Lyxig middag mitt i veckan, luxurious dinner on an ordinary day, ylellinen arki-illallinen

Råraka, potato pancake, raakapaistettu perunalätty
Råraka, potato pancake, raakapaistettu perunalätty
Brygga, jetty, laituri
Brygga, jetty, laituri
Himmel, sky, taivas
Himmel, sky, taivas

Lyxig middag mitt i veckan

Det har varit väldigt trevligt väder med massor med sol och till och med en helt blå himmel under de två senaste dagarna. Man blir mycket gladare och orkar mycket mer direkt även som solen går ner tidigt och himlen färgas med lustiga pastellfärger innan det blir mörkt igen. Jag hann med en långpromenad idag medans det var soligt och allting ser ju bara så mycket vackrare ut när man får lite ljus. Mycket av min tid går åt att skriva om julmat nu och frågan är om jag kommer att bli sugen på någon julmat när det väl är dags att äta det. Vissa gånger har vi faktiskt valt bort julmaten helt och ätit kräftor eller till och med sushi på självaste julafton.

Det här en lite lyxigare variant av en vardagsmiddag. Jag har skrivit 400 g lax i receptet men det var bara drygt hälften som gick åt även om vi fyra stycken som åt. Räkröran som serverades till och rårakorna i sig är väldigt mättande. Löjrom har jag gott om i frysen efter vår reportageresa till Kuusamo. Det finns fina bilder att titta på därifrån – fast inte just från vår resa – på fotografen Hannu Hautalas hemsida.

Rårakor med rökt lax

600 g potatisar av fast sort

olja

smör

2 dl crème fraiche

50 g handskalade räkor

1 rödlök

3 tsk löjrom

lite citronsaft

½ dl finhackad dill

salt och svartpeppar

400 g rökt lax i skivor

Börja med röran. Vispa upp crème fraîche till en hårdare konsistens.Skala och finhacka rödlöken. Grovhacka räkorna. Blanda ihop crème fraîche, rödlök, räkor, löjrom och finhackad dill. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Skala och riv potatisen. Smält smör och olja i en stekpanna. Ta en handfull av den rivna potatisen, kram ur vätskan och lägg den på stekpannan. Platta till ordentligt med hjälp av en stekspade. Stek tills potatisen är mjuk och rårakan krispig. Servera rårakorna med rökt lax och räkröra.

Luxurious dinner on an ordinary day

It has been very nice weather with lots of sun with a completely blue sky over the past two days. It makes me much happier and it does not bother me that the sun sets early and the sky is stained with hilarious pastel colours before it gets dark again. I had time for a long walk today while it was sunny and everything looks just so much more beautiful when you get a little light. Much of my time is spent writing about Christmas food now and the question is whether I will be keen on eating any Christmas food once it’s time to eat it. Every now and then we have actually not eaten any Christmas food at all but have chosen crayfish or even sushi to eat on Christmas Eve.

This is a more luxurious variant of a dinner on an ordinary day. I wrote 400g salmon in the recipe but it was just only about a half that we ate even there was four of us. Shrimps and the potato pancakes that were served are quite filling. I have plenty of vendace roe in the freezer after our trip to Kuusamo. There are nice pictures to look at from there – though not from our trip – at the photographer Hannu Hautala’s website .

Potato pancake with smoked salmon

600g potatoes (firm)

oil

butter

2 dl sour cream

50 g of hand peeled shrimps

1 red onion

3 teaspoons vendace roe

a little lemon juice

½ dl finely chopped dill

salt and black pepper

400g smoked salmon in slices

Start with the shrimp mix. Whisk the sour cream into a harder texture. Peel and finely chop the onion. Coarsely chop the prawns. Mix together sour cream, red onion, shrimps, vendace roe and chopped dill. Season with salt, pepper and lemon juice.

Peel and grate the potatoes. Melt the butter and oil in a frying pan. Take a handful of grated potatoes, hug out of the water and place on the pan. Flatten thoroughly with a spatula. Cook until the potato pancakes are soft and crispy. Serve them with smoked salmon and the shrimp mix.

Ylellinen arki-illallinen 

Parina viime päivänä on ollut aurinkoista ja vaalean sininen taivaskin on näyttäytynyt. Erittäin piristävää vaikka aurinko laskee aikaisin ja taivas värjäytyy hilpeisiin pastilliväreihin ennen kuin tulee taas täysin pimeää. Minulla oli tänään aikaa käydä pitkällä kävelyllä ja kaikki näyttää jotenkin vain niin paljon kauniimmalta kun on edes vähän luonnonvaloa. Suurin osa ajastani menee nyt jouluruoasta kirjoittamiseen ja kysymys kuulukin, että haluanko syödä sitä sitten kun on joulu. Joskus olemme jättäneet kaiken jouluruoan omaan arvoonsa ja syöneet rapuja tai jopa sushia jouluaattona.

Tämä on vähän ylellisempi arki-illallinen. Olen kirjoittanut reseptiin 400g savulohta, mutta itse asiassa sitä meni vain vähän yli puolet vaikka meitä oli neljä syömässä. Katkaraputahna ja raakapaistetut perunalätyt ovat itsessään on aika täyttäviä. Minulla on pakastimessa paljon muikunmätiä Kuusamon reissumme jälkeen. Jos haluat käydä katsomassa kuvia sieltä – mutta ei siis meidän matkaltamme – löydät hienoja luontokuvia valokuvaaja Hannu Hautalan kotisivuilta.

Raakapaistetut perunalätyt ja savulohi

600g perunoita (kiinteitä)

öljyä

voita

2 dl crème fraîchea

50 g käsinkuorittuja katkarapuja

1 punasipuli

3 tl muikunmätiä

hieman sitruunamehua

½ dl hienonnettua tilliä

suolaa ja mustapippuria

400g savulohta viipaleina

Aloita katkaraputahnasta. Vatkaa ranskankerma kuohkeammaksi ja kiinteämmäksi. Kuori ja hienonna punasipuli. Hienonna katkaravut karkeasti. Sekoita crème fraìche, punasipuli, katkaravut, muikunmäti ja hienonnettu tilli. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.

Kuori ja raasta perunat. Sulata voi ja öljy paistinpannussa. Ota kourallinen raastettua perunaa, purista siitä ylimääräinen neste pois ja laita pannulle. Tasoita huolellisesti paistinlastalla. Paista kunnes peruna on kypsää ja raakapaistettu perunalätty on rapea. Tarjoile ne savulohen ja katkaraputahna kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.