Laxpastrami, salmon pastrami, lohipastrami

Laxpastrami, salmon pastrami, lohipastrami
Laxpastrami, salmon pastrami, lohipastrami

Fler nyårssnittar

Vi hann med lite pulk- och skidåkning i det här konstiga vinterväder, nu är det plusgrader igen. Men rätt skönt att det finns snö där ute, det blir så mycket trevligare på alla sätt och vis. Vi får hoppas på att det kommer mer snö ännu, annars blir det grått och trist igen. Idag och imorgon googlar folk som galna på nyårssnittar, vi försöker hjälpa till med gamla, välbeprövade varianter.

Många ordnar fest på nyårsafton och vad är då ett bättre sätt att införa firandet än lyxiga snittar ? Inspiration till snittarna har hämtats från både när och fjärran, en del är finska klassiker medans andra har influenser från andra kulturer. Ni får fler recept imorgon. Huvudsaken med snittarna som serveras på en nyårsafton är att man lägger lite extra arbete på dem, man äter ju faktiskt med ögonen också. Plocka fram dina finaste fat och servis och lek med både dekoration och färger, nyårsafton är en fest och behöver inte tas så himla allvarligt.

Laxpastrami och avocadopyré

400 g skinnfri laxfilé

1 kg vatten

90 g havssalt

90 g socker

50 g sesamfrön (helst svarta för färgkontrast)

Koka upp vatten, salt och socker. Låt spadet svalna och lägg i fiskfilén. Låt laxfilén ligga i lagen i kylen över natten. Följande dag: ta upp laxfilén och torka ytorna. Hetta upp en gjutjärnspanna på hög värme och halstra ytorna snabbt. Strö över sesamfrön.

Avocadopyré

1 avocado (mogen)

80 g turkisk yoghurt

1 lime (rivet skal och saft)

salt

svartpeppar

socker

Dela, kärna ur och skär avocadon i bitar. Mixa alla ingredienser till en slät puré. Smaka av med salt. Servera laxpastramin och avocadopyrén på rostat bröd.

More canapés for New Year´s Eve

We had time to go both sledding and skiing in this strange winter weather, now it’s above zero again. But right nice to have snow out there, it´s so much lighter and nicer in every way. We have to hope that there will be more snow, otherwise it will be gray and dull again. Today and tomorrow people are googling like crazy for canapés on New year´s Eve, we try to help out with these old, great ones.

Many people have a party on New Years Eve and what is a better way to introduce to the celebration than luxurious canapés ? Inspiration for these have come from both near and far, some are Finnish classics while others have influences from other cultures. You get more recipes tomorrow. The main thing with canapés served at a New Year’s Eve is adding a little extra work on them, You eat in fact with Your eyes too. Bring out Your finest dishes and dinnerware and play with both decoration and colors, New Year’s Eve is a party and does not need be so serious.

Salmon pastrami and avocado purée

400 g skinless fillet of salmon

1 kg water

90g sea salt

90g sugar

50g sesame seeds (preferably black for color contrast)

Boil water, salt and sugar. Allow the broth to cool and add the fish fillet. Let the salmon fillet lie in the liquid in the fridge overnight. The following day: raise salmon fillet and dry surfaces. Heat a cast iron pan over high heat and broil surfaces quickly. Sprinkle with sesame seeds.

Avocado purée

1 avocado (a soft one)

80 g Turkish yoghurt

1 lime (zest and juice)

salt

black pepper

sugar

Share, core and cut the avocado into chunks. Mix all the ingredients to a smooth purée. Season with salt. Serve salmon pastramin and avocado puréen on toast.

Lisää pikkupurtavaa uudenvuoden aatoksi

Ehdimme käydä sekä pulkkamäessä että hiihtämässä tänä outona talvena lämpötilahan on taas plussan puolella. On kuitenkin kiva, että lunta tuli edes vähän, ulkona on heti paljon valoisampaa. Täytyy toivoa, että lunta tulee vielä ja paljon, muuten ulkona on taas harmaata ja tylsää. Tänään ja huomenna Googlesta haetaan hulluna suolaisia uudenvuoden alkupaloja, me yritämme auttaa ja jaamme vanhoja, hyviksi koettuja reseptejä täällä.

Monet ihmiset järjestävät uudenvuoden aattona juhlia ja mikä silloin olisikaan alkupalaksi parempaa kuin vähän ylellisemmät pikkupurtavaa? Inspiraatiota on haettu sekä läheltä että kaukaa, jotkut ovat suomalaisia klassikoita, toiset ovat saaneet vaikutteita muista kulttuureista. Lisää reseptejä on luvassa huomenna. Alkupalojen ulkonäön puolesta kannattaa tehdä vähän ylimääräistä työtä, mehän syömme myös silmillämme. Käytä kivoja astioita ja leiki isustuksella ja väreillä, uudenvuodenaattona ei tarvitse olla niin vakava.

Lohipastrami ja avocadotahna

400 g nahatonta lohifileetä

1 kg vettä

90g merisuolaa

90g sokeria

50g seesaminsiemeniä (mieluiten mustia värikontrastin aikaansaamiseksi)

Kiehauta vesi, suola ja sokeri. Anna liemen jäähtyä ja laita kalafilee liemeen. Säilytä jääkaapissa yön yli. Seuraavana päivänä: nosta lohifilee liemestä ja kuivaa pinnat. Kuumenna valurautapannulla hyvin kuumaksi ja halstraa lohi. Ripottele pinnoille seesaminsiemeniä.

Avokadotahna

1 avokado (kypsä)

80 g turkkilaista jogurttia

1 lime (kuori ja mehu)

suolaa

mustapippuria

sokeria

Halkaise avokado, poista kivi ja leikkaa paloiksi. Miksaa kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile lohipastrami ja avokadotahna paahtoleivällä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.