Sill, herring, silli

Glögg- och portvinssill, herring with glögg and port wine, glögi- ja portviinisilli
Glögg- och portvinssill, herring with glögg and port wine, glögi- ja portviinisilli
Snö i Åbo, snow in Turku, lunta Turussa
Snö i Åbo, snow in Turku, lunta Turussa
Snö i Åbo, snow in Turku, lunta Turussa
Snö i Åbo, snow in Turku, lunta Turussa

Sill

Och vad ska vi ha på vårt julbord i år ? Det brukar faktiskt variera rätt mycket, men oftast har vi lax i någon form och några sorters sill. Och så brukar vi ha något tunnt, helst svenskt knäckebröd, smör och Västerbottenost. Och så har vi ju alltid kokt potatis, ägghalvor, snaps, mumma och löjrom också. Gärna att vi har tre skålar, en med löjrom, en med finhackad lök och en med uppvispad smetana. Och alltsom oftast är vi så mätta och belåtna efter fisken och sillen att ingen är särkilt sugen på någon skinka. Men det gör inget då under julen är det fullt tillåtet att ta sig en knäckemacka med skinka precis när man vill. Och samma gäller för alla praliner. Jag har försökt införa en jultradition som går ut på att ingen behöver klä på sig på juldagen utan alla får fritt vandra runt, äta när de vill och helst koncentrera sig på julklappsböckerna. Men det bara jag och dottern som klarar av det, de andra är för rastlösa och måste gå ut på en promenad eller åka skidor eller åka skridskor eller vad det nu är de gör.

Det har snöat precis hela dagen idag. Det börjar med andra ord bli ordning på vädret också så här några dagar innan jul. Jag lade in tre sorters sill häromdagen och efter en preliminär smakprovning så tyckte jag att portvinssillen blev bäst. Här kommer receptet, ni hinner lägga in den om ni gör det idag. Jag tror att originalreceptet kommer från monsieur Mannerström, det låter som ett av hans i alla fall. Sillfiléer finns både i vanliga butiker och fiskbutiker.

Portvinssill

4 sillfiléer

½ dl ättika

1 dl socker

1,5 dl vatten

½ dl portvin

1 rödlök

1 tsk grovt mortlade svartpepparkorn

4 nejlikor

3 lagerblad

2 stjärnanisar

1 msk dill

Vispa vatten, ättika och socker i en skål tills sockret har löst sig. Skala och skiva rödlöken. Tillsätt den, alla kryddor och portvin. Skär sillen i lämpliga bitar lägg den i lagen. Förvara i kylen i minst ett dygn, helst två.

Herring

And what do we have at our Christmas dinner this year? It’s usually quite different, but we do have salmon in some form and at least couple of types of herring. And thin, preferably Swedish crisp bread, butter and Västerbotten cheese. And always boiled potatoes, egg halves, snaps, Mumma and vendace roe too. Always three bowls, one with vendace roe, one with finely chopped onion and one with whipped sour cream. And almost every year we are so satisfied after the fish and the herring that no one is particularly keen on eating ham. But that does not matter as during the Christmas, it is perfectly legal to take a sandwich with ham whenever you want. And the same applies to all chocolates. I have tried to introduce a Christmas tradition so that no one needs to get dressed on Christmas Day but are free to wander around, eat when they want and preferably concentrate on Christmas gift books. But it’s just me and the daughter who can manage that, the others are too restless and need to go out for a walk or ski or skate or whatever.

It has been snowing all day today. It starts in other words, even look like Christmas here. I did make some herrings a few days ago and after a preliminary taste test, I thought the port herring was the best. Here is the recipe, You still have time to make it if You do it today. I think the original recipe comes from Monsieur Mannerström, it sounds like one of his anyway. Herring fillets are available in both traditional shops and fish stores.

Port wine herring

4 herring fillets

½ dl vinegar essence

1 dl sugar

1,5 dl water

½ dl port wine

1 red onion

1 teaspoon coarse mort black peppercorns

4 cloves

3 bay leaves

2 star anise

1 tablespoon dill

Whisk the water, vinegar essence and sugar in a bowl until the sugar has dissolved. Peel and slice the onion. Add the onion slices, all the spices and port wine. Cut the herring in rough pieces and add it into the mix. Keep in the fridge for at least one day, preferably two.

Silli

Ja mitä meillä on joulupöydässä tänä vuonna? Yleensä se vaihtelee, mutta meillä on aina lohta jossain muodossa ja sekä joitakin sillejä. Ja ohutta, mieluiten ruotsalaista näkkileipää, voita ja Västerbotten-juustoa. Ja keitettyjä perunoita, kananmunan puolikkaita, snapsia, mummaa mätiä. Yleensä meillä on kolme kulhoa, joista yhdessä on muikunmätiä, yhdessä hienonnettua sipulia ja yhdessä vatkattua smetanaa. Ja useimmiten olemme niin täynnä jo kalojen ja sillin jälkeen, että kukaan ei jaksa kiinnostua kinkusta. Mutta sillä ei ole väliä, jouluna saa ottaa kinkkuvoileivän milloin haluaa. Ja sama koskee kaikkea suklaata. Olen yrittänyt esitellä sellaisen jouluperinteen, että kaikki kulkisivat pyjamissa joulupäivänä, vaeltelisivat vapaasti, söisivät silloin kun haluvat ja keskittyisivät joululahjakirjoihin. Mutta meidän perheestämme vain minä ja tyttäreni pystymme siihen, muut ovat liian levottomia ja lähtevät ulos kävelylle, hiihtämään tai luistelemaan.

Tänään on satanut lunta ihan koko päivän. Eli sopiva joulusääkin on tulossa jo pari päivää ennen aattoa. Tein muutama päivä sitten kolmea erilaista silliä ja alustavan makutestin jälkeen portviinisilli oli mielestäni paras. Tässä on resepti ja sen ehtii hyvin tehdä vielä ennen joulua. Alkuperäinen resepti on todennäköisesti monsieur Mannerströmiltä, se ainakin kuulostaa siltä. Sillifileitä on sekä tavallisissa kaupoissa että kalamyymälöissä.

Portviinisilli

4 sillifilettä

½ dl etikkaa

1 dl sokeria

1,5 dl vettä

½ dl portviini

1 punasipuli

1 tl karkeasti mortlattua mustapippuria

4 neilikkaa

3 laakerinlehteä

2 tähtianista

1 rkl tilliä

Vatkaa vesi, etikka ja sokeri kulhossa, kunnes sokeri on liuennut. Kuori ja viipaloi punasipuli. Lisää punasipulin suikaleet, kaikki mausteet ja portviini. Leikkaa silli sopiviksi paloiksi ja laita se liemeen. Pidä jääkaapissa vähintään yksi päivä, mieluiten kaksi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.