Änglamat, vickarage´s reserve dessert, pappilan hätävara

Änglamat, vickarage´s reserve dessert, pappilan hätävara
Änglamat, vickarage´s reserve dessert, pappilan hätävara

Änglamat

Det har snöat rejält under de två senaste dagarna. Och temperaturen sjunker sakta men säkert. Nu när den dröjer sig runt noll och nordanvindarna sveper in över landet så känns det riktigt kallt och rått. Och det gråa vädret utan sol verkar fortsätta minst tio dagar framöver. Det börjar nog bli dags att leta efter julbelysningen i källaren. Så att man kan ställa fram allting och veta att det snart blir lite mysigare.

Förr i tiden slängde man aldrig gammalt bröd utan sparade det och kokade soppa på dem. Därav namnet ”prästgårdens reservmat”, mat som alltid fanns och mättade. Prästgårdens reservdessert och det som i Sverige kallas för änglamat kom antagligen senare. I Finland bestod desserten oftast av bull- eller kexsmulor, lingonsylt och vispgrädde. Här har jag gjort en variant på kanelskorpor, äppelmos och vispgrädde. Det verkar finnas dylika varianter även i Danmark och i Norge som Anna Billing har skrivit om här. Jag gjorde massor med äppelmos, använde kanske en 4 deciliter och resten är nu i frysen.

Äppelmos

3,3 kg äpplen

3 dl vatten

2 rosmarinkvistar

1 dl calvados

800 g syltsocker

10 söndersmulade kanelskorpor

2 dl vispgrädde

lite socker

Skala, kärna ur och grovhacka äpplena. Koka dem med lite vatten och kör sedan till en slet massa med mixer. Tillsätt vattnet, finhackad rosmarin och syltsocker. Låt koka i 10 minuter. Tillsätt calvados och rör om men koka inte längre. Låt svalna. Häll äppelmos i burkar och ställ i frysen. Vispa grädden och smaksätt den med lite socker. Varva skorpsmulor, vispgrädde och äppelmos i ett glas eller en skål. Servera.

Vicarage´s reserve dessert

It has snowed a lot in the last two days. And the temperature drops slowly but surely. Now that it lingers around zero and the north wind sweeps across the country, it feels really cold and raw. And the gray weather without any sun at all seems to continue at least ten days ahead. It’s tim to look for the Christmas lights in the basement. So that you can set up everything in the living room floor and know that it soon will be a bit cozier when You get the lights up.

In the past, bread was never thrown away, but was saved and cooked to be a soup. Hence the name ”vicarage´s reserve” used in Finland, a soup that always existed and filled. Vicarage´s reserve dessert and what in Sweden is called ”angel´s food” probably came later. In Finland this dessert consisted mostly of bun or biscuit crumbs, lingonberry jam and whipped cream. Here I have made a version with cinnamon biscuits, apple sauce and whipped cream. There seems to be such variants also in Denmark and Norway as Anna Billing has written about them here. I did lots of applesauce, used some – maybe 4 deciliters – to dessert and the rest is now in the freezer.

Applesauce

3.3 kg of apples

3 dl water

2 rosemary twigs

1 dl calvados

800g jam sugar

10 crumbled cinnamon biscuits

2 dl cream

a little sugar

Peel, core and roughly chop the apples. Boil them with a little water until the apples are soft. Put the apples in a blender och mix them. Add the water, chopped rosemary and jam sugar. Boil for 10 minutes. Add the calvados and stir but do not boil anymore. Allow to cool. Pour applesauce into jars and place in the freezer. Whip the cream. Make layers with breadcrumbs, whipped cream and applesauce in a glass or cup. Serve.

Pappilan hätävara

Lunta on satanut aika reippaanlaisesti parin viime päivän aikana. Ja lämpötila laskee hitaasti mutta varmasti. Nyt se viipyy jossakin nollan tienoilla ja koska pohjoiset tuulet pyyhkivät yli maan, ilma tuntuu todella kylmältä ja raa´alta. Harmaa sää ilman vähääkään aurinkoa näyttää jatkuvan vielä ainakin kymmenen päivää eteenpäin. Taidan hakea jouluvalot kellarista. Ja laittaa kaiken olohuoneen lattialle odottamaan ripustamista.

Ennen vanhaan leipää ei koskaan heitetty pois vaan se säästettiin ja siitä tehtiin keittoa. Tästä tuleekin alkuperäinen nimi ”pappila hätävara” – ruokaa, jota aina oli ja joka täytti vatsan. Pappilan hätävara ja se, mitä Ruotsissa kutsutaan ”enkelten ruoaksi” tulivat luultavasti paljon myöhemmin. Suomessa hätävara koostui useimmiten joko pullien tai keksien murusista, puolukkahillosta ja kermavaahdosta. Tässä tein version, jossa on kanelikorppuja, omenahilloa ja kermavaahtoa. Tanskassa ja Norjassakin näyttäisi olevan vähän samankaltaisia versioita joista Anna Billing on kirjoittanut täällä. Tein paljon omenasosetta ja käytin siitä jälkiruokaan ehkä noin 4 desilitraa, loppu on nyt pakastimessa.

Omenasose

3,3 kg omenoita

3 dl vettä

2 rosmariinin oksaa

1 dl calvadosta

800g hillosokeria

10 murustettua kanelikorppua

2 dl kuohukermaa

vähän sokeria

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Pilko ne isohkoiksi paloiksi. Keitä omenoita pienessä määrässä vettä kunnes ne pehmenevät. Soseuta omenat monitoimikoneessa tai sauvavatkaimella. Lisää vesi, hienonnettu rosmariini ja hillosokeri. Keitä 10 minuuttia. Lisää calvados ja sekoita, mutta älä keitä enää. Anna jäähtyä. Kaada omenasosetta purkkeihin ja laita pakastimeen. Vatkaa kerma ja mausta se sokerilla. Laita lasiin tai muuhun tarjoiluastiaan kerroksittain korpunmuruja, kermavaahtoa ja omenasosetta. Tarjoile.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.