Karelsk gryta, Karelian hot pot, Karjalanpaisti

Karelsk gryta, Karelian hot pot, Karjalanpaisti
Karelsk gryta, Karelian hot pot, Karjalanpaisti
Karels nationallandskap, Karelian national landscape, Karjalan kansallismaisema
Karelsk nationallandskap, Karelian national landscape, Karjalan kansallismaisema

Karelsk gryta

Så här på hösten är det gott med grytor. Speciellt när den gråa dimman har lagt sig över hela vårt land och verkar inte vara på väg att släppa heller. Igår gjorde jag maten klar innan en långpromenad i mörkret, den här maten tar god tid på sig att bli färdig. Gärna att man gör den dagen innan, det här är inget man ska börja med när man kommer hem från jobbet och alla är hungriga.

En av de finska favoriterna är förstås karelsk gryta som också kallas för karelsk stek. Rätten kommer ursprungligen från Karelen och spred sig över hela landet efter evakuering av karelerna under andra världskriget. Traditionellt har man kunnat använda lite av varje, i de mer festliga grytorna har man haft mera kött, i de mer vardagliga mer grönsaker och rotsaker. I Finland kan man köpa färdiga förpackingar med hälften nötkött, hälften griskött. Det är vad jag har använt den här gången.

Karelsk gryta

600-700 g nöt- och griskött

2 lökar

2 morrötter

1 tsk kryddpeppar (hela)

3 lagerblad

2 tsk salt

1 l vatten

smör

Sätt ugnen på 150 grader. Skär köttet i relativt stora (3×3 cm) kuber. Stek dem snabbt i omgångar smör så att de får lite färg. Lägg köttbitarna i en rymlig gryta. Salta köttbitarna. Skala lökarna och morrötterna och skär dem i stora bitar. Sätt kryddpepparkornen och lagerbladen i grytan. Häll i vattnet. Ställ in grytan med lock i ugnen och baka i 3 timmar. Servera med kokt potatis eller potatismos.

Karelian hot pot

It´s nice with one-pot food in the autumn. Especially when the gray mist has settled across the country and does not seem to let go either. Yesterday, I made dinner before a long walk in the darkness, this food takes plenty of time to get ready. Even better if You can make it the day before, this is nothing to begin with when you come home from work and everyone is hungry.

One of the Finnish favorites is Karelian hot pot also called Karelian steak. The dish is originally from Karelia and was spread throughout the country after the evacuation of Karelians in the Second World War. Traditionally one has been able to use a little of each, in the more festive pots more meat, in the more everyday ones more vegetables and root vegetables. In Finland you can buy ready packages with half beef, half pork. That’s what I’ve used this time.

Karelian stew (or hot pot)

600-700 g of beef and pork

2 onions

2 carrots

1 teaspoon allspice (whole)

3 bay leaves

2 tsp salt

1 liter of water

butter

Preheat the oven to 150 degrees. Cut the meat into relatively large (3×3 cm) cubes. Fry them quickly in butter so they get some color. Add the pieces of meat in a large pot. Salt the meat pieces. Peel the onions and carrots and cut them into large pieces. Put the grains allspice and bay leaves into the pot. Pour in the water. Set the pot with a lid in the oven and bake for 3 hours. Serve with boiled potatoes or mashed potatoes.

Karjalanpaisti

Syksyllä maistuvat pataruoat. Varsinkin kun harmaa sumu on levittäytynyt koko maamme ylle, eikä näytä hälvenevän. Eilen tein illallisen valmiiksi ennen kuin lähdimme pitkälle ja pilkkopimeälle metsäkävelylle, tämän ruoan valmistuminen vie kauan. Tämä on oikeastaan hyvä tehdä jo päivää ennen, tämän tekemistä ei kannata aloittaa kun tulee töistä kotiin ja kaikki ovat nälkäisiä.

Yksi suomalainen kestosuosikki on Karjalanpaisti. Tämä perinteinen ruoka on nimensä mukaisesti Karjalasta, mutta levisi koko maahan kun karjalaiset evakuoitiin toisen maailmansodan yhteydessä. Perinteisesti siihen on voinut käyttää monenlaista, juhlavimmissa ruoissa on ollut enemmän lihaa, arkisissa puolestaan enemmän vihanneksia ja juureksia. Suomessahan voi ostaa valmiita Karjalanpaisti – pakkauksia, joissa on puolet porsaan- ja puolet naudanlihaa. Käytinkin sellaista tällä kertaa.

Karjalanpaisti

600-700 g naudan- ja sianlihaa

2 sipulia

2 porkkanaa

1 tl maustepippuria (kokonaisia)

3 laakerinlehteä

2 tl suolaa

1 litra vettä

voita

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Leikkaa liha suhteellisen suuriksi (3×3 cm) kuutioiksi (tai käytä valmiita). Paista ne nopeasti voissa niin, että ne saavat väriä. Lisää lihapalat pataan ja suolaa ne. Kuori sipulit ja porkkanat ja leikkaa ne isoiksi paloiksi. Laita maustepippurit ja laakerinlehdet pataan. Kaada vesi päälle. Laita kansi padan päälle ja laita se uuniin, paista 3 tuntia. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.