Mer julmat, more Christmas food, lisää jouluruokaa

Leverpastej, liver paté, maksapasteija
Leverpastej, liver paté, maksapasteija
Domkyrka, Cathedral, Tuomiokirkko
Domkyrka, Cathedral, Tuomiokirkko
Santa lives in Finland!
Santa lives in Finland!

Ännu mer julmat

Tore Wretman, känd för den svenska husmanskosten, har listat det som ska ingå i julbordet i sin bok ”Svensk husmanskost”. Där står det bla sillsallad, ansjovis, kryddsill, kryddströmming, fläskaladåb, grisfötter, grishuvud, kall griljerad griseknorr, julskinka, revbensspjäll, rimmat revbensspjäll, leverpastej, rökt medvurst, stuvad lutfisk med gröna ärter, varm julkorv, bräckt värmlandskorv, blofkorv, skånsk senap, rödbetor, saltgurk, pepparkakor och klenäter. Och många fler.

Ibland undrar jag om någon än idag dukar fram precis alla rätter som ”ska” ingå, det är en väldans massa mat som ska ätas. Vi i Finland har ju lite andra traditioner och till exempel revbensspjäll, köttbullar och prinskorvar hör inte till vårt julbord. Däremot har vi morots-, kålrots- och potatislåda som alltid ska finnas på julbordet. Jag skrev en artikel om svensk julmat förra året och då ingick den här, riktigt goda leverpastejen som är gjord på kycklinglever. Om jag inte minns helt fel så tillhör originalreceptet Per Morberg. Testa, kycklinglever är en billig och underskattad råvara !

Som bildbonus lite bilder från julmarknaden i Åbo !

Leverpastej

200 g kycklinglever

200 g rumstempererat smör

1 gul lök

salt och peppar

1 kvist timjan

1 kvist bladpersilja

4 cl cognac

4 cl vino santo

smör till stekning

Skölj av kycklinglevern och låt den rinna av. Stek kycklinglevern och löken ganska lätt i pannan. Lägg i örterna och bränn av (tänd vätskan) med cognac och vino santo. Smaka av med salt och peppar. Kör alltsammans i en mixer. Passera genom en sil. Låt svalna av till samma temperatur som smöret. Rör samman allt till en slät och fin smet. Smaka av, om det behövs, med mer salt eller peppar. Eventuellt lite mer av spriten. Ställ i kylen 2-3 timmar innan servering.

Even more Christmas food

Tore Wretman, known for Swedish home cooking, have figured out what is to be included in the traditional Christmas table in his book ”Swedish home cooking”. It lists for example herring salad, anchovies, seasoned herring, seasoned Baltic herring, aspic, pig feet, pig’s head, cold pigtails, ham, ribs, salted pork ribs, liver pate, smoked sausage, stewed stockfish with green peas, hot Christmas sausage, sausage from Värmland, blood sausage, Skåne mustard, beets, pickled cucumber, gingerbread and more. A lot more.

Sometimes I wonder if anyone still makes all these ”should be included” dishes, it’s awfully lot of food to eat. We in Finland have somewhat different traditions as ribs, meatballs and sausages are not part of our Christmas dinner. However, we have carrot-, rutabaga- and potato casseroles on the Christmas table. I wrote an article about Swedish Christmas food last year and this really good liver pâté was included then. If I am not wrong the original recipe belongs to Per Morberg. Try it, chicken liver is cheap and undervalued !

As a bonus some photos from the Christmas market in Turku!

Liver paté

200g chicken liver

200g softened butter

1 onion

salt and pepper

1 sprig thyme

1 sprig parsley leaves

4 cl cognac

4 cl vino santo

butter for frying

Rinse the chicken liver and let it drain. Fry the chicken liver and onions fairly easily in the pan. Add the herbs and burn off (light the alcohol) with cognac and vino santo. Season with salt and pepper. Run it all in a blender. Pass through a sieve. Let cool to the temperature of the butter. Stir everything together into a smooth and fine batter. Season to taste, if needed, with more salt or pepper. Possibly a little more of the wine or cognac. Place in the fridge for 2-3 hours before serving.

Lisää jouluruokaa

Tore Wretman, tunnettu ruotsalaisen kotiruoan puolestapuhuja, listaa joulupöydän pakollisia teoksessaan ”ruotsalaista kotiruokaa”. Joulupöytään kuuluvat mm. rosolli, anjovis, maustesilli, maustesilakka, aladobi, sian sorkat, sian pää, kylmät sian saparot, kinkku, porsaan kylkiluut, suolattu porsaan kylki, maksapasteija, savustettu meetvursti, haudutettu lipeäkala ja vihreät herneet, lämmin joulumakkara, Värmlannin makkara, verimakkara, skoonelainen sinappi, punajuuret, suolakurkku, piparkakut ja kleneetit. Ja paljon muuta.

Joskus mietin, että tekeekö joku vielä ihan kaikki nämä ruoat joiden ”pitäisi” olla joulupöydässä, ruokamäärä on nimittäin valtava. Meillä Suomessahan on hieman erilaiset perinteet kuin Ruotsissa, porsaan kylki, lihapullat ja prinssinmakkara eivät kuulu joulupöytäämme. Meillä on omat erikoisuutemme eli porkkana-, lanttu- ja perunalaatikko. Kirjoitin viime vuonna jutun ruotsalaisesta jouluruoasta ja silloin teimme tätä, todella hyvää maksapasteijaa kananmaksasta. Jos en väärin muista niin alkuperäinen resepti on Per Morbergin. Kokeile, kanan maksa on halpa ja aliarvostettu raaka-aine !

Bonuksena joitakin kuvia Turun joulumarkkinoilta !

Maksapasteija

200g kananmaksaa

200g pehmeää voita

1 sipuli

suolaa ja pippuria

1 timjamin oksa

1 lehtipersiljan oksa

4 cl konjakkia

4 cl vino santoa

voita paistamiseen

Huuhtele kananmaksapalat ja anna valua. Paista maksa ja sipulit melko kevyesti voissa pannulla. Lisää yrtit ja konjakki ja vino santo. Liekitä (sytytä alkoholit). Mausta suolalla ja pippurilla. Jauha tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa tai sauvavatkaimella. Siivilöi massa ja anna sen jäähtyä. Sekoita voi massaan. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää alkoholia jos maku sitä vaatii. Laita jääkaappiin 2-3 tuntia ennen tarjoilua.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.