Kantarellpaj, chanterelle pie, kanttarellipiirakka

Kantarellpaj, chanterelle pie, kanttarellipiirakka
Kantarellpaj, chanterelle pie, kanttarellipiirakka
Svamp, fungi, sienet
Svamp, mushrooms, sienet

Kantarellpaj

Nu är det dags att börja använda sig av det som man han har samlat på sig halva hösten. När snön kom så trodde jag att det var kört med trattkantarellerna men nej då, de går att plocka ännu. Några svamputflykter borde vi alltså hinna med, problemet är väl mer att det blir så mörkt så tidigt nu.

Det går alltid lika fort det här med hösten, det är något att göra precis hela tiden och ingenting hinns med. Sambon fick ta en vecka ledigt på väldigt kort varsel och befinner sig nu i vårt gamla hemland Sverige där förhoppningsvis Kristofer Franzén lär honom både det ena och det andra om korv- och skinkkonst. Jag hoppas att finska, lufttorkade skinkor också skulle dyka upp på marknaden men antagligen får jag vänta länge. Men nu blir det en vegetarisk paj istället.

125 g smör

3 dl vetemjöl

2,5 msk vatten

Tärna kylskåpskallt smör och blanda ihop med vetemjölet i en hushållsassistent. Tillsätt vatten och låt degen precis gå ihop. Forma den i en bol och ställ i kylen i 1 timme. Tryck degen i en pajform, nagga den med en gaffel och förstek i ugnen i 10 minuter.

1 l kantareller (4 dl frysta)

2 schalottenlökar

3 msk smör

1 msk vetemjöl

2 dl grädde

1 dl mjölk

1 dl persilja

salt och peppar

2 dl finriven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka schalottenlökarna. Grovhacka kantarellerna. Stek löken och svampen i smör. Pudra över vetemjöl och tillsätte grädde, mjölk och persilja. Krydda med salt och peppar. Sätt fyllningen i den förgräddade pajskalen. Strö över osten och grädda i ugnen i ytterligare 20 minuter eller tills pajen har fått vacker färg.

Chanterelle pie

Now is the time to start making use of what we have been picking and gathering all autumn. When the snow came, I thought the season for winter chantereller would be over, but no, there are plenty to be picked. We should have time wtih som picking still but the problem is that it gest so dark so early now.

Time always goes fast in the autumn, there is something to do all the time and not enough time to it all. My husband got to take a week off at very short notice and is now in our former homeland Sweden where hopefully Kristofer Franzén teaches him both the one and the other on making sausages and hams. I hope that Finnish, air-dried hams would also appear on the market here but probably I get to wait for a longtime . But now we made a vegetarian pie instead.

125g butter

3 dl flour

2,5 tablespoons water

Dice the refrigerator cold butter and mix with the flour in a food precessor. Add water and let the dough just go together. Shape it into a boll and place in the fridge for 1 hour. Press dough in a baking tin, nibble with a fork and pre-bake in the oven for 10 minutes.

1 liter chanterelles (4 dl frozen)

2 shallots

3 tablespoons butter

1 tbsp plain flour

2 dl cream

1 dl milk

1 dl parsley

salt and pepper

2 dl finely grated cheese

Preheat the oven to 225 degrees. Peel and finely chop the shallots. Coarsely chop the chanterelles. Fry the onion and the chanterelles in butter. Sprinkle over the flour and add the cream, milk and parsley. Season with salt and pepper. Put the filling into the pre-baked pastry shell. Sprinkle with cheese and bake in the oven for another 20 minutes or until the pie has got a beautiful color.

Kanttarellipiirakka

Nyt on aika hyödyntää kaikkea sitä, mitä olemme koko syksyn keränneet ja säilöneet. Kun lumi jo tuli, ajattelin, että emme enää ehdi poimia suppilovahveroita, mutta kyllä niitä on vielä metsässä vaikka kuinka paljon. Ehdimme varmaan tehdä vielä muutaman sieniretken, nyt ongelmana alkaa olla aikaisin saapuva pimeys.

Syksy menee aina nopeasti, koko ajan on jotakin ohjelmaan ja mihinkään ei oikein kuitenkaan ole aikaa. Avopuoliso sai lyhyellä varoitusajalla viikon loman, ja on nyt vanhassa kotimaassamme eli Ruotsissa, Kristofer Franzén toivottavasti opettaa hänelle sekä makkaran että kinkun tekemisen taidetta. Toivon, että markkinoille tulisi täälläkin kotimaista, ilmakuivattua kinkkua, mutta luultavasti saan odottaa pitkään. Mutta tänään teimmekin kasvissyöjän sienipiirakkaa.

125g voita

3 dl vehnäjauhoja

2,5 rkl vettä

Kuutioi jääkaappikylmä voi ja sekoita se ja jauhot nopeasti monitoimikoneessa. Lisää kylmä vesi ja aja taikina yhteen. Muotoile se palloksi ja laita jääkaappiin tunniksi. Paina taikina vuokaan ja painele siihen haarukalla reikiä. Esipaista uunissa noin 10 minuuttia.

1 litra kanttarelleja (4 dl pakastettuja)

2 salottisipulia

3 rkl voita

1 rkl vehnäjauhoja

2 dl kermaa

1 dl maitoa

1 dl persiljaa

suolaa ja pippuria

2 dl juustoraastetta

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuori ja hienonna sipuli. Pilko kantarellit. Paista sipuli ja sienet voissa. Ripottele päälle jauhot ja lisää kerma, maito ja persilja. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita täyte esipaistettuun piirakkaan. Ripottele päälle juustoraaste ja paista uunissa vielä 20 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin värinen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.