November, marraskuu

Lax med dillstuvad potatis, salmon with dill potatoes, lohi ja tilliperunat
Lax med dillstuvad potatis, salmon with dill potatoes, lohi ja tilliperunat

November

Så här års är det nog roligast att ha snö redan, den här gråa dimman gör en galen. Det är lite svårt att svara på barnens frågor om snön, det är ju ingen som vet om det kommer något i år. Förra året hade vi en ännu längre period med det här gråa och den riktiga snön kom sent i januari. Då blir det inte så mycket tid kvar för pulkåkning, skidåkning och backåkning som man hoppas på. Och backen ligger väldigt nära oss, den är på andra sidan bron bara ! Jag skulle inte vilja vara den som väljer om man sätter på snökanonerna eller inte, måste vara ett svårt jobb.

Egentligen hade jag tänkt baka pepparkakor men det får vänta ett tag ännu. Ni får istället recept på urklassisk svensk mat, nämligen dillstuvad potatis, Det äter man allra helst – tycker jag – med rimmad lax.

Dillstuvad potatis

600 g fast potatis

6 dl mjölk

1 msk smör

3 msk vetemjöl

salt

vitpeppar

1 msk skånsk senap

1 knippe dill

Skala potatisen och skär den i mindre bitar (små kuber är godast tycker jag). Koka potatisen i saltat vatten tills den är klar. Koka upp mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull och tillsätt vetemjölet. Vispa hop ordentligt. Tillsätt mjölken under ständig vispning, fortsätt att vispa och koka på låg värme i 15 minuter. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Finhacka dillen och tillsätt den i såsen, tillsätt senap. Tillsätt de kokta potatistärningarna. Servera med rimmad lax.

November

This time of year it would be more fun to have snow, this gloomy weather makes us all crazy. It’s a bit difficult to answer children’s questions about the snow, we can´t guess if there is anything coming at all or when. Last year we had an even longer period of this gray weather and the snow finally came late in January. And then there was not much time left for tobogganing, skiing and slalom which we had hoped for. And the slalom slope is very close to us, it is on the other side of the bridge ! I would not want to be the one to choose if you put the snow cannons on or not, it must be a difficult job.

Actually I had planned to bake gingerbread but it will have to wait a while. You get a recipe for a classical Swedish dish instead, namely, dill potatoes. Eat them with lightly salted salmon.

Dill potatoes

600 g firm potatoes

6 dl milk

1 tablespoon butter

3 tablespoons flour

salt

white pepper

1 tablespoon mustard (preferably from Skåne)

1 bunch dill

Peel the potatoes and cut into small pieces (small cubes taste best in my opinion). Boil the potatoes in salted water until done. Boil the milk in a saucepan. Melt the butter in another saucepan and add the flour. Beat together properly. Add the milk constantly whisking, continue to whisk and cook on low heat for 15 minutes. Season the sauce with salt and white pepper. Finely chop the dill and add it to the sauce, add the mustard. Add the cooked potato cubes. Serve with lightly salted salmon.

Marraskuu

Tähän aikaan olisi huomattavasti hauskempaa jos olisi lunta, tämä harmaa sumu tekee hulluksi. On aika haastavaa vastailla lasten kysymyksiin siitä, että tuleeko sitä lunta ja milloin. Viime vuonna meillä oli vielä pidempi kausi tätä samaa harmaata sumua ja lunta tuli vasta myöhään tammikuussa. Sitten ei ollutkaan enää paljoa aikaa jäljellä pulkkailuun, hiihtoon ja lasketteluun, vaikka olimme sitä toivoneet. Ja laskettelumäki on kaiken lisäksi todella lähellä meitä, se on toisella puolella siltaa ! En haluaisi olla se, joka mäellä päättää, että laitetaanko lumitykit päälle vai ei, vaikea tehtävä.

Oikeastaan olin ajatellut leipoa pipareita, mutta se saa vielä odottaa. Saatte sen sijaan tosi klassisen ruotsalaisen perunaruoan eli tilliperunoiden ohjeen. Tarjoa perunat riimisuolatun lohen kanssa.

Tilliperunat

600 g kiinteitä perunoita

6 dl maitoa

1 rkl voita

3 rkl jauhoja

suolaa

valkopippuria

1 rkl sinappia (mieluiten skoonelaista)

1 nippu tilliä

Kuori perunat ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi (pienissä kuutoissa on mielestäni paras maku). Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Kiehauta maito kattilassa. Sulata voi toisessa kattilassa ja lisää jauhot. Vispaa kunnolla. Lisää maito voijauhoseokseen jatkuvasti vatkaten, jatka vatkaamista ja keitä miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Mausta kastike suolalla ja valkopippurilla. Hienonna tilli ja lisää se kastikkeeseen, lisää myös sinappi. Lisää keitetyt perunakuutiot. Tarjoile riimisuolatun lohen kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.