Snittar, starters, alkupalat

Snittar, starters, alkupalat
Snittar, starters, alkupalat
Miniblinier, mini blinis, miniblinit
Miniblinier, mini blinis, miniblinit

Ännu fler nyårssnittar

Nu är det ju dags för de sista snittarna. Jag har kört ungarna till backen och sedan for jag och handlade. Det är väldigt vad halt det är där ute just nu… Ikväll ska vi på fest och då ska vi ha en hel del rökt fisk med oss. Just nu är det en sen lunch som ska lagas men innan dess får ni recept på de tre sista snittarna, ni hinner få blinierna färdiga om ni sätter degen nu med detsamma.

Ett annat tips är att laga Skagenröra på minitoasts och servera dem som snittar. De är allra godast om man steker dem i rikligt med smöt. Och glöm inte löjrom ! Gott Nytt År för alla !

Musselspett, kokoscurry och sallad

12 st blåmusslor

3 dl vitt vin

1 gul lök

1 citrongräs

salt

svartpeppar

olja

Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan och fräs lök i kastrullen. Tillsätt vitt vin, kryddor och lägg i musslorna. Koka på hög värme under lock tills skalen har öppnat sig, 5-7 minuter. Sila spadet som behövs till kokoscurry och trä musslorna i coctailspett.

Kryddblandning för musselspett

1 tsk fänkålsfrön

½ tsk kummin

1 tsk korianderfrön

1 tsk currypulver (Madras)

Mortla alla kryddor till en slät pulver. Krydda musselspetten med kryddblandningen – spara en tesked – och stek dem snabbt i olja.

Kokoscurry

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g ingefära

1 chili

1 tsk kryddblandning

½ tsk salt

1 msk palmsocker

1 dl musselspad

2 msk ostronsås

1 dl kokosgrädde

Skala och finhacka löken och vitlöken. Mortla löken, vitlöken, ingefäran, chilin och saltet till en slät massa. Sätt massan i kastrullen och tillsätt kryddblandningen. Fräs i olja i 20 minuter, tillsätt resten av ingredienserna och låt koka i ca 15 minuter. Servera kokoscurryn och musselspetten på ett salladsblad.

Kallrökt lax, gurksallad och skärgårdsbröd

320 g kallrökt lax (skivor)

1 gurka

½ dl ättika

½ dl socker

1 dl crème fraîche

dill

salt

svartpeppar

skärgårdsbröd

Skala gurkan och ta bort kärnan. Skär den i små tärningar och tillsätt ättika, socker, salt och peppar. Marinera i 15 minuter. Vispa créme fraîche fluffigt och sila gurktärningar. Blanda gurktärningar, créme fraîche och rikligt med finhackad dill. Smaka av med salt och peppar. Servera den kallrökta laxen och gurksalladen på en skiva skärgårdsbröd.

Sikrom, smetana och miniblinis

1 dl mjölk

100 g bovetemjöl

15 g jäst

½ dl öl

1 tsk socker

Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölk och öl i en kastrull till fingervarmt och häll det i bunken. Tillsätt bovetemjöl och socker och vispa ihop till en jämn smet. Låt smeten jäsa i minst fyra timmar.

1 dl mjölk

70 g vetemjöl

1 tsk salt

2 äggvitor

Värm mjölk till fingervarmt och vispa äggvitor och salt till hårt skum. Vispa ner den varma mjölken och vetemjölet i den jästa smeten. Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten. Grädda blinis i gjutjärnspanna i skirat smör.

60 g sikrom

1 dl smetana

1 schalottenlök

Skala och finhacka schalottenlök, vispa upp smetanan till hårt skum. Servera blinis med sikrom, smetana och schalottenlök.

Even more canapés for tonight

It is time for the las starters. I drove the kids to the ski resort (well, it´s a tiny one) and then I went shopping. There were a few else doing exactly the same… … Tonight we’re off to a party and then we will have a lot of smoked fish with us. Right now it’s time for a late lunch but before You will get the recipes for the last three starters, and You will have time to get blinis finished if You put the dough now with the same.

Another tip is to make Skagen on minitoasts and serve them as canapés. They are very tasty and best if You fry them in plenty of butter. And do not forget vendace roe! Happy New Year to all!

Long blue shell skewers, coconut curry and salad

12 pcs long blue shells

3 dl white wine

1 onion

1 lemongrass

salt

black pepper

oil

Peel and finely chop the onion. Heat the oil and fry the onion in the pan. Add the white wine, spices and the mussels. Cook over high heat with the lid on until the shells have opened up, 5-7 minutes. Strain the broth as it is needed to coconut curry and put the shells on a skewer.

Spicemixture for shell skewers

1 tsp fennel seeds

½ tsp cumin

1 tsp coriander seeds

1 tsp curry powder (Madras)

Grind all the spices to a smooth powder. Spice up the shell skewers with the spice mix – save a teaspoon – and fry them quickly in oil.

Coconut curry

1 onion

2 cloves of garlic

50g ginger

1 chili

1 teaspoon of the spicemixture

½ teaspoon salt

1 tbsp palm sugar

1 dl broth from boiling the mussels

2 tbsp oyster sauce

1 dl coconut cream

Peel and finely chop the onion and garlic. Grind the onion, garlic, ginger, chili and salt to a smooth mass. Put the mass into a saucepan and add the spice mix. Fry in oil for 20 minutes, add the remaining ingredients and cook for about 15 minutes. Serve coconut curry and the shell skewers on a lettuce leaf.

Cold smoked salmon, cucumber salad and rye bread

320g smoked salmon (slices)

1 cucumber

½ dl vinegar essence

½ dl sugar

1 dl sour cream

dill

salt

black pepper

rye bread

Peel the cucumber and remove the core. Cut it into small cubes and add the vinegar, sugar, salt and pepper. Marinate for 15 minutes. Whisk the sour cream fluffy and strain the cucumber. Mix cucumber, sour cream and plenty of finely chopped dill. Season with salt and pepper. Serve the cold smoked salmon and cucumber salad on a rye bread.

Whitefish roe, sour cream and miniblinis

1 dl milk

100 g of buckwheat flour

15 g yeast

½ dl beer

1 tsp sugar

Crumble the yeast into a bowl. Heat the milk and beer in a saucepan to lukewarm and pour it into the bowl. Add the buckwheat flour and sugar and whisk together until smooth. Leave to rise for at least four hours.

1 dl milk

70 g of wheat flour

1 teaspoon salt

2 egg whites

Warm the milk to lukewarm and whisk egg whites and salt to stiff. Whisk the hot milk and flour in the fermented batter. Gently fold the egg whites into the batter. Bake blinis in cast iron pan in melted butter.

60 g roe

1 dl sour cream

1 shallot

Peel and finely chop the shallot, whip up the sour cream. Serve the blinis with whitefish roe, sour cream and shallots.

Vielä muutama uudenvuoden alkupala

Nyt on viimeisten alkupalojen aika. Vein lapset laskettulumäkeen ja kävin ostoksilla. Siellä oli muutama muukin … Tänään menemme juhliin ja viemme mukanamme savukalaa. Juuri nyt on myöhäisen lounaan aika, myöhäistä, sitä ennen saatte kolme viimeistä reseptiä illa alkupaloihin. Ehdit hyvin saada blinit valmiiksi jos teet taikinan nyt samantien.

Toinen vinkki on tehdä Skagenia ja tarjoilla ne pienen pieniltä pyöreiltä minipaahtoleiviltä. Muista paistaa leivät runsaassa voissa. Äläkä unohda muikunmätiä! Hyvää Uutta Vuotta kaikille!

Simpukkavartaat, kookoscurry ja salaattia

12 kpl sinisimpukoita

3 dl valkoviiniä

1 sipuli

1 sitruunaruoho

suolaa

mustapippuria

öljyä

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy ja paista sipuli kattilassa. Lisää valkoviini, mausteet ja lisää simpukat. Keitä kannen alla kunnes simpukat ovat avautuneet eli noin 5-7 minuuttia. Siivilöi liemi, joka tarvitaan kookoscurryyn kookoscurryyn ja pujota simpukat vartaisiin.

Mausteseos

1tsk fenkolin siemeniä

½ tl kuminaa

1 tl korianterin siemeniä

1 tl currya (Madras)

Hienonna mausteet morttelissa jauheeksi. Mausta simpukkavartaat mausteseoksella (säästä 1 tl) ja paista ne nopeasti öljyssä.

Kookoscurry

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

50g inkivääriä

1 chili

1 tl mausteseos

½ tl suolaa

1 rkl palmusokeria

1 dl simpukoiden keitinlientä

2 rkl osterikastiketta

1 dl kookoskermaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Hienonna sipuli, valkosipuli, inkivääri, chili ja suola tasaiseksi massaksi. Laita massa kattilaan ja lisää mausteseos. Paista öljyssä 20 minuuttia, lisää loput ainekset ja keitä noin 15 minuuttia. Tarjoile kookoscurry ja simpukkavartaat salaatinlehdellä.

Kylmäsavulohta, kurkkusalaattia ja saaristolaisleipää

320g savulohta (viipaleina)

1 kurkku

½ dl etikkaa

½ dl sokeria

1 dl smetanaa

tilliä

suolaa

mustapippuria

Kuori kurkku ja poista siemenet. Leikkaa se pieniksi kuutioiksi ja lisää etikka, sokeri, suola ja pippuri. Marinoi 15 minuuttia. Siivilöi. Vatkaa smetana kovaksi vaahdoksi ja sekoita kurkkukuutiot ja tilli siihen. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile kylmäsavulohi ja kurkkusalaatti saaristolaisleivällä.

Siianmätiä, smetanaa ja miniblinejä

1 dl maitoa

100 g tattarijauhoja

15 g hiivaa

½ dl olutta

1 tl sokeria

Murenna hiiva kulhoon. Kuumenna maito ja olut kattilassa kädenlämpöiseksi ja kaada ne kulhoon. Lisää tattarijauhot ja sokeri ja vatkaa yhteen tasaiseksi. Anna kohota vähintään neljä tuntia.

1 dl maitoa

70 g vehnäjauhoja

1 tl suolaa

2 munanvalkuaista

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Vatkaa lämmin maito ja jauhot kohonneeseen taikinaan. Sekoita varovasti valkuaisvaahto taikinaan. Paista blinit valurautapannulla voisulassa.

60 g mätiä

1 dl smetanaa

1 salottisipuli

Kuori ja hienonna sipuli, vatkaa smetana kovaksi vaahdoksi. Tarjoile miniblinit siianmädin, smetanan ja salottisipulin kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.