Tigerräkor , tiger prawns, tiikerikatkarapuja

Tigerräkor, tiger prawns, tiikeriravut
Tigerräkor, tiger prawns, tiikeriravut

Lyxiga nyårssnittar

Knappt har man hunnit återhämta sig från julfirandet förrän det är dags för årets sista fest, nyårsafton. Julen firar man oftast traditionellt med familjen medan nyårsafton firar man med vännerna. Att vaka in nyåret är en sentida tradition – från förra århundradet – som har nu spritt sig till alla samhällsklasser. Lord Tennysons dikt ”Nyårsklockorna” har man kunnat höra läsas upp på Skansen i Stockholm ända sedan år 1895.

Snittar, tilltugg eller aptitretare – kalla det vad du vill men bästa resultat når man genom att förbereda sig noga. Vissa av ingredienserna ska helst lagas kvällen innan, som laxpastramin som ska ligga i sitt lag och gotta sig över natten. Många kan förberedas på annat sätt och då slipper man stressen på självaste nyårsafton och kan koncentrera sig på att ha roligt i stället. Här kommer tigerärkorna, laxpastramin lite senare.

Tigerräkor flamberade i Pernod, serveras med syltad tomat- och fänkålssylt

8 st tigerräkor (ekologiska)

½ dl Pernod

salt

svartpeppar

olja

smör

Krydda tigerräkorna med salt och peppar. Stek dem i olja på hög värme i en minut och vänd dem. Häll i Pernod i pannan och flambera. Ta stekpannan åt sidan och tillsätt en bit smör.

Tomat- och fänkålssylt

2 tomater

1 fänkål

1 msk tomatpuré

1 citron (rivet skal och saft)

2 msk socker

1 stjärnanis

2 st timjankvistar

salt

svartpeppar

olivolja

Hacka fänkål och tomater i små bitar. Fräs dem, stjärnanis samt timjankvistar i olivolja. Tillsätt tomatpyré, socker, salt, svartpeppar och fräs ytterligare 5 minuter. Blanda i citronskalet och saften och fortsätt koka tills största delen av all vätska har kokat in. Servera tigerräkorna tillsammans med tomat- och fänkålssylt.

Luxurious canapés for New Year´s Eve

We did not have that much time to recover from Christmas celebrations until it’s time for the final celebration, New Year’s Eve. Christmas is traditionally celebrated with the family while the New Year’s Eve is celebrated with friends. To watch celebrate New Year is a recent tradition – from the last century – but has now spread to all social classes. Lord Tennyson’s poem ”Ring Out, Wild Bells” has been read aloud at Skansen in Stockholm since 1895.

Canapés, snacks or appetizers – call it what You want but the best results are achieved by preparing carefully. Some of the ingredients should preferably be prepared the night before, like the salmon pastrami which needs to be spiced over night. Many can be prepared in other ways, and then You will avoid stress on New Year’s Eve and can concentrate on having fun instead. Here´s the recipe for tiger prawns, the one on salmon pastrami comes later.

Tiger prawns flamed in Pernod, served with pickled tomato and fennel jam

8 tiger prawns (ecological)

½ dl Pernod

salt

black pepper

oil

butter

Season the tiger prawns with salt and pepper. Fry them in oil over high heat for a minute and turn them. Pour Pernod in the pan and flame the prawns. Remove the pan aside and add a piece of butter.

Tomato and fennel jam

2 tomatoes

1 fennel

1 tbsp tomato purée

1 lemon (zest and juice)

2 tablespoons sugar

1 star anise

2 thyme sprigs

salt

black pepper

olive oil

Chop the fennel and tomatoes into small pieces. Fry them, star anise and thyme sprigs in olive oil. Add tomato purée, sugar, salt, pepper and fry for further 5 minutes. Mix in the lemon zest and juice and continue to cook until most of the liquid has been absorbed. Serve tiger prawns with tomato and fennel jam.

Ylelliset uudenvuoden alkupalat

Eihän tässä vielä ehtinyt toipua joulunvietostakaan ennen kuin seuraava juhla eli uudenvuoden aatto on edessä. Joulua vietetään enimmäkseen perinteisesti perheen kanssa, kun taas uudenvuodenaattoa vietetään ystävien kanssa. Uuden vuoden vietto on aika uusi perinne – peräisin viime vuosisadalta – mutta se on nyt levinnyt kaikkiin yhteiskuntaluokkiin. Lord Tennysonin runon ”Ring Out, Wild Bells” on voinut kuulla ääneen lausuttuna Skansenilla Tukholmassa vuodesta 1895.

Pikkusuolaisia tai alkupaloja – näitä voi kutsua miksi haluaa, mutta parhaan tuloksen saa valmistautumalla huolellisesti. Jotkut alkupalat kuten lohipastramin voi tehdä jo edellisenä iltana koska sen pitää maustua. Toiset voidaan valmistaa myös aiemmin aattona ja siten voit välttää stressin uudenvuodenaaton iltana ja keskittyä hauskanpitoon.

Pernod ´lla liekitettyjä tiikerikatkarapuja ja marinoitua tomaatti- ja fenkolihilloa

8 tiikerirapua (ekologisia)

½ dl Pernod

suolaa

mustapippuria

öljyä

voita

Mausta tiikeriravut suolalla ja pippurilla. Paista öljyssä yli kuumalla pannulla minuutin ja käännä ne. Kaada Pernod pannulle ja liekitä ravut. Ota pannu sivuun ja lisää pala voita.

Tomaatti- ja fenkolihillo

2 tomaattia

1 fenkoli

1 rkl tomaattipyrettä

1 sitruunan (kuori ja mehu)

2 rkl sokeria

1 tähtianis

2 timjamin oksaa

suolaa

mustapippuria

oliiviöljyä

Pilko fenkoli ja tomaatit pieniksi paloiksi. Paista ne, tähtianis ja timjamin oksat oliiviöljyä. Lisää tomaattipyre, sokeri, suola, pippuri ja paista vielä 5 minuuttia. Lisää sitruunan kuori ja mehu ja paista kunnes suurin osa nesteestä on hävinnyt. Tarjoile tiikeriravut tomaatti- ja fenkolihillon kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.