Midvinterns delikatesser, midwinter delicacies, sydäntalven herkkuja

Löj och sikrom, rödlök, gräddfil. Bleak and lavaret roe, red onion, sour cream. Muikun ja siianmätiä, punasipulia, kermaviiliä.
Löj och sikrom, rödlök, gräddfil. Bleak and lavaret roe, red onion, sour cream. Muikun ja siianmätiä, punasipulia, kermaviiliä.
Blinier, blinis, blinit
Blinier, blinis, blinit

Midvinterns delikatesser

Det här måste nog vara en icke vinter. Temperaturen runt noll mest hela tiden och även om det ser ut som vinter så är det ingen vinter. Det är liksom ingenting. Men i och med att Vårsalongen på Liljevalchs öppnar idag så är det per defintion vår.

Blinier är en rysk delikatess. De här åt vi med både löj- och sikrom. Så här års brukar vi även ha lake rom men nu finns det ingen is så det har inte gått att få tag i någon. Man kan även äta dem med finsk svampsallad eller till exempel gravad lax. Men allra godast är de med smetana eller gräddfil, massor med rödlök och löjrom (eller varför inte kaviar).

Blinier

4 dl gräddfil
20 g jäst
2,5 dl bovetemjöl
1 tsk socker
1,5 dl het mjölk
1 tsk salt
1 msk smält smör
1 äggula
1 äggvita

Smula jästen i en bunke. Värm gräddfilen till fingervarmt och häll i bunken, blanda. Blanda i mjölet och sockret. Låt jäsa i rumstemperatur i 1-2 timmar. (Eller över natten i kylen). Vispa upp äggvitan. Blanda i den heta mjölken, salt, äggula och äggvetan i degen. Stek tjocka blinier i smör på medelvärme. Receptet kommer från finska Myllyn Paras och vi har använt det länge.

Midwinter delicacies

This is probably be a non-winter. The temperature is around zero most of the time and although it looks like winter put there it´s not. It’s like nothing. But as Spring Salon at Liljevalchs in Stockholm opens today, it’s spring.

Blinis are a Russian delicacy. We ate these with both vendace roe (bleak roe) and lavaret roe. This time of year we usually also have burbot roe lake rum but as there is no ice so it has not been possible to get hold of that. You can also eat blinis with Finnish mushroom salad or for example raw spiced salmon. But they do taste the best with sour cream, lots of red onion and roe (or why not even caviar).

Blinis

4 dl sour cream
20 g yeast
2,5 dl buckwheat flour
1 tsp sugar
1,5 dl of hot milk
1 teaspoon salt
1 tablespoon melted butter
1 egg yolk
1 egg white

Crumble the yeast into a bowl. Preheat the sour cream to lukewarm and pour into bowl, mix. Mix in the flour and sugar. Let rise at room temperature for 1-2 hours. (Or overnight in the fridge). Whisk the egg white. Mix in the hot milk, salt, egg yolk and egg white in the dough. Fry thick blinis in butter over medium heat. The recipe comes from the Finnish Myllyn Paras and we have used it for a long time.

Sydäntalven herkkuja

Tämä taitaa olla talveton talvi. Lämpötila on nollan tienoilla suurimman osan ajasta, ja vaikka ulkona näyttää talvelta, ei tämä ole mikään kunnon talvi. Tämä ei ole oikein mitään. Mistä tietää, että kevät on täällä ? Siitä, että Liljevalchs avaa kevätnäyttelynsä Tukholmassa.

Blini on venäläinen herkku. Söimme näiden kanssa sekä muikun että siian mätiä. Tähän aikaan vuodesta meillä on yleensä myös mateenmätiä, mutta kun mer ei nyt näytä jäätyvän niin niitä ei ole saatu. Blinit voi nauttia myös sienisalaatin tai graavilohen kanssa. Mutta parhaiten ne viihtyvät smetanan tai kermaviilin, punasipulin ja mädin kanssa. (Kaviaarikin käy).

Blinit

4 dl kermaviiliä
20 g hiivaa
2,5 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1,5 dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 munankeltuainen
1 munanvalkuainen

Murenna hiiva kulhoon. Kuumenna kermaviili kädenlämpöiseksi ja kaada se kulhoon, sekoita. Lisää jauhot ja sokeri. Anna kohota huoneenlämmössä 1-2 tuntia. (Tai yön yli jääkaapissa). Vatkaa valkuainen vaahdoksi. Sekoita kuuma maito, suola, munankeltuainen ja vatkattu valkuainen taikinaan. Paista paksuja blinejä voissa miedolla lämmöllä. Resepti on Myllyn Parhaan ja olemme käyttäneet sitä pitkään.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.