Ankbröst, duck breast, ankanrintaa

Ankbröst, duck breast, ankanrintaa
Ankbröst, duck breast, ankanrintaa

Ankbröst

I helgen var det fullt upp med att köra barn till höger och vänster (nej, de verkar inte ha några ben själva) men som tur är så finns det andra trevliga föräldrar så att man kan turas om med skjutsandet. Det har snöat rejält och det är trevligt, det blir så mycket ljusare. Och inte är det kallt heller.

Jag brukar handla på Lidl ibland och förra gången köpte jag frysta ankbröst som jag nu tinade inför lördagskvällen. Jag minns inte vad de kostade men de var inte särskilt dyra. Jag stekte dem först på pannan, sedan i ugnen, lät vila och skar upp till fina bitar som vi sedan satte på raclettepannan för en sista finish och åt med hoisinsås, asiatiska grönsaker och nudlar. Ankfettet som jag noga hade tagit vara på och tänkt steka potatisen i på söndag slängdes i misstag av mannen som bor under samma tak (än så länge).

2 ankbröst

salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 125 grader. Skär ett fint rutmönster i ankbröstets fettkappa. Salta och peppra. Lägg ankbrösten i en het, torr panna med skinnsidan ned. Stek i 4 minuter. Vänd och stek i 2 minuter. Lägg ankbrösten i en ugnsform och stek i ugnen tillls innertemperaturen är 65 grader. Linda in köttet i aluminiunfolie och låt vila i 10 minuter. Man kan steka skinnsidan knaprig efter det här också men jag skar köttet i tjocka skivor och vi stekte dem på en raclettegrill istället. Hoisinsås (1,5 dl) med lite sesamolja (2 msk) och soja (2 msk) passar jättebra till. Vill du ha sötare sås tillsätter du socker eller sirap.

Duck breast

This weekend was busy trying to drive the kids left and right (no, they do not seem to have any legs themselves) but fortunately there are other nice parents so that we can take turns in driving. It has been snowing a lot and it is nice, it is so much brighter. And it’s not cold either.

I sometimes shop at Lidl and the last time I was there I bought two frozen duck breasts which I thawed on Saturday. I do not remember what they costed but they were not particularly expensive. I fried them first in the pan, then in the oven, let them rest and cut up into fine pieces that we then put on raclette pan for a final finish and ate with hoisin sauce, Asian vegetables and noodles. The duck fat which I had carefully taken care of and thought to use for frying potatoes in on Sunday was thrown away by mistake by the man who lives under the same roof (as yet).

2 duck breasts

salt and black pepper

Preheat the oven to 125 degrees. Cuta fine pattern in to the duck breast (fat coat). Season the breasts with salt and pepper. Put the breasts in a hot, dry pan skin side down. Fry for 4 minutes. Turn over and fry for 2 more minutes. Put the duck breasts in a baking dish and roast in the oven tillls internal temperature is 65 degrees. Wrap the meat in tinfoil and let rest for 10 minutes. You can fry skin side crusty on a pan but I cut the meat into thick slices and we fried them on a raclette pan instead. We ate them with hoisin sauce (1,5 dl) with a little sesame oil (2 tbsp) and soya sauce (2 tbsp). If You want sweeter sauce add sugar or syrup.

Ankanrintaa

Tämä viikonloppu oli kiireinen ja ajoin lapsia vasemmalle ja oikealle (ei, niillä ei edelleenkään näytä olevan omia jalkoja), mutta onneksi on muitakin mukavia vanhempia ja ajamisessa voi sentään vuorotella. Täällä on nyt todella paljon lunta ja se on mukavaa, koska on niin paljon valoisampaa. Eikä ole edes kylmä.

Käyn joskus Lidlissä ostoksilla ja viime kerralla ostin pakastettua ankanrintaa. Sulatin ne nyt lauantaina. En muista mitä ne maksoivat, mutta ne eivät olleet erityisen kalliita. Paistoin ne ensin pannulla, sitten uunissa, annoin levätä ja lopuksi leikkasin ne ohuiksi viipaleiksi. Viimeistelimme ne raclettepannulla ja söimme hoisinkastikkeen, aasialaisten vihannesten ja nuudelien kera. Paistamisesta jäänyt ankanrasva jonka olin ottanut huolellisesti talteen päätyi vahingossa roskiin. Olin ajatellut paistaa perunat sunnuntaina ankanrasvassa, mutta mies, joka asuu saman katon alla (siis toistaiseksi) heitti sen siis pois.

2 ankanrintaa

suolaa ja mustapippuria

Kuumenna uuni 125 asteeseen. Leikkaa ankanrintojen rasvapuolelle ruutukuvio terävällä veitsellä. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Paista ankanrinnat, kuumalla, kuivalla pannulla nahkapuoli alaspäin. Paista 4 minuuttia. Käännä rinnat ja paista vielä 2 minuuttia. Laita ankanrinnat uunivuokaan ja paista uunissa kunnes sisälämpötila on 65 astetta. Kääri liha folioon ja anna levätä 10 minuuttia. Voit paistaa nahkapuolen vielä rapeaksi pannulla, mutta me teimme sen raclettegrillissä. Lisäksi kastiketta, jossa oli hoisinkastiketta (1,5 dl), hieman seesamiöljyä (2 rkl) ja soijaa (2 rkl). Jos haluat kastikkeesta makeampaa, lisää hieman siirappia tai sokeria.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.