Köttbullar och sommarlängtan, meatballs and summer cravings, lihapullat ja kesän kaipuu

Köttbullar, meatballs, lihapullat
Köttbullar, meatballs, lihapullat
Tofta, Gotland
Tofta, Gotland
Visby, Gotland
Visby, Gotland
Klintehamn, Gotland
Klintehamn, Gotland

Köttbullar och sommarlängtan

Det är verkligen halt där ute nu, det allra bästa skulle väl vara att ha skridskor på sig. Folk går väldigt försiktigt där ute är det är klokt, bara igår höll jag på att trilla säkert en tio gånger. Jag tänker nog ta bilen ikväll igen, det är en kurs som jag ska delta i som börjar vid 17.00. Efter kursen är det crêpes med musslor som står på menyn, plättarna stekte jag igår och receptet får ni imorgon.

Jag funderade länge på vad jag skulle skriva om för mat idag. Och så kom jag på att ämnet köttbullar inte alls har behandlats här. Egentligen är det köttbullarna den svåraste maträtten, alla har nämligen en mamma, en mormor eller farmor vars recept helt klart är överlägset. Här kommer ett recept från Mathias Dahlgren. Och när jag letade efter bilder på köttbullar så drabbades jag även av en akut sommarlängtan så ni får några fina sommarbilder från Gotland på köpet.

Köttbullar

1 kg nötfärs

500 g kalvfärs

500 g fläskfärs

200 g stekt hackad gul lök

3 dl mjölk + 2 dl ströbröd som har fått svälla i kylen över natten

2 ägg

salt och svartpeppar

lite malen nejlika

lite malen kryddpeppar

lite malen muskot

smör

Blanda alla ingredienser till en smet. Forma och rulla smeten till köttbullar. Stek köttbullarna i smör. Servera med potatismos, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon. Mathias Dahlgren vill ha lingonsylt till köttbullarna men i och med att jag älskar rårörda lingon så är det som gäller hos oss. (Man blandar 100 g lingon och 80 g socker och rör om försiktigt. Fyra timmar i rumstemperatur och sockret har smält).

Meatballs and summer cravings

It’s really slippery out there now, the very best would probably be to have ice skates on. People walk very gently out there and that is wise, just yesterday I was about to fall certainly ten times. I will take the car car again tonight, a course I’ll participate in is starting at 17:00. After the course, there will be crêpes with blue mussels on the menu, the crêpes  were fried yesterday and the recipe is here tomorrow.

I thought a long time about for what I would write about for food today. And then I realized that I have not written about the meatballs here. Actually, meatballs is the most difficult course to write any recipe about as everyone has a mother or a grandmother whose recipe is clearly the best. Here is a recipe from Mathias Dahlgren. And when I was looking for photos of meatballs so I got acute summer cravings so You will get some nice summer photos from Gotland.

Meatballs

1 kg beef mince

500g veal mince

500g pork mince

200g fried, finely chopped yellow onion

3 dl milk + 2 dl breadcrumbs that have been soaking in the fridge overnight

2 eggs

salt and black pepper

a little ground cloves

a little ground allspice

a little ground nutmeg

butter

Mix all the ingredients into a paste. Shape and roll the mixture into meatballs. Fry the meatballs in butter. Serve with mashed potatoes, cream sauce, pickled cucumber and lingonberries. Mathias Dahlgren want lingonberry jam for the meatballs but as I love lingonberries with sugar, we use them instead. (We mix 100 grams of lingonberries and 80 g of sugar and stir gently. Four hours at room temperature and the sugar has melted).

Lihapullat ja kesän kaipuu

Ulkona on nyt todella liukasta, parhaiten taitaisi pärjätä luistimilla. Ihmiset kävelevät hyvin varovasti ja se on viisasta, minäkin meinasin eilen kaatua ainakin kymmenen kertaa. Otan illalla auton, kurssi jolle osallistun alkaa kello 17.00. Kurssin jälkeen illan ohjelmassa on simpukkacrêpesit, paistoin crêpesit eilen ja resepti on täällä huomenna.

Mietin pitkään, mistä ruoasta kirjoittaisin tänään. Ja sitten tajusin, että lihapullia ei ole käsitelty täällä. Oikeastaan se lihapullat on se kaikkein vaikein ruoka, kaikilla on nimittäin äiti tai isoäiti, jonka resepti on maailman paras. Tämä resepti on Mathias Dahlgrenin. Ja kun etsin kuvia lihapullista tulikin kova kesän kaipuu ja laitan mukaan joitakin mukavia kesäkuvia Gotlannista.

Lihapullat

1 kg naudan jauhelihaa

500g vasikan jauhelihaa

500g porsaan jauhelihaa

200g paistettua, hienonnettua keltasipulia

3 dl maitoa + 2 dl korppujauhoja, jotka ovat turvonneet jääkaapissa yön yli

2 munaa

suolaa ja mustapippuria

vähän jauhettua neilikkaa

vähän jauhettua maustepippuria

vähän jauhettua muskottipähkinää

voita

Sekoita kaikki ainekset lihapullataikinaksi. Muotoile taikinasta lihapullia ja paista ne voissa. Tarjoile perunamuusin, kermakastikkeen, mummmon kurkkujen ja raakasokeroitujen puolukoiden kera. Mathias Dahlgren tarjoaa lihapullien kanssa puolukkahilloa, mutta minä rakastan raakasokeroituja puolukoita, joten me syömme niitä. (Tarvitaan 100 g puolukoita ja 80 g sokeria, sekoita varovasti. Neljä tuntia huoneenlämmössä ja sokeri on sulanut).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.