Rödvinssås, red wine sauce, punaviinikastike

Rödvinssås, red wine sauce, punaviinikastike
Rödvinssås, red wine sauce, punaviinikastike

Rödvinssås

Nu föll snön tung över hela södra Finland. Och det blev så mycket ljusare på en gång, jag hoppas verkligen att snön stannar kvar ! Det är nästan så att man har lust att plocka fram julpyntet men man kanske skulle vänta tills nästa veckoslut i alla fall, det är ju trots allt november. Förra året firade vi in det nya året i Uppsala och lagade då en rödvinssås som blev så god att den numera lagas rätt ofta här hemma. Nu märkte jag att såsen jag gjorde igår inte riktigt följde receptet, jag trodde ju att jag kunde den utantill men det gjorde jag ju inte. Så såsen blev mycket lösare än den ska vara men nästa gång följer jag receptet till punkt och pricka.

Här kommer den rätta varianten av den svenska kocken Tommy Myllymäkis urgoda rödvinssås. Prova, du kommer aldrig att nöja dig med något färdigtköpt efter det här !

Rödvinssås

8 dl rött vin

8 dl kalvfond

2 st schalottenlökar

2 kvistar timjan

1 st lagerblad

10 st svartpepparkorn

salt och socker

smör

Finhacka schalottenlöken och stek den i smör. Tillsätt timjan, lagerblad och svartpepparkornen. Tillsätt vinet och låt koka tills 2 dl återstår. Tillsätt kalvfonden och låt koka tills 4 dl återstår. Sila av såsen. Smaka av såsen med salt och socker.

Red wine sauce

Heavy snow fell across the whole southern Finland yesterday. And it is directly so much brighter, I really hope tha the snow stays! I almost would like to pick up the Christmas decorations, but they get to wait until next weekend, it is still November. Last year we celebrated the New Year in Uppsala and made then a red wine sauce that was so good that it is now made quite often here at home. Now I noticed that the sauce I made yesterday did not really followed the recipe, I thought I could it by heart but I did not. So the sauce was much looser than it should be, but next time, I will follow the recipe to the letter.

Here is the correct version of the Swedish chef Tommy Myllymäkis great red wine sauce. Try it, you will never settle for something ready-made again after this one!

Red wine sauce

8 dl of red wine

8 dl veal stock

2 shallots

2 sprigs of thyme

1 bay leaf

10 pcs black peppercorns

salt and sugar

butter

Mince the shallots and fry them in butter. Add the sprigs of thyme, the bay leaf and black peppercorns. Add the wine and cook until 2 dl remain. Add the veal stock and boil until 4 dl remain. Strain the sauce. Season the sauce with salt and sugar.

Punaviinikastike

Lumi peitti koko Etelä-Suomen. Ja kertaheitolla tuli paljon valoisampaa, toivon todella, että lumi pysyy maassa! Haluaisin jo melkein hakea kaikki jouluvalot ja koristeet, mutta ne saavat vielä odottaa ensi viikonloppuun, vielähän on kuitenkin marraskuu. Viime vuonna juhlimme uutta vuotta Upsalassa ja teimme silloin tätä punaviinikastiketta, joka oli niin hyvää, että sitä on tehty usein täällä kotona. Nyt huomasin, että kastike jonka tein eilen ei oikeastaan seurannut reseptiä, luulin osaavani sen ulkoa, mutta en osannutkaan. Niinpä kastikkeesta tuli paljon löysempää kuin sen pitäisi olla, mutta ensi kerralla seuraan reseptiä tarkasti.

Tässä on oikea versio ruotsalaisen Tommy Myllymäen älyttömän hyvästä punaviinikastikkeesta. Kokeile, tämän jälkeen et koskaan tyydy valmiskastikkeisiin !

Punaviinikastike

8 dl punaviiniä

8 dl vasikanlihalientä

2 salottisipulia

2 timjamin oksaa

1 kpl laakerinlehti

10 kpl mustapippuria

suolaa ja sokeria

voita

Hienonna sipuli ja paista se voissa. Lisää timjamin oksat, laakerinlehti ja mustapippurit. Lisää viini ja keitä kunnes nestettä on jäljellä 2 dl. Lisää vasikanlihaliemi ja keitä kunnes nestettä on 4 dl. Siivilöi kastike. Mausta se suolalla ja sokerilla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.