Pepparkakor, gingerbread, piparkakut

Pepparkakor, gingerbread, piparkakut
Pepparkakor, gingerbread, piparkakut
Bakning, baking, leipominen
Bakning, baking, leipominen

Juletider

Det är så skönt att november äntligen tog slut. Igår firade vi första advent med adventsljus och pepparkakor. Tydligen har pepparkakor bakats ända senda 1300-talet i Sverige. Vi köpte pepparkaksdeg från det nya bageriet Taikinajuuri och gjorde även en egen variant. Barnen vill ha massor med pepparkakor och hur mycket jag än skulle baka brukar de i regel vara slut strax efter jul. Visste ni förresten att man firar pepparkakans dag den 9 december ?

Jag har brukat laga pepparkakshus också men under de senaste åren så har det inte riktigt blivit av. I år ska det bli ett Muminhus om vi nu får alla delar att sitta ihop såsom de ska. Här får ni grundreceptet till en egen pepparkaksdeg. Det är rätt mysigt att baka dem och dessutom doftar det jul i hela huset sedan !

Pepparkaksdeg

150 g smör

5 dl socker

2 dl mörk sirap

2 dl vatten

1 tsk kanel

1 tsk nejlika

1 tsk ingefära

1 tsk bikarbonat

17 dl mjöl

Rör ihop smör och socker. Tillsätt sirap och kryddor samt bikarbonatet som du blandat ihop med lite mjöl, vatten och mjöl. Arbeta ihop degen på ett mjölat bord och sätt den i kylen över natten. Kavla degen tunn och använd pepparkaksformer eller egna modeller för pepparkaksbaket. Det här receptet räcker till både pepparkakor och ett pepparkakshus. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter.

Christmas time

It’s so nice that November finally ended. Yesterday we celebrated the first Advent with the Advent candles and gingerbread. Apparently, gingerbread was baked in 1300s in Sweden . We bought gingerbreaddough from the new bakery Taikinajuuri and even made our own version. The children want lots of gingerbread and it does not matter how much I bake, everything is gone shortly after Christmas. Did you know that Swedes are celebrating Gingerbread Day the December 9th?

I have done quite many gingerbread houses too but in recent years none. This year the kids insisted on having the house from the Moominvalley but we´ll see if we get all the parts to sit together as they should. Here you have the basic recipe to your own gingerbread dough. It´s easy to bake them and it also smells like Christmas in the whole house !

Gingerbread

150g butter

5 dl sugar

2 dl dark syrup

2 dl water

1 teaspoon ground cinnamon

1 tsp ground cloves

1 teaspoon ground ginger

1 teaspoon baking soda

17 dl flour

Stir together butter and sugar. Add the syrup and spices and baking soda that You have mixed up with a little flour, water and flour. Work the dough on a floured table and put it in the fridge overnight. Roll the dough thin and use forms or cut them to Your own shapes. This recipe is enough for both gingerbread and a gingerbread house. Bake in the oven at 200 degrees for about 5 minutes.

Joulun aikaa

Ihanaa, kun marraskuu loppui. Eilen me vietimme ensimmäistä adventtisunnuntaita ja leivoimme piparkakkuja. Ilmeisesti piparkakkuja on tarjoiltu Ruotsissa jo 1300 -luvulla . Ostimme piparkakkutaikinaa uudesta Taikinajuuri -leipomosta, mutta teimme myös oman versiomme. Lapset haluavat yleensä paljon piparkakkuja ja kuinka paljon tahansa leipoisinkin ne loppuvat aina heti joulun jälkeen. Tiesittekö muuten, että Ruotsissa vietetään piparkakun päivää 9. joulukuuta ?

Olen tehnyt paljon piparkakkutaloja, mutta viime vuosina en yhtään. Tällä kertaalapset halusivat ehdottomasti Muumitalon joten saa nähdä, saammekko kaikki osat liimattua yhteen niin, että talo pysyy pystyssä. Tässä alla on piparkakkujen perusresepti. Niitä on helppo ja mukava leipoa ja koko talo tuoksuu joululta !

Piparkakkutaikina

150g voita

5 dl sokeria

2 dl tummaa siirappia

2 dl vettä

1 tl kanelia

1 tl neilikkaa

1 tl inkivääriä

1 tl soodaa

17 dl jauhoja

Sekoita voi ja sokeri. Lisää siirappi ja mausteet ja sekä sooda, jonka olet sekoittanut pieneen määrään jauhoja. Lisää vesi ja jauhot. Laita taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin yön yli. Kauli taikina ohueksi ja käytä valmiita piparimuotteja tai omia malleja. Tämä resepti riittää sekä piparkakkuihin että piparkakkutaloon. Paista uunissa 200 asteessa noin 5 minuuttia.

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.