Ugnskorv, sausage in oven, uunimakkara

Ugnskorv, sausage in oven, uunimakkara
Ugnskorv, sausage in oven, uunimakkara
Ugnskorv, sausage in oven, uunimakkara
Ugnskorv, sausage in oven, uunimakkara

Greyish

Är vad det är mest hela tiden. I år verkar det vara helt andra kontinenter som får njuta av vintern. Ikväll verkar det vara New Yorks tur. Nu har jag insett att jag måste gå igenom varje blogginlägg hittills och rätta till en massa konstigheter som inte har skapats av mig utan av självaste systemet. Lite irriterande men jag har väl ätgärdat en tredjedel redan.

Det här är en ganska vanlig rätt hos oss, jag har bara att glömt blogga om det. Googlade lite för skojs skull och HK Bleu och Falukorv är rätt lika förutom att den finska korven innehåller 54 % kött medans den svenska ska innehålla minst 40 % kött. Danskarna och norrmän verkar äta mer smala korvar som passar i både hot dogs och i det norska lompebrödet. Men jag tror ändå att finländarna äter allra mest grillkorv i hela Norden, till midsommaren säljs en miljon kilogram grillkorv. Det finns ingen fest så liten här där det inte skulle serveras grillkorv.

Ugnskorv

1 HK Bleu (Falukorv dådå om man inte får tag i HK Bleu)

150 g ost (helst något som smakar ganska mycket, tex. Emmental)

1 gul lök

1 msk Dijonsenap

Skala korven. Lägg den i en ugnsform. Skär snitt i korven men inte hela vägen igenom. Skala och skär löken i tunna skivor. Skiva osten. Stoppa ostskivan i senap och tryck den och löken i snitten. Fortsätt hela vägen runt. Värm ugnen till 175 grader och stek tills korven har fått vacker färg. Vi hade potatismos med tomater, cole slaw och gräddfil med ättiksgurka och äppelbitar till.

Greyish

Is what it is most of the time. This year it seems to be quite different continents who get to enjoy the winter. Tonight it seems to be New York´s turn. Now I have realized that I have to go through each blog post to date and correct a lot of strange things that were not created by me but by the system. A bit annoying but I have fixed about a third already.

This is a fairly common dish at our place, I just did not remember to write about it. I googled a bit just for fun and HK Bleu and Falu sausage are fairly similar except that the Finnish sausage contains 54% meat while the Swedish one should contain at least 40% meat. The Danes and Norwegians seem to eat more thin sausages, suitable for hot dogs and the Norwegian bread called lompe. But I would still guess that Finns eat the most sausages in all the Nordic countries, only in Midsummer there are one million kilograms sausages sold. There is no celebration so small where You would not be served sausages.

Sausage in oven

1 HK Bleu (well, sausage that looks like this)

150 g of cheese (preferably something that tastes pretty much, for example Emmental)

1 onion

1 tablespoon Dijon mustard

Peel the sausage. Place it in a baking dish. Make cuts in the sausage but not all the way through. Peel and cut the onion into thin slices. Slice the cheese. Stop slice of cheese in mustard and push it and onion into the cuts. Continue all the way around. Preheat oven to 175 degrees and cook until the sausage has got beautiful color. We had mashed potatoes with tomatoes, cole slaw and sour cream with pickled cucumber and apple bits to.

Greyish

Suurin osa ajasta on harmaata ja harmahtavaa. Tänä vuonna talvesta voi näköjään nauttia kokonaan muilla mantereilla. Tänään taitaa olla New Yorkin vuoro. Olen nyt huomannut, että minun täytyy käydä läpi jokainen blogikirjoitus ja korjata paljon outoja asioita, jotka järjestelmä on hauskalla tavalla ”korjannut”. Harmittaa hieman, mutta olen tehnyt jo ehkä kolmanneksen kaikesta.

Syömme kohtalaisen usein uunimakkaraa kotona, en vain ole muistanut blogata siitä. Googlasin huvikseni ja oikeastaan HK Bleu ja Falukorv ovat melko samanlaisia, paitsi että suomalainen makkara sisältää 54% lihaa, ja ruotsalainen vähintään 40% . Tanskalaiset ja norjalaiset näyttävät syövän erilaisia makkaroita, niitä jotka sopivat hodareihin ja norjalaiseen lompe -leipään. Luulen kuitenkin, että suomalaiset syövät eniten makkaraa kaikissa Pohjoismaissa, juhannuksena grillimakkaroita myydään yli miljoona kiloa. Eikä täällä taida olla niin pientä tapahtumaa etteikö siellä tarjottaisi grillimakkaraa.

Uunimakkara

1 HK Bleu

150 g juustoa (mieluiten jotain, jossa on paljon makua eli esimerkiksi jokin Emmental -juustoista)

1 sipuli

1 rkl Dijon-sinappia

Kuori makkara. Aseta se uunivuokaan. Leikkaa makkaraan viiltoja, mutta älä kokonaan sen läpi. Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi juusto. Kasta siivu juustoa sinapissa ja työnnä se ja sipulia viiltoihin. Jatka kunnes kaikissa viilloissa on sinappia, juustoa ja sipulia. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja paista makkaraa kunnes siinä on väriä. Me söimme myös perunamuusia, uunitomaatteja, cole slaw – salaattia sekä kermaviilikastiketta, jossa oli suolakurkkua ja kuutioitua omenaa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.