Hasselbackspotatis, Hasselback potatoes, Hasselbackan perunat

Hasselbacks potatis, Hasselback potatoes, Hasselbackan perunat
Hasselbacks potatis, Hasselback potatoes, Hasselbackan perunat
Entrecôte
Entrecôte

Mera smör

Det var ju farsdag i söndags. Jag tycker rätt illa om alla dessa kommersiella, påhittade helger så vi firar inte så stort. Meningen med farsdagen var ju antagligen att få fart i handeln precis innan julsäsongen skulle komma igång. Sverige, Finland, Island och Norge firar samtidigt, Danmark den 5 juni. Farsan här köpte sig en egen present, en PlayStation som han definitivt inte skulle ha fått av mig. Nåväl, nu spelas det för fullt så jag får vara i fred.

Så här års är det gott med mustig mat. Till helgen åt vi perfekt tillagad entrecôte (att låta köttet gå klart i låg temperatur är värd väntan), baconinlindade champinjoner, grön sparris och Hasselbackspotatis som tydligen uppfanns någon gång på 1940-talet på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Även om det i många recept sägs att Hasselbackspotatis passar bra till både fisk och kött så tycker jag att de här potatisarna är godast med en köttbit.

Hasselbackspotatis

12 potatisar

25 g smör

1 tsk salt

1 msk ströbröd

Värm ugnen till 225°. Skala potatisen. Skiva den smala skivor, men så att potatisen håller ihop i botten. (Lägga potatisen i en träsked och skiva inte igenom helt). Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt. Smält smör och pensla potatisen väl. Baka dem i ugnen i 20 minuter. Ta ut dem och pensla med smör en gång till. Strö över saltet och ströbrödet och baka i ytterligare 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.

More butter

It was Father’s Day last Sunday. I feel pretty bad about all these commercial, fictional celebrations so we do not celebrate that much. The meaning of Father’s Day was probably to gain in the trade just before the Christmas season would be up and running. Sweden, Finland, Iceland and Norway celebrate the same day, while Denmark does so on 5th June. The dad here bought his own gift, a PlayStation that he definitely would not have gotten from me. Well, now they are playing it a lot so I can have some peace.

I need food with a lot of flavours and butter this time of year. This weekend we had perfectly cooked entrecôte (to let the meat go clear at low temperature is worth the wait), bacon wrapped mushrooms, green asparagus and Hasselback potatoes which apparently were invented sometime in the 1940s at the restaurant Hasselbacken on Djurgården in Stockholm. Although there are many recipes that say that Hasselback potatoes go well with both fish and meat, I think these potatoes taste best with a piece of meat.

Hasselback Potatoes

12 potatoes

25g butter

1 teaspoon salt

1 tbsp breadcrumbs

Preheat oven to 225 °. Peel the potatoes. Slice every potato into thin slices, but so that they stick together at the bottom. (Put them in a wooden spoon and don´t slice through completely). Place potatoes in an ovenproof, greased pan with the notches up. Melt the butter and brush the potatoes well. Bake them in the oven for 20 minutes. Take them out and brush with butter again. Sprinkle with salt and breadcrumbs and bake for another 20 minutes or until potatoes are soft.

Lisää voita

Sunnuntaina oli Isänpäivä. En pidä kaikista näistä kaupallisista, keksityistä juhlapäivistä, joten emme juhlineet hirveästi. Isänpäivän tarkoituksenahan oli todennäköisesti saada vauhtia kaupankäyntiin juuri ennen joulun kiireistä aikaa. Ruotsi, Suomi, Islanti ja Norja juhlivat samana päivänä, Tanska 5. kesäkuuta. Meillä perheen isä osti oman lahjan, PlayStationin, jota hän ei varmasti olisi saanut minulta. No, nyt täällä pelataan siinä määrin, että minä saan olla rauhassa.

Tähän aikaan vuodesta haluan ruokaa, jossa on paljon makuja ja voita. Tänä viikonloppuna meillä oli täydellisesti kypsennettyä entrecôteta (kannattaa tosiaan kypsentää liha alhaisessa lämpötilassa, se on odottamisen arvoista), pekoniin käärittyjä herkkusieniä, vihreää parsaa ja Hasselbackan perunoita, jotka ilmeisesti on keksitty joskus 1940-luvulla ravintola Hasselbackenissa Djurgårdenin saarella Tukholmassa. Vaikka monissa resepteissä sanotaan, että Hasselbackan perunat maistuvat sekä lihan että kalan kanssa minun mielestäni nämä perunat maistuvat parhaiten hyvän lihapalan kanssa.

Hasselbackan perunat

12 perunaa

25g voita

1 tl suolaa

1 rkl korppujauhoja

Kuumenna uuni 225 °. Kuori perunat. Viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi, mutta niin että perunat ovat vielä ”kiinni” alareunastansa. (Laita perunat puulusikan päälle, ja viipaloi ne, mutta älä alas asti). Laita perunat voideltuun uunivuokaan viillot ylöspäin. Sulata voi ja voitele perunat hyvin voilla. Paista uunissa 20 minuuttia. Ota ne pois ja voitele uudestaan voilla. Ripottele päälle suolaa ja korppujauhoja ja paista vielä 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat pehmeitä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.