Long drink, lonkero

Lonkero

Jag har lite bråttom med att skriva om julmat just nu. Ni får istället en pedagogisk video från HBL som förklarar hur man lagar ”lonkero” eller egentligen Gin Long Drink som lanserades 1952 och är än idag en av de mest sålda drycker i Finland. Om ni inte kan svenska så gör man följande: man tar 3 cl limesaft, 2 cl sockerlag (hälften socker, hälften vatten) och 4 cl gin och skakar allt. Lägg i glas med is och tillsätt en halv burk bitterlemon. Klart. Läs mer om lonkku här.

I am in a bit of a hurry to write about Christmas food right now. You get instead of text and recipe an educational video from HBL (www.hbl.fi) explaining how to cook ”lonkero” or really Gin Long Drink that was launched in 1952 and is one of the best-selling beverages in Finland eve today. If you can not Swedish, do the following: take 3 cl lime juice, 2 cl sugar syrup (laf sugar, half water) and 4 cl gin and shake it all. Place in a glass with ice and add half a can of Bitter Lemon . Done. Read more about lonkero here.

Kirjoitan parhaillaan juttuja jouluruoasta ja niillä on kiire. Kirjoitusteni sijaan saatte pienen opetusvideon HBL :ltä siitä, miten ”lonkero” tai oikeastaan Gin Long Drink tehdään. Markkinoille juoma tuli vuonna 1952 ja se on nykyään yksi Suomen myydyimmistä juomista. Jos et osaa ruotsia nii, toimi seuraavasti: ota 3 cl limen mehua, 2 cl sokerilientä (puolet vettä, puolet sokeria) ja 4 cl giniä ja ravista ne. Kaada jäiden päälle lasiin ja lisää puoli tölkkiä Bitter Lemonia. Valmis. Lonkerosta voi lukea lisäää täältä .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.