Hallonparfait, raspberry parfait, vadelmaparfait

Halloparfait, Raspberry parfait, vadelmaparfait
Halloparfait, Raspberry parfait, vadelmaparfait
Halloparfait, Raspberry parfait, vadelmaparfait
Halloparfait, Raspberry parfait, vadelmaparfait
Winter, vinter, talvi
Winter, vinter, talvi

Hallonparfait med hallonsås

Vi hade middag häromkvällen och gjorde efterrätt. I vanliga fall är jag ganska dålig på efterrätter, jag brukar liksom lägga mer krut på för- och huvudrätten istället. Och jag är inte så förtjust i söta saker överhuvudtaget, mer i det salta. Men som tur är så är Emma väldigt förtjust i att baka och laga efterrätter så det fick bli denna enkla hallonparfait till efterrätt. Jag tror att hon hittade receptet på ICA :s hemsida. Och i och med att vi har frysen full av bär så gick det ju alldeles utmärkt att laga den här. Vi kryddade lite extra med anis och nu efteråt tänkt så hade det passat väldigt bra med lakritssås till. Nästa gång testar vi samma recept med blåbär.

Hallonparfait

200 g hallon

1 äggvita

1 dl florsocker

3 dl vispgrädde

1 msk Pernod

Mosa hallonen med en gaffel eller en mixer. Vispa ihop äggvitan med florsocker. Vispa massan i ett vattenbad (kastrull med sjudande vatten) tills den tjocknar. Låt svalna. Vispa grädden. Blanda ihop äggvitan och hallonen. Vänd försiktigt ner vispgrädden. Blanda i Pernod. Lägg massan i en avlång form och ställ i frysen.

Hallonsås

200 g hallon

2 msk florsocker

Mixa eller mosa bären med en gaffel. Sila dem och blanda i florsockret. Rör om tills sockret har smält.

Raspberry parfait with raspberry sauce

We had dinner the other night and made dessert. Usually I’m not good at desserts, I usually like to add more effort on starters and main courses instead. And I’m not that fond of sweet things at all, more of the salty ones. But fortunately Emma is very fond of baking and making desserts so she chose to make this simple Raspberry parfait for dessert. I think she found the recipe on the ICA’s  website. And as we have the freezer full of berries it went perfectly fine to cook this one. We added some anis for flavour and it would have been perfect with a liquorice sauce. Next time, we test the same recipe with blueberries.

Raspberry parfait

200g raspberries

1 egg white

1 dl icing sugar

3 dl cream

1 tbsp Pernod

Mash the raspberries with a fork or a mixer. Whisk together the egg white with powdered sugar. Beat the mass in a water bath (a pan of simmering water under) until it thickens. Allow to cool. Whip the cream. Put together the egg white and raspberries. Gently fold whipped cream. Add the mass in an oblong shaped cake mold and place it in the freezer.

Raspberry sauce

200g raspberries

2 tbsp icing sugar

Blend or mash the berries with a fork. Strain them and mix in the powdered sugar. Stir until the sugar has melted.

Vadelmaparfait vadelmakastikkeella

Meillä oli yhtenä iltana illallinen ja teimme tuolloin myös jälkiruokaa. Yleensä olen huono tekemään jälkiruokia, panostan enemmän alku- ja pääruokiin. Ja sitä paitsi en pidä makeasta vaan paremminkin suolaisesta ruoasta. Mutta onneksi Emma tykkä leipoa ja laittaa jälkiruokia joten lopputolksena oli tämä yksinkertaine vadelmaparfait. Luulen, että hän löysi reseptin ICA: n kotisivuilta. Ja koska meillä on pakastin täynnä marjoja niin tämä oli helppo tehdä. Lisäsimme vain vähän anista ja totesin myös, että kastikkeeksi olisi sopinut lakritsi. Seuraavalla kerralla kokeilemme mustikoita.

Vadelmaparfait

200g vadelmia

1 munanvalkuainen

1 dl tomusokeria

3 dl kuohukermaa

1 rkl Pernod´ta

Soseuta vadelmat haarukalla tai sauvavatkaimella. Vatkaa munanvalkuainen ja tomusokeri. Vatkaa massa vesihauteessa (kattilassa kiehuvaa vettä), kunnes se sakenee. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma. Sekoita valkuaisvaahto ja vadelmat. Sekoita kermavaahto varovasti massaan. Lisää Pernod. Laita parfait suorakaiteen muotoiseen kakkuvuokaan ja laita se pakastimeen.

Vadelmakastike

200g vadelmia

2 rkl tomusokeria

Murskaa vadelmat haarukalla tai käytä sauvavatkainta. Siivilöi vadelmat ja sekoita kastikkeeseen tomusokeri. Sekoita, kunnes sokeri on sulanut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.