Hummer, lobster, hummeri

Gratinerad hummer, gratinated lobster, gratinoitu hummeri
Gratinerad hummer, gratinated lobster, gratinoitu hummeri
Hummer och smör, lobster and butter, hummeri ja voi
Hummer och smör, lobster and butter, hummeri ja voi

Hummer

Jag slötittade på tv precis inför nyårafton och insåg att nykokt hummer tydligen kostar 99 spänn styck och svensk oxfilé säljs för ett riktigt bra pris. Fiskebutiken här tog 30 euro för de små och 60 för de stora humrarna så det fick bli en amerikansk, djupfryst variant från Maine som dessutom kostade nästan 17 euro styck. Känner mig lite illa till mods, men vad gör man ?

Jag tog ut humrarna för att de skulle tina redan på nyårsafton då vi var på fest på annat håll. Sedan var det dags att dela dem på längden och ta ut allt kött. Och det gjorde vi även med klorna. Vi skar hummerköttet i bitar och delade dem tillbaks i hummerskalen. Först hade jag tänkt laga en béchamelsås och krydda den med både parmesan och gruyère, men sedan ångrade jag mig och bestämde mig för ett smör istället. Alla tyckte att det var kanongott och beställde samma mat för nästa år.

Gratinerad hummer

150 g smör

1 citron (saften)

4 cl konjak

en vitlöksklyfta

salt och peppar

lite torkad dragon

lite cayennepepparr

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop smör, citronsaft, konjak, en pressad vitlöksklyfta, salt och peppar, dragon och cayennepeppar. Bland i även eventuell rom. Smaka dig fram till det ”bästa” smöret. Bred bladningen på humrarna och gratinera dem i ugnen i ca 4-6 minuter.

Lobster

I watched television just before New Year’s Eve and realized that freshly boiled lobsters apparently cost 99 crowns a piece and Swedish beef was sold at a really good price as well in Sweden. Seafoodstore here took 30 euros for small and 60 for a large lobster so it had to be an American, frozen lobster from Maine which did cost almost 17 euros apiece. Feeling a little uneasy with the prices, but what do You do?

I took out the lobsters so that they would thaw already on New Years Eve when we were at a party elsewhere. Then it was time to split them lengthwise and remove all the meat from tail. And then I did the same with the claws. We cut the lobster meat into pieces and divided them back in the lobster shells. At first I thought I would cook a béchamel sauce and season it with both parmesan and gruyère, but then I changed my mind and decided to make a butter instead. Everyone thought it was great and ordered the same for next year.

Gratinated lobster

150g butter

1 lemon (juice)

4 cl cognac

a clove of garlic

salt and pepper

little dried tarragon

little cayennepepper

Preheat the oven to 225 degrees. Mix together butter, lemon juice, brandy, one clove garlic, salt and pepper, tarragon and cayenne pepper. Add the roe too if there is some. Taste your way to the ”best” butter. Put the butter on the lobsters and gratinate them in the oven for about 4-6 minutes.

Hummeria

Katselin televisiota juuri ennen uudenvuodenaattoa ja tajusin, että tuore, vastakeitetty hummeri maksaa Ruotsissa 99 kruunua/kappale ja että ruotsalainen naudanlihakin on hyvänhintaista. Täällä pienet, vastakeitetyt hummerit maksoivat 30 euroa ja suuret hummerit 60 euroa. Valitsin siis pakastetun, amerikkaileisen hummerin, joka lähes 17 euroa kappale. Ärsyttäviä hintaeroja, mutta eipä niille ilmeisesti voi mitään vai voiko ?

Otin hummerit sulamaan jo uudenvuoden aattona, kun olimme muualla juhlissa. Halkaisin ne ensin pituussuunnassa ja poistin kaiken lihan. Ja sitten tein saman saksille. Leikkasin kaiken lihan paloiksi ja jaoin ne takaisin hummerin kuoriin. Ensin olin ajatellut tehdä valkokastiketa ja maustaa sen sekä parmesaanilla ja gruyère -juustolla, mutta sitten muutin mieltäni ja tein maustevoita. Hummerit olivat kaikkien mielestä loistavia ja niitä tilattiin jo ensi vuodeksikin.

Gratinoitu hummeri

150g voita

1 sitruunan (mehu)

4 cl konjakkia

valkosipulinkynsi

suolaa ja pippuria

kuivattua rakuunaa

cayennepippuria

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita voi, sitruunamehu, konjakki, yksi puristettu valkosipulinkynsi, suolaa ja pippuria, rakuunaa ja cayennepippuria. Maista kunnes olet tyytyväinen maustevoin makuun. Lisää myös mahdollinen hummerin mäti. Levitä voi tasaisesti täytettyihin hummereihin ja gratinoi niitä uunissa noin 4-6 minuuttia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.