Mockarutor, mocha squares, mokkaruudut

Mockarutor, mocha squares, mokkaruudut
Mockarutor, mocha squares, mokkaruudut

Mockarutor

Det här är något som Emma skrev om för ett tag sedan men som vi sedan glömde bort helt och hållet. Mockarutor är något som här i Finland verkar serveras stup i kvarten, de finns på varenda föräldrakväll, disco och fest. Och det märkliga med de här bakverken är att barnen aldrig verkar få nog av dem. Det spelar ingen roll hur många plåtar det finns, allting går alltid åt. Och någon gång har jag nog redan sagt till att om något ber mig att baka mockarutor igen så bryter jag ihop.

Mockarutor (även kallat kärleksmums) är en nordisk klassiker som passar både till att bjuda gästerna på, att ha till fikat, eller också att ha mockarutor till efterrätt. Alltså ett alternativ du kan vara säker på att kunna laga samt att det blir gott. Kaffesmaken passar både stora och små.

Mockarutor

150 g smör

1,5 dl mjölk

3 ägg

3 dl socker

1 msk vaniljsocker

¾ dl kakaopulver

2 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

Glasyr

75 g smör

¾ dl starkt kaffe

1/2 dl kakopulver

1,5 msk vaniljsocker

5 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, helst med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl genom en sil. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i ugnsplåten med bakplåtspapper på. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Glasyr: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl. Ta ut kakan ur ugnen och låt den stå en stund. Bre glasyren över kakan och om du vill ha kokosflingor, strö över dem nu. Annars strössel.

Mocha squares

This is something that Emma wrote about a while ago, but then we forgot altogether. Mocha squares is something that seems to be served every five minutes here in Finland, they are on every single parent night, disco and party. And the strange thing about these cakes is that kids never seem to get enough of them. It does not matter how many plates there, everything is always gone. And sometime I think I’ve already said that if anyone asks me to bake these once again I´ll collapse.

Mocha squares (also called lovecookies) is a Scandinavian classic that suits both to serve guests, have with Your coffee, or having as a dessert. Thus a nice alternative, You can be sure of being able to cook these, and they will be good. Coffee flavor suits for both young and old.

Mocha squares

150g butter

1,5 dl milk

3 eggs

3 dl sugar

1 tablespoon vanilla sugar

¾ dl cocoa powder

2 teaspoons baking powder

4 dl flour

Glaze

75g butter

¾ dl of strong coffee

1/2 dl cocoa powder

1.5 tbsp vanilla sugar

5 dl powdered sugar

Preheat the oven to 175 degrees. Melt the butter, add the milk and let it cool. Beat eggs and sugar until fluffy, preferably with an electric whisk. Sift vanilla sugar, cocoa, baking powder and flour through a sieve. Add butter and milk and mix everything until smooth. Pour the dough into the baking pan with parchment paper on. Bake in oven for about 20 minutes.

Melt butter in a saucepan, add coffee, cocoa powder, vanilla sugar and powdered sugar and mix well. Remove the cake from the oven and let it cool for a while. Spread the icing over the cake, and if you like coconut, sprinkle them now. Otherwise sprinkles.

Mokkaruudut

Emma kirjoitti näistä jo jokin aika sitten, mutta sitten unohdimme ne kokonaan. Mokkaruutuja näyttää olevan tarjolla täällä Suomessa noin viiden minuutin välein, niitä on kaikissa vanhempainilloissa, diskoissa ja juhlissa. Ja outo asia näissä mokkaruuduissa on se, että lapset eivät koskaan näytä saavan niistä tarpeekseen. Kaikki leivotut pellilliset käyvät aina kaupaksi. Ja joskus olen jo tainnut sanoa, että jos minua vielä pyydetään leipomaan mokkaruutuja, pääni hajoaa.

Mokkaruudut (Ruotsissa niitä kutsutaan myös rakkausleivoksiksi) ovat skandinaavinen klassikko, joka sopii vierasvaraksi, kahvin kanssa, taikka vaikkapa jälkiruoaksi. Helpolla reseptillä nämä onnistuvat varmasti. Kahvin makukin sopii sekä vanhoille että nuorille.

Mokkaruudut

150g voita

1,5 dl maitoa

3 munaa

3 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

¾ dl kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

4 dl jauhoja

Glasyyri

75g voita

¾ dl vahvaa kahvia

1/2 dl kaakaojauhetta

1,5 rkl vaniljasokeria

5 dl tomusokeria

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sulata voi, lisää maito ja anna seoksen jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (mieluiten sähkövatkaimella) Lisää vaniljasokeri, kaakaojauhe, leivinjauhe ja jauhot siivilän läpi. Lisää voi ja maito ja sekoita kaikki tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista uunissa noin 20 minuuttia.

Glasyyri: Sulata voi kattilassa, lisää kahvi, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja tomusokeri ja sekoita hyvin. Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä jonkin aikaa. Levitä kuorrutus kakun päälle, ja jos aiot koristella sen kookoshiutaleilla tai nonparelleilla, ripottele ne päälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.