Musselcrêpes, crêpes with mussels, simpukkacrêpes

Musselcrêpes, crêpes with mussels, simpukkacrêpes
Musselcrêpes, crêpes with mussels, simpukkacrêpes
Isig parkering, icy parking, jäinen parkkipaikka
Isig parkering, icy parking, jäinen parkkipaikka
Isiga vägar, icy roads, jäiset tiet
Isiga vägar, icy roads, jäiset tiet

Musselcrêpes

Jaha, då sitter man på skolbänken igen. Och det gick fort igår, knappt att man hängde med i allt som man skulle lära sig. Och ikväll är det tre timmar istället för två så antagligen kommer jag att vara helt slut efter klockan 20. Men jag hoppas ju samtidigt att man lär sig så pass mycket att det är värt det, det är ännu två kurskvällar nästa vecka. Jag borde gå ut och handla men det är fotfarande så halt att jag vet inte om jag vågar ge mig ut ens en gång. Funderar på att ta bilen tiill butiken som bara ligger hundra meter bort.

Egentligen skulle man ha haft råa blåmusslor till det här receptet men i och med att jag då hade varit tvungen att åka till stan så valde jag den lata vägen istället. Och köpte skalade, frysta blåmusslor istället. Det är lite pyssel med både kokning och stekning men receptet är väl värt att prova. Någon gång här framöver så ska det bli vinkokota blåmusslor med pommes frites, lite mer belgiskt. Det här är en klassisk rätt, en annan är crêpes med räkor som även kallades för prins Bertils crêpes.

Crêpes

3 ägg

2 msk vetemjöl

1,5 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 nypa salt

1 nypa strösocker

1 msk sodavatten

smör och olja till stekning

Vispa ihop ägg och mjöl till en slet smet. Tillsätt grädde, mjölk, salt coh socker. Häll i sodavattnet. Grädda smeten till fina crêpes.

Bechamelsås

1,5 dl mjölk

1,5 dl vispgrädde

1 schalottenlök, skalad

några kryddnejlikor

1,5 msk smör

1,5 msk vetemjöl

salt och svartpeppar

Värm mjölken och grädden med löken och nejlikorna. Smält smöret och tillsätt mjölet under vispning. Häll över gräddmjälken och låt koka sakta i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen.

200 g skalade, tinade blåmusslor

en knippe dill

3 dl riven ost

Värm ugnen till 225 grader. Lägg musslorna i bechamelsåsen, krydda med finhackad dill. Fyll crêpesen med musselstuvning och strö över osten. Grädda i mitten av ugnen tills osten får vacker färg.

Musselcrêpes

Well, I´m sitting in a classroom again. And it went fast yesterday, too fast to keep up with everything that one should learn. And tonight it’s three hours instead of two, so I will probably be totally exhausted after the 8 pm. But I do hope that I will learn as much as possible so it’s worth it, we still have two course evenings next week. I should go out and shop but it is still so slippery that I do not know if I dare to go out at all. I was wondering if it´s okay to take the car to the shop located just a hundred meters away.

Actually, one should have had raw mussels to this recipe but then I would have had to go to the town so I chose the lazy solution and bought peeled, frozen mussels instead. It’s a little bit work with both frying and cooking but the recipe is well worth trying. We will cook blue mussels in wine later on and serve them the more Belgian style with French fries. This is also a classic dish, another one are crêpes with shrimps which was also called for Prince Bertil´s crêpes.

Crêpes

3 eggs

2 tbsp flour

1,5 dl whipping cream

1 dl milk

1 pinch of salt

1 pinch of sugar

1 tablespoon mineral water

butter and oil for frying

Whisk together eggs and flour into a ripped batter. Add cream, milk, salt the sugar. Add the soda water. Bake the batter into fine crêpes in butter and oil.

Bechamel sauce

1,5 dl milk

1,5 dl whipping cream

1 shallot, peeled

a few cloves

1,5 tbsp butter

1,5 tbsp flour

salt and black pepper

Heat the milk and cream with onion and cloves. Melt the butter and add the flour while whisking. Pour over creammilk and boil gently for 10 minutes. Season with salt and pepper. Strain the sauce.

200g peeled, thawed mussels

a bundle dill

3 dl shredded cheese

Preheat the oven to 225 degrees. Add the mussels to the sauce, season with finely chopped dill. Fill crepes with musselsauce and sprinkle with cheese. Bake in middle of oven until the cheese gets a pretty color.

Simpukkacrêpes

Nyt istun jälleen koulun penkillä. Aika meni eilen tosi nopeasti enkä tiedä opinko ollenkaan kaikkea, mikä oli tarkoitus oppia. Ja tänä iltana kurssi kestää kolme tuntia eikä kaksi niin kuin eilen joten olen tänään varmaan ihan loppu kello kahdeksalta. Mutta toivottavasti opin niin paljon, että se on sen arvoista – kurssi-iltoja on ensi viikollakin vielä kaksi. Minun pitäisi lähteä kauppaan, mutta siellä on vieläkin niin liukasta, että en tiedä uskallanko lähteä luistelemaan. Pitäisiköhän ottaa auto sadan metrin päässä sijaitsevaan myymälään ?

Oikeastaan tähän reseptiin tarvitaan raakoja, kuorellisia simpukoita, mutta niitä olisi pitänyt lähteä hakemaan kaupungilta joten valitsin laiskemman ja helpomman vaihtoehdon ja ostin valmiiksi keitettyjä ja kuorituuja pakastesimpukoita. Resepti vaatii vähän askartelua koska pitää sekä paistaa että keittää, mutta se on kokeilemisen arvoinen. Myöhemmin keitämme sinisimpukoita viinissä ja teemme niiden kera belgialaiseen tyyliin ranskalaisia. Tämä on muuten klassinen ruoka, toinen samanlainen on katkarapucrêpes, joita kutsutaan myös Prince Bertilin crêpeseiksi.

Crêpes

3 munaa

2 rkl jauhoja

1,5 dl kuohukermaa

1 dl maitoa

1 ripaus suolaa

1 hyppysellinen sokeria

1 rkl vichyvettä

voita ja öljyä paistamiseen

Vatkaa munat ja jauhot tasaiseksi taikinaksi. Lisää kerma, maito, suola ja sokeri. Lisää vichy. Paista taikina ohuiksi crepseiksi.

Bechamelkastike

1,5 dl maitoa

1,5 dl kuohukermaa

1 salottisipuli, kuorittu

muutama neilikka

1,5 rkl voita

1,5 rkl vehnäjauhoja

suolaa ja mustapippuria

Kuumenna maito, kerma, sipuli ja neilikat. Sulata voi ja lisää jauhot samalla vatkaten. Kaada kermamaito sekaan ja keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Siivilöi kastike.

200g kuorittuja, sulatettuja sinisimpukoita

nippu tilliä

3 dl raastettua juustoa

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Lisää simpukat kastikkeeseen ja mausta se hienonnetulla tillillä. Täytä crêpesit kastikkeella ja ripottele päälle juustoa. Paista kunnes uunissa juusto saa kauniin värin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.