Semlor, shrove buns, laskiaispullat

Semlor, semmel buns,laskiaispullat
Semlor, shrove buns,laskiaispullat

Semlor

Nu har vi inte alls hunnit blogga i vanlig takt, det beror dels på en massa jobb, diverse utbildningar, kurser och lite annat. Dessutom så märkte jag att jag lagt upp alldeles för stora bilder på bloggen och måste nu gå in och minska dem i den takt jag hinner.

Hela förra veckan pratade Sverig om nya semmelwraps, semlan i en annan form som kan tas med och ätas till exempel medans man går. Den klassiska varianten lämpar sig liksom inte riktigt till det. Men i och med allt prat så blev jag också sugen på semlor och bakade igår. Bara för att inse att sockerchocken som man får kommer att vara ganska länge för min del. Och jag åt bara en enda. Svenskarna äter förresten över 40 miljoner semlor varje år !

Semlor

5 dl mjölk

50 g jäst

1dl socker

1 ägg

1 tsk salt

2 tsk malen kardemumma

1,2 l mjöl

150 g smör

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt och häll den på jästen. Vispa ordentligt så att jästen löser sig. Tillsätt socker, ägg, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet och knåda ordentligt. Låt jäsa i 30 minuter och tillsätt smöret. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Baka runda bullar av degen (30 små eller 15 stora) och låt även dem jäsa i 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ca 8 minuter.

Fyllning

100 g mandel

socker

mjölk

3 dl grädde

Täck mandlarna med vatten över natten. Sila och väg dem. Ta lika mycket socker som mandlarna vägde (i mitt fall 150 g) och kör ihop till en smet i en matbredare. Tillsätt några matskedar vatten eller mjölk om du vill kunna breda ut massan lättare. Vispa upp grädden, tillsätt lite socker. Skär av topparna på bullarna, bred ut mandelmassan på nedre delen, spritsa med grädde och lägg på locken. (Man kan också ta en del av själva bullen och blanda med mandelmassan och sedan lägga tillbaks, blir saftigare då). Pudra med florsocker.

Shrove buns

We have not had the time to blog regularly, it is partly because a lot of work, various training programs, courses and little else. In addition, I noticed that I posted way too big photos on the blog and now I have to go in and cut them one by one which will take time.

Sweden was talking about shrovewraps the entire last week, a new way to serve the shrove bun which means that You can actually buy it as a take away and eat while walking. The classic version is not suitable for that. But with all the talk about them I got cravings for cream buns and baked them yesterday. Only to realize that sugarchock one gets will last a long time for me. And I just ate one. Swedes actually eat over 40 million semmel buns every year!

Semmel buns

5 dl milk

50 g yeast

1 dl sugar

1 egg

1 teaspoon salt

2 tsp ground cardamom

1,2 l flour

150g butter

Crumble the yeast into a bowl. Warm the milk to lukewarm and pour it on the yeast. Beat well so that the yeast dissolves. Add sugar, egg, salt and cardamom. Add the flour and knead thoroughly. Let rise for 30 minutes and add the butter. Allow to rise for another 30 minutes. Bake round buns of dough (30 small or 15 large) and let even them rise for 30 minutes. Preheat the oven to 225 degrees. Brush the buns with beaten egg and bake for about 8 minutes.

Filling

100 g almonds

sugar

milk

3 dl cream

Cover the almonds with water overnight. Strain and weigh them. Take as much sugar as the almonds weighed (in my case 150 g) and run together into a batter in a foodmixer. Add a few tablespoons of water or milk if You want to spread the paste easier. Whip up the cream, add a little sugar. Cut off the tops of the buns, spread the almond paste on the bottom, pipe the whipped cream and place the tops on top. (One can also take part of the bun and mix with almond paste and then add it back, gets juicier then). Dust with icing sugar.

Laskiaispullat

Emme ole viime aikoina ehtineet bloggaamaan säännöllisesti, on ollut kaikenlaista eri töihin ja kursseihin liittyvää. Lisäksi huomasin, että olen laittanut tänne aivan liian isoja kuvia (vievät tilaa), ja ne pitää nyt käydä pienentämässä yksi kerrallaan.

Viime viikolla koko Ruotsi puhui uusista laskiaispullawrapeista. Pullan uusi, käärylemäinen muoto mahdollistaa mukaanoton ja pullan syömisen esimerksi kävellessä. Vanha, klassinen versiohan ei oikein siihen sovellu. Laskiaispullista puhuminen herätti kuitenkin jonkinlaisen kermapullahimon ja tein niitä sitten eilen. Ja huomasin, että sokerisokki kestää pitkälle kevääseen. Ja minä söin vain yhden. Ruotsalaiset syövät yli 40 miljoonaa laskiaispullaa joka vuosi!

Laskiaispullat

5 dl maitoa

50 g hiivaa

1 dl sokeria

1 muna

1 tl suolaa

2 tl jauhettua kardemummaa

1,2 l jauhoja

150g voita

Murenna hiiva kulhoon. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada se hiivan päälle. Vatkaa niin kauan että hiiva liukenee. Lisää sokeri, muna, suola ja kardemumma. Lisää jauhot ja vaivaa huolellisesti. Anna kohota 30 minuuttia ja lisää voi. Anna kohota vielä 30 minuuttia. Tee taikinasta pyöreitä pullia (30 pientä tai 15 suurta) ja anna niiden kohota 30 minuuttia. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Penslaa pullat vispatulla munalla ja paista noin 8 minuuttia.

Täyte

100g manteleita

sokeria

maitoa

3 dl kermaa

Liota manteleita vedessä yön yli. Siivilöi ja punnitse ne. Ottaa sokeria vastaava määrä (minun tapauksessani 150 g) ja ajaa tahnaksi monitoimikoneessa. Lisää pari ruokalusikallista vettä tai maitoa, jos haluat helpommin levitettävää massaa. Vispaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla. Leikkaa pullista kannet, levitä mantelimassa alaosan päälle ja pursota kerma reunoille. Laita kannet paikalleen. (Voit myös kaapia osan pullamassasta ja sekoittaa sen mantelimassaan, näin saat mehukkaampia pullia). Koristele pinta pölysokerilla.

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.