Minihamburgare, miniburgers, minihampurilaiset

Minihamburgare, miniburger, minihampurilainen
Minihamburgare, miniburger, minihampurilainen
Minihamburgare, miniburger, minihampurilainen
Minihamburgare, miniburger, minihampurilainen
Formar, molds, muotit Clas Ohlson
Formar, molds, muotit Clas Ohlson
Vinter, winter, talvi. Majakkaranta, Åbo/Turku.
Vinter, winter, talvi. Majakkaranta, Åbo/Turku.

Minihamburgare

Vintern är här och det är skönt. Äntligen kan vi åka pulka, skidor och skridskor. Jullovet var långt och välbehövligt men det känns lite tungt att komma igång med vardagen igen. Solen har visat sig många gånger och den har nog en uppiggande effekt åtminstone på mig. Skolan började idag så nu slipper vi lägga så mycket tid på vardagsluncherna – hurra för gratis skolmat i Finland !

Jag har väl sett dem förut, till exempel en hel del i Sandra Beijers blogg ”Nio till fem” men jag visste faktiskt inte att det fanns speciella formar för dessa innan vi fick dem i julklapp. Helt strålande ! Vi kunde ju naturligtvis inte låta bli att testa och även om det var lite pilligt att få ihop hamburgarna så var de väl värda allt jobb. Det bästa med formarna är att man får en receptbok på köpet som fungerade alldeles utmärkt. Vi valde Gruyère -ost och lyxade till burgarna med en hemvävd vitlöksmajonnäs. För 12 stycken miniburgers behövdes bara 300 gram nötkött.

Miniburgers

Winter is here and it’s nice. We can go sledding, skiing and skating at last. Christmas break was a long and much needed one but it feels a bit heavy to get started with the everyday life again. The sun has shown itself many times and it has a stimulating effect at least on me. School started today so now we will not have to spend as much time on weekday lunches – hurray for free school meals in Finland!

I’ve seen them before, for example in Sandra Beijer’s blog ”Nine to Five”  but I actually did not know that were special molds for these before we got them as a Christmas gift. Absolutely brilliant! We had to try, of course, and although it was a bit fiddly to get together the burgers, they were well worth all the work. The best part of the molds is that you get a recipe book in the bargain which worked just fine. We chose Gruyère cheese and made homespun garlic mayonnaise. For 12 pieces miniburgers we only needed 300 grams of beef.

Minihampurilaiset

Talvi on täällä ja se on mukavaa. Voimme vihdoinkin mennä pulkkamäkeen, hiihtämään ja luistelemaan. Joululoma oli pitkä ja tuli tarpeeseen, mutta nyt tuntuu kyllä aika raskaalta kun arki alkoi. Aurinko on näyttäytynyt jo monta kertaa ja sillä on ainakin minuun tosi piristävä vaikutus. Koulu alkoi tänään joten nyt arkipäivän lounaista ei tarvitse huolehtia – ihanaa, että Suomessa on ilmainen kouluruoka !

Olen nähnyt näitä ennenkin, esimerkiksi Sandra Beijerin ”Nio tilll fem” -blogissa, mutta en tiennyt, että niihin on olemassa omat, erityiset muottinsa ennen kuin saimme sellaiset joululahjaksi. Loistavaa ! Meidän piti heti kokeilla, ja vaikka homma meni vähän pikkutarkaksi näpertelyksi niin lopputulos oli vaivan arvoinen. Ostaessa nämä muotit saat myös pienen keittokirjan, jonka reseptit toimivat ihan hienosti. Me käytimme Gruyère -juustoa ja teimme itse myös valkosipulimajoneesi. Kahteentoista pikkupurilaiseen tarvittiin vain 300 grammaa naudanlihaa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.