Köttfärsbiffar med trattkantarellsås, minced meat patties with a sauce on winter chantarelles, jauhelihapihvit ja suppilovahverokastike

Köttfärsbiffar med trattkantarellsås, minced meat patties with a sauce on winter chantarelles, jauhelihapihvit ja suppilovahverokastike
Köttfärsbiffar med trattkantarellsås, minced meat patties with a sauce on winter chantarelles, jauhelihapihvit ja suppilovahverokastike

Höstmat

Höstmat är tröstmat. När solen inte syns till och man inte längre vet vad det är för tid på dygnet heller är det dags att ta fram skogens smaker. I och med att vi fick två fulla korgar med trattkantareller i söndags så finns det gott om dem i köket, frysen är knökfull. Det går inte att få in en enda burk till och det är precis så det ska vara på hösten. Många goda måltider att se framemot både under hösten men även under vintern. Under vårvintern börjar man sukta efter färska saker igen och ingenting är så glädjande än vårprimörer. Dem ska man bokstavligen frossa i !

Men så här års är det gott med helt vanliga köttfärsbiffar, svampsås och potatismos. Och de sista lingonen från skogen som man strör över. Prova gärna även viltfond till den här såsen istället för grönsaksfond, det blir gott det med Touch oh taste.  Och passar ännu bättre om man råkar ha tillgång til viltfärs istället. Och experimentera även med att tillsätta lite portvin eller rönnbärsgéle i såsen.

Köttfärsbiffar med potatismos, trattkantarellsås och rårörda lingon

500 g köttfärs

4-5 msk ströbröd

1,5 dl grädde (eller mjölk)

1 ägg

1 riven lök

salt och svartpeppar

smör

4 dl stekta trattkantareller

1 finhackad lök

1 msk mjöl

1 dl grönsaksbuljong (eller fond)

2 dl grädde

lite soja

salt och peppar

smör

Blanda ihop ströbröd, grädde och ägg. Låt blandningen stå och svälla i 10 minuter. Tillsätt köttfärsen, den rivna löken och salt och peppar. Blanda till en smidig deg. Blöt händerna och forma biffar av färsen. (Du kan provasteka en liten bit så att kryddningen sitter där den ska). Bryn smöret i en stekpanna och stek köttfärsibiffarna på båda sidorna. Sänk värmen och låt dem eftersteka ett tag. Sätt ugnen på hundra grader och låt köttfärsbiffarna vänta där medans du gör svampsåsen. Stek löken till såsen i lite smör, tillsätt de finhackade trattkantarellerna. Pudra över mjölet, blanda ordentligt. Tillsätt grönsaksbuljong och låta småputtra ett tag. Tillsätt grädden. Låt koka till önskad konsistens, smaka av med salt, peppar och soja. Ta upp biffarna och och lägg dem i svampsåsen. Dekorera med några lingon och persilja. Servera med potatismos.

Autumn food

Autumn is time for comfort food. When the sun is never there and You no longer know what time of the day it is, it is time to bring out the flavors of the forest. The fact that we got two full baskets of winter chanterelles on Sunday we have plenty of them in the kitchen, the freezer is full to the brim. We can not get a single jar in there and that is exactly how it should be in the fall. Many good meals to look forward to, both in the fall but also during winter. In early spring you start longing for fresh stuff again and nothing is as pleasing than spring vegetables. Then You should literally feast on them !

But this time of year it´s perfectly good enough with ordinary ground beef patties, mushroom sauce and mashed potatoes. And the last lingonberries from the forest to sprinkle over. You can try venison stock to this sauce instead of vegetable stock, it´s going to be delicious with Touch of taste. And venison broth fits even better if You happen to have access to venison mince instead. And try out with adding a little bit of port wine or rowan berry jelly in the sauce.

Minced meat patties with mashed potatoes, a sauce on winter chanterelles and some lingonberries

500g minced meat

4-5 tablespoons breadcrumbs

1,5 dl cream (or milk)

1 egg

1 grated onion

salt and black pepper

butter

4 dl fried winter chanterelles

1 onion, finely chopped

1 tablespoon flour

1 dl vegetable stock (or venison stock)

2 dl cream

soy sauce

salt and pepper

butter

Mix together breadcrumbs, cream, and egg. Leave the mixture to swell for 10 minutes. Add the minced meat, grated onion and salt and pepper. Mix to a smooth dough. Wet your hands and form patties of the dough. (You can fry a bite to control that the seasoning is okay). Brown the butter in a pan and fry the patties on both sides. Lower the heat and let them cook for a while. Preheat the oven to one hundred degrees and let ground beef patties wait there while you make the winter chantarelle sauce. Fry the onions to the sauce in a little butter, add the chopped chanterelles. Sprinkle over the flour, mix well. Add the vegetable broth and let simmer for a while. Add the cream. Allow to cook to desired consistency, season with salt, pepper and soy sauce. Remove the patties from teh oven and and put them in sauce. Garnish with a few lingonberries and parsley. Serve with mashed potatoes.

Syysruokaa

Syysruoka on lohturuokaa. Kun aurinkoa ei näy mailla eikä halmeilla ja kun et enää tiedä, mitä kello edes on, on aika tuoda pöytään metsän makuja. Se, että saimme kaksi täyttä korillista suppilovahveroita sunnuntaina tarkoittaa sitä, että niitä on ympäri keittiötä koska pakastin on jo ääriään myöten täynnä. Sinne ei saa edes väkivalloin mahtumaan purkin purkkia ja niin se pitää syksyllä ollakkin. Edessä on monia hyviä aterioita nyt syksyllä, mutta myös talvella. Kevättalvella alan kaipaamaan tuoreita vihanneksia ja keväällä ei mikään ole niin mukavaa kuin kevään yrtit ja vihannekset. Niistä pitää silloin muistaa nauttia !

Mutta tähän aikaan vuodesta voi tehdä myös ihan tavallisia jauhelihapihvejä, sienikastiketta ja perunamuusia. Ja koristella koko komeus metsän viimeisillä puolukoilla. Kokeile tähän kastikkeeseen myös riistafondia kasvisliemen tai kasvisfondin sijaan, Touch of taste  on hyvää varsinkin riistajauhelihasta tehtyjen pihvien kanssa. Ja kannattaa kokeilla myös sitä, että lisää kastikkeeseen joko hieman portviiniä tai pihlajanmarjahyytelöä.

Jauhelihapihvit, perunamuusia, suppilovahverokastiketta ja puolukoita

500g jauhelihaa

4-5 rkl korppujauhoja

1,5 dl kermaa (tai maitoa)

1 muna

1 raastettu sipuli

suolaa ja mustapippuria

voita

4 dl paistettuja suppilovahveroita

1 sipuli, hienonnettuna

1 rkl jauhoja

1 dl kasvislientä (tai riistafondia)

2 dl kermaa

soijaa

suolaa ja pippuria

voita

Sekoita korppujauhot, kerma ja munat. Anna seoksen turvota 10 minuuttia. Lisää jauheliha, raastettu sipuli ja suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kastele kädet kylmässä vedessä ja muotoile jauhelihasta pihvejä. (Voit paistaa koepalan ja tarkistaa, että mausteita on tarpeeksi). Ruskista pihvit molemmin puolin. Alenna lämpöä ja anna niiden kypsyä hetken aikaa. Kuumenna uuni sataan asteeseen ja anna jauhelihapihvien odottaa siellä, kun teet sienikastiketta. Paista sipulit voissa ja lisää suppilovahverot. Ripottele päälle jauhoja, sekoita hyvin. Lisää kasvisliemi ja anna kiehahtaa. Lisää kerma. Anna kastikkeen keittyä sopivan sakeaksi. Mausta suolalla, pippurilla ja soijakastikkeella. Ota pihvi uunista ja laita ne sienikastikkeeseen. Koristele puoluikoilla ja persiljalla. Tarjoile perunamuusin kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.