Runebergstårta, Runeberg tortes, Runebergin tortut

Runebergstårta, Runebergs tortes, Runebergin tortut
Runebergstårta, Runebergs tortes, Runebergin tortut
Hemmagjorda, homemade, itse tehdyt
Hemmagjorda, homemade, itse tehdyt

Runebergstårta

Johan Ludvig Runeberg föddes i Jakobstad år 1804. Han var en finlandssvensk författare och poet som brukar betraktas som Finlands nationalskald. Finlands nationalsång ”Vårt land” kommer från hans verk ”Fänrik Ståls sägner”. Hans hem som numera är ett museum finns i Borgå. Jag måste erkänna att jag aldrig varit där men tänker rätta till denna ”skandal” i år.

Vi i Finland äter dessa bakelser den 5 februari varje år. Och de flesta äter dem även innan och efter det datumet. Jag hade inte heller tid att baka förrän igår kväll och jag fick ändra i receptet då Emma är allergisk mot både nötter och mandel. Men här är alltså originalreceptet och det är alltid gott med en matsked punch eller konjak i degen.

100 g smör

1 dl socker

1 ägg

1 dl vetemjöl

1 dl skorpmjöl

½ dl malen mandel

1 tsk bakpulver

en droppe bittermandel

glasyr

1 dl florsocker

2 ts vatten eller citronsaft

hallonsylt

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smöret och sockret pösigt, tillsätt ägget. Blanda ihop de torra ingredienserna tillsätt dem i smeten. Ställ 12 pappersformat på en plåt och fyll dem med smet. Grädda tårtorna i 10 minuter, låt svalna. Blanda ihop florsocker och vatten och häll en ring av glasyren på varje tårta. Klicka hallonsylt i mitten.

Runeberg tortes

Johan Ludvig Runeberg was born in Pietarsaari in 1804. He was a Swedish-speaking Finn, a writer and a poet who is usually regarded as the national poet of Finland. Finland’s national anthem ”Our Land” comes from his work ”Tales of Ensign Stål”. His home is now a museum in Porvoo. I must admit that I have never been there but I do intend to correct this ”scandal” this year.

We in Finland eat these tortes 5th February every year. And most of us eat them also before and after that date. I did not have time to bake until yesterday evening and I had to change the recipe as Emma is allergic to both nuts and almonds. But here is the original recipe and it is always good with a tablespoon of cognac or punch in the dough.

100g butter

1 dl sugar

1 egg

1 dl flour

1 dl breadcrumbs

½ dl ground almonds

1 teaspoon baking powder

a drop of bitter almonds

glaze

1 dl powdered sugar

2 ts water or lemon juice

raspberry jam

Preheat the oven to 200 degrees. Beat the butter and sugar until fluffy, add egg. Mix together the dry ingredients, add them into the batter. Set 12 paper forms on a baking sheet and fill them with batter. Bake the tortes in 10 minutes, allow to cool. Mix together powdered sugar and water and pour a ring of icing on each cake. Click raspberry jam in the middle.

Runebergin torttu

Johan Ludvig Runeberg syntyi Pietarsaaressa vuonna 1804. Hän oli suomenruotsalainen kirjailija ja runoilija, jota pidetään kansallisrunoilijanamme. Maamme -laulun tekstihän tulee teoksesta ”Vänrikki Stoolin tarinat”. Hänen kotinsa on nykyään museo Porvoossa. Täytyy myöntää, että en ole koskaan ollut siellä, mutta ajattelin korjata tämän ”skandaalin” tänä vuonna.

Mehän syömme näitä leivoksia 5. helmikuuta joka vuosi. Ja aika moni meistä varmaan myös ennen ja jälkeen tuon päivämäärän. Minullakaan ei ollut aikaa leipoa niitä oikeana päivämääränä joten tein ne eilen. Jouduin myös muuttamaan alkuperäistä reseptiä Emman pähkinä- ja mantelialllergian takia. Mutta tässä on siis alkuperäinen resepti ja minä lisään aina taikinaan ruokalusikallisen konjakkia tai punssia.

100g voita

1 dl sokeria

1 muna

1 dl jauhoja

1 dl korppujauhoja

½ dl jauhettua mantelia

1 tl leivinjauhetta

tippa karvasmantelia

kuorrutus

1 dl tomusokeria

2 tl vettä tai sitruunamehua

vadelmahilloa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää muna. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Aseta 12 paperivuokaa pellille ja täytä ne taikinalla. Paista torttuja noin 10 minuuttia, anna jäähtyä. Sekoita tomusokeri ja vesi ja pursota tai valuta lusikalla jokaisen tortun päälle rengas. Täytä keskiosa vadelmahillolla.

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.