Bikinimackor, bikini sandwiches, bikinivoileivät

Bikinimackor, bikinisandwiches, bikinivoileivät
Bikinimackor, bikinisandwiches, bikinivoileivät

Bikinimackor

Jag satt och bläddrade i Pluras spanska kokbok, mest för att hitta namnet på den bredbara mallorkinska korven (sobrasada) som vi fick smaka av en gång i Uppsala. Några bekanta skulle nämligen åka iväg till Gran Canaria och den kan ju kanske hittas där också. Det finns liksom inte bättre presenter än mat !

Jag fastnade för ett annat recept som såg gott ut, nämligen bikinis. Triangelformade mackor (därav namnet) fyllda med så goda grejer som lufttorkad skinka, tryffel och manchego ost. Vi hade inga tryfflar hemma men däremot har vi tryffelolja så jag körde med det istället. Till och med barnen tyckte att de här var kanongoda.

Bikinimackor

8 skivor formbröd

8 skivor manchego

4 skivor lufttorkad skinka (serrano om man vill vara helspansk)

tryffelolja

2 ägg

2 dl mjölk

salt och peppar

Lägg ut fyra skivor bröd och placera en ostskiva på varje. Lägg därefter en skiva skinka på varje bröd och krydda med tryffelolja. Avsluta med ytterliga en ostskiva och lägg på brödskivorna, tryck till. Vispa ihop ägg och mjölk och smaka av med salt och peppar. Doppa smörgåsarna i äggblandningen och stek dem i smör tills osten smälter och brödskivorna får fin färg. Jag tog bort kanterna innan jag fyllde smörgåsarna men det kan man göra efter stekningen också. Skär smörgåsarna diagonalt så får du fina trianglar.

Bikini sandwiches

I sat and looked through Pluras Spanish cookbook, mostly to find the name of the spreadable Mallorcan sausage (sobrasada) that we got to taste for a long time ago in Uppsala. Some friends are leaving for Gran Canaria and it might possibly be found there too. There are no better gifts than food!

I fell for another recipe that looked nice, namely bikinis. Triangular sandwiches (hence the name) filled with such good stuff as cured ham, truffles and manchego cheese. We had no truffles at home but we have truffle oil so I used that instead. Even the kids thought this was great good.

Bikini sandwiches

8 slices of white bread

8 slices of manchego cheese

4 slices of cured ham (serrano if you want to be Spanish)

truffle oil

2 eggs

2 dl milk

salt and pepper

Place four slices of bread and place a slice of cheese on each. Then place one slice of ham on each bread and season with truffle oil. Finish with another slice of cheese and place on rest of the bread slices, press firmly. Whisk together eggs and milk and season with salt and pepper. Dip sandwiches in egg mixture and fry them in butter until cheese melts and the bread gets a nice color. I removed the edges before I filled the sandwiches but it can be done after frying, too. Cut sandwiches diagonally to get nice triangles.

Bikinivoileivät

Istuin ja selasin eilen Pluran espanjalaista keittokirjaa, enimmäkseen löytääkseni mallorcalaisen, levitettävän makkaran (sen nimi on sobrasada), saimme maistaa sitä joskus aikoja sitten Upsalassa. Yhdet tuttavamme ovat lähdössä Kanarialle, ja voihan sitä sieltäkin löytyä. Ei ole parempia tuliaisia kuin ruoka !

Jymähdin kuitenkin myös toiseen reseptiin, jonka nimi on bikini. Kolmion muotoisia voileipiä (siitä nimi), joiden täytteenä on niin herkullisia tuotteita kuin ilmakuivattua kinkkua, tryffeleitä ja manchegojuustoa. Meillä ei ollut tryffeleitä kotona, mutta meillä on tryffeliöljyä joten käytin sitä. Lastenkin mielestä nämä olivat tosi hyviä.

Bikinileivät

8 viipaletta paahtoleipää

8 viipaletta Manchego -juustoa

4 viipaletta kinkkua (serranoa jos haluat espanjalaista)

tryffeliöljyä

2 kananmunaa

2 dl maitoa

suolaa ja pippuria

Aseta neljä viipaletta leipää leikkuulaudalle ja laita kullekkin siivu juustoa. Laita sitten siivu kinkkua jokaisen leivän päälle ja mausta ne tryffeliöljyllä. Laita vielä toinen siivu juustoa kinkun päälle ja loput leipäviipaleet niiden päälle, paina lujasti. Vatkaa munat ja maito ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Kasta leivät munaseokseen ja paista ne voissa kunnes juusto sulaa ja leivissä on kaunis väri. Poistin reunat ennen kuin täytin voileivät, mutta sen voi tehdä myös paistamisen jälkeen. Leikkaa voileivät vinosti kolmioiksi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.