. Cut the edges of the beans. Cook them in the smoothed water for about 3 minutes. Wash them cold. Divide the beans into eight piles, wrap up each pile with a slice of bacon. Fry the bacon wrapped beans in the oven for about ten minutes. Slice the boiled potatoes. Wash and slice the radishes, cucumbers, peppers and tomatoes. Mix lettuce, potatoes, tomatoes, radishes, cucumbers and peppers in a bowl. Share the soft-boiled eggs in half and place them on top of the salad. Serve the salmon on the side, or split it into generous chunks and add to the salad. Serve this salad with mayonnaise with freshly grated horseradish.

Lämminsavustettu lohi

Tänä viikonloppuna Turussa pidettiin vuosittaiset Silakkamarkkinat. Perinne, joka juontaa juurensa 1600-luvulle. Vaikka sää ei ehkä ollut maailman paras, paikalle oli tullut paljon myyjiä, mutta valitettavasti vain kaksi saaristolaisvenettä. Venemyyjät tekevät tapahtuman kodikkaaksi, ja niinhän ennen vanhaan tehtiin, myynti tapahtui suoraan veneistä. Saimme myös maistaa kaskinaurista, joka oli erittäin maukasta. Sääli, että sitä ei juuri tule käytettyä.

Eilen menimme sienimetsään ja löysimme paljon suppilovahveroita. Tämä syksy on sienisadon kannalta täysin poikkeuksellinen, se ei näytä koskaan loppuvan. Meidän olisi aiemmin pitänyt muistaa poimia myös rouskuja, nyt niitä ei metsissä oikein enää ole. Onneksi meillä on pakkasessa vielä muutama laatikkoa, pääsemme tekemään perinteistä, suomalaista kylmää sienisalaattia. Tällä kertaa söimme kuitenkin lämminsavustettua lohta !

Lämmin savulohisalaaatti, löysäksi keitetyt kananmunat ja pekoniin käärityt pavut

600g savulohta

6-8 keitettyä perunaa

3 tomaattia

½ kurkku

nippu retiisejä

paprika

5 löysäksi keitettyä kananmunaa

paketti (200 g) tuoreita vihreitä papuja

8 viipaletta pekonia

erilaisia salaatteja

Piparjuurella maustettua majoneesia, suolaa ja pippuria (majoneesin resepti löytyy täältä.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Poista papujen päät. Kypsennä niitä suolatussa, kiehuvassa vedessä noin 3 minuuttia. Jäähdytä ne kylmällä vedellä. Jaa pavut kahdeksaan kasaan, ja kääri jokaisen kasan ympärille siivu pekonia. Paista pekoniin käärittyjä papuja uunissa noin kymmenen minuuttia. Viipaloi keitetyt perunat. Pese ja viipaloi retiisit, kurkut, paprika ja tomaatit. Sekoita salaatti, perunat, tomaatit, retiisit, kurkut ja paprika salaattikulhoon. Jaa löysäksi keitetyt kanamunat kahtia ja laita ne salaatin päälle. Lisää pekoniin käärityt pavut. Tarjoile lohi joko erikseen tai paloittele se isoiksi paloiksi salaattiin. Tarjoile salaatin kanssa juuri raastetulla piparjuurella maustettua majoneesia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.