Asiatiska smaker, Asian flavors, aasialaisia makuja

Fläskytterfilé med nudlar, pork loin with noodles, porsaan ulkofilettä ja nuudeleita
Fläskytterfilé med nudlar, pork loin with noodles, porsaan ulkofilettä ja nuudeleita
Udo-nudlar, udo noodles, udo nuudeleita
Udo-nudlar, udo noodles, udo nuudeleita

Från en annan del av världen

En dag som denna, dimmig och grå och man känner sig genast ganska så illa till mods. En fuktig dimma som går in en och äter upp en inifrån är ju inget man vill leva med. Men de har lovat att det ska bli sol så man får väl nöja sig med det – förr eller senare dyker den gula bollen upp igen.

Ibland blir man sugen på smaker som är lite ovanliga här i Finland. Kryddningen är oftast väldigt försiktig här och dessutom har man lyckats få folk att använda mindre salt. Resultatet blir ofta lite väl smaklöst. Men då kan det vara bra att resa med maten istället och krydda på ett helt annat sätt än vanligt. Här i Åbo har vi en alldeles utmärkt kinesisk butik med namnet China market där man kan köpa en massa olika sorters nudlar. Prova gärna Udo-nudlar, de har en mycket fylligare smak än vanliga nudlar och passar väldigt bra till den här typen av mat.

Fläskytterfilé med asiatiska smaker

400 g fläskytterfilé

½ dl hoisinsås

2 vitlöksklyftor

¼ dl soja

¼ dl olja

salt och svartpeppar

½ gul paprika

½ röd paprika

½ lök

8 champinjoner

2 buntar Udo-nudlar

1-2 msk sesamolja

Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda ihop en marinad på hoisinsås, soja, olja och vitlöksklyftor. Finstrimla fläskfilén och lägg i marinaden. (Gärna i god tid innan maten ska tillagas så att köttet hinner få smak av marinaden). Krydda med svartpeppar och salt. Koka upp vatten och sätt i Udo-nudlarna. Finstrimla paprikorna, löken och champinjonerna. Stek fläskstrimlorna lite åt gången på en het panna. Sätt åt sidan och stek sedan paprikorna, löken och champinjonerna på hög värme. Lägg i det finstrimlade köttet, sänk värmen och krydda lite extra med sojasås och sesamolja. Servera med nudlarna.

From another part of the world

A day like this, foggy and gray and You feel immediately quite unhappy. A damp mist that goes in and eats You up inside is not something one wants to live with. But they have promised that it will be sunny again so we’ll just have to settle for it – sooner or later the yellow ball will pop up again.

Sometimes You crave flavors that are a bit unusual here in Finland. The seasoning is usually very careful here and also health authorities have managed to get people to use less salt. The result is often a bit too tasteless. But then it might be a good idea to travel with food instead and spice it in a completely different way than usual. Here in Turku, we have a really excellent Chinese shop named the China market where one can buy a lot of different kinds of noodles. Try the Udo-noodles, they have a much richer flavor than the regular noodles and fit great for this type of food.

Pork loin with Asian flavors

400 g pork loin

½ dl hoisin sauce

2 cloves of garlic

½ dl soy

¼ dl oil

salt and black pepper

½ yellow pepper

½ red pepper

½ onion

8 mushrooms

2 bunches of Udo-noodles

1-2 tbsp sesame oil

Peel and finely chop the garlic cloves. Mix up a marinade of hoisin sauce, soy sauce, oil and garlic cloves. Slice the pork loin and place in marinade. (Preferably in good time before the food is to be cooked so that the meat has time to get the flavor of the marinade). Season with black pepper and salt. Boil water and put UDO -noodles in. Slice the peppers, onion and mushrooms. Fry the meat a little amount at a time on a hot pan. Put aside and fry the peppers, onions and mushrooms over high heat. Add in the the meat, lower the heat and season with a little extra soy sauce and sesame oil. Serve with noodles.

Makuja maailmalta

Näin sumuinen ja harmaa päivä tekee ihmisen aika lailla pahantuuliseksi. Kostea sumu, joka menee luihin ja ytimiin ja syö ihmistä sisältäpäin ei ole sitä aivan parasta. Mutta säätiedotuksissa on luvattu aurinkoista, joten siihen on tyytyminen – ennemmin tai myöhemmin se keltainen pallo ponnahtaa taas esiin.

Joskus kaipaan makuja, jotka ovat hieman epätavallisia täällä Suomessa. Mausteita käytetään yleensä varovaisesti ja terveysviranomaiset ovat onnistuneet saamaan ihmiset käyttämään vähemmän suolaa. Tuloksena on usein hieman liian mauton ruoka. Mutta matkustaa voi myös tekemällä ruokaa ja käyttämällä mausteita aivan eri tavalla kuin tavallisesti. Täällä Turussa meillä on todella hyvä kiinalainen myymälä nimeltään China market, josta voi ostaa paljon erilaisia nuudeleita. Kokeile Udo-nuudeleita, niissä paljon enemmän makua kuin tavallisissa ja ne sopivat erittäin hyvin tämän tyyppiseen ruokaan.

Porsaan ulkofilettä ja aasialaisia makuja

400 g porsaan ulkofilettä

½ dl hoisin -kastiketta

2 valkosipulinkynttä

½ dl soijaa

¼ dl öljyä

suolaa ja mustapippuria

½ keltainen paprika

½ punainen paprika

½ sipuli

8 herkkusientä

2 punttia Udo-nuudeleita

1-2 rkl seesamiöljyä

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita marinadi hoisin -kastikkeesta, soijasta, öljystä ja valkosipulinkynsistä. Suikaloi porsaan ulkofilee ja laita se marinaadiin. (Mieluiten hyvissä ajoin ennen kypsennystä jotta liha ehtii maustumaan). Mausta mustapippurilla ja suolalla. Kiehauta vesi ja laita Udo-nuudelit kypsymään. Suikaloi paprikat, sipulit ja sienet. Paista lihasuikaleet vähän kerrallaan kuumalla pannulla. Siirrä ne syrjään ja paista paprikat, sipuli ja sienet kuumalla pannulla. Laske lämpöä, lisää lihasuikaleet ja tarkista maku soijakastikkeella ja seesamiöljyllä. Tarjoile nuudeleiden kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.