Palak paneer

Palak paneer
Palak paneer
Stekt, fried, paistettu paneer
Stekt, fried, paistettu paneer
Paneer
Paneer

Indiskt och vegetariskt

Vi har haft vår idag med strålande solsken och nästan 10 plusgrader. Men det är egentligen inte riktigt som det ska, vi befinner oss i början av februari och dagen väder var nog ungefär det vi brukar ha i april istället. Men jag klagar inte, tvärtom ! Det enda är att det fortfarande är ganska halt och man får passa sig när man går där ute.

Jag har haft en hel del brådskande skrivjobb på sistone och det har inte blivit så många uppdateringar här. Nu ser det lite lugnare ut här framöver så kanske jag då hinner skriva dagligen igen. Idag fick jag ett erbjudande att åka till Grekland på väldigt kort varsel men i och med att en annan resa är inplanderad så är det bättre att stanna hemma den här gången. Men fyra dagar där nere hade nog nästan behövts ! Vi borde alla äta mer vegetariskt, den här rätten går hem hos oss alla här hemma, en indisk klassiker. Fast i vanliga fall brukar vi hämta den hos Delhi Darbar.

Palak paneer

340 g paneer -ost

1 lök

2 msk färsk, riven ingefära

2 vitlöksklyftor

1 tsk kumminfrön

½ tsk fänkålsfrön

1 chili (finhackad)

1 msk malna korianderfrön

¼ tsk cayennepeppar

¼ tsk gurkmeja

300 g spenat

2,5 dl turkisk youghurt

¼ tsk Maizena

olja

salt och peppar

Skär osten i små kuber och stek dem i lite olja. Ställ åt sidan. Skala och riv löken och vitlöken. Stek löken, vitlöken och ingefäran i lite olja, tillsätt all kryddor. Lägg spenaten på pannan i omgånger och tillsätt lite vatten om det behövs. Blanda Maizena i youghurten och häll i pannan. Tillsätt ostkuberna. Krydda med salt och peppar.

Indian and vegetarian

We enjoyed glorious sunshine and almost 10 degrees celsius today. But it’s really not quite as it should, we are in the beginning of February and today´s weather was something that we usually have in April instead. But I’m not complaining, quite the opposite! The only thing is that it’s still quite slippery and one must watch out when going out there.

I have had a lot of urgent jobs lately and it has not been so many updates here. Now it looks a bit less stressful again and I might then have time to write every day again. Today I got an offer to travel to Greece at a very short notice but as another trip is planned it is better to stay home this time. But four days down there had almost been needed! We should all eat more vegetarian, we all like this dish at home. An Indian classic. We usually buy it here, though.

Palak paneer

340g paneer cheese

1 onion

2 tablespoons fresh grated ginger

2 cloves garlic

1 tsp cumin seeds

½ teaspoon fennel seeds

1 chilli (finely chopped)

1 tablespoon coriander seeds (ground)

¼ tsp cayenne pepper

¼ tsp turmeric

300g spinach

2.5 cups Turkish yoghurt

¼ tbsp cornstarch

oil

salt and pepper

Cut the cheese into small cubes and fry them in a little oil. Set aside. Peel and grate the onion and garlic. Fry the onion, garlic and ginger in a little oil, add all the spices. Add the spinach to the pan in rounds and add a little water if necessary. Mix the Maizena in yoghurt and pour into pan. Add the cheese. Season with salt and pepper.

Intialaista kasvisruokaa

Nautimme tänään ihanasta auringonpaisteesta ja lähes 10 asteen lämmöstä. Sää ei käyttäydy ollenkaan niin kuin sen pitäisi, olemme vasta helmikuun alussa ja tämän päivän kaltaisesta säästä saamme nauttia yleensä huhtikuussa. En kuitenkaan valita, päinvastoin! Ainoa huono puoli on se, että ulkona on edelleenkin erittäin liukasta ja siellä liikkuessa pitää koko ajan varoa.

Minulla on ollut aika paljon kiireellisellä aikataululla tehtäviä ja jätettäviö töitä ja en ole siksi ehtinyt päivittää täällä. Nyt näyttää hieman rauhallisemmalta joten voi olla, että ehdimme pian taas päivittää joka päivä. Tänään sain tarjouksen lähteä Kreikkaan hyvin lyhyellä varoitusajalla, mutta meillä on muitakin matkoja suunnitteille joten ehkä tällä kertaa oli kuitenkin viisainta jäädä kotiin. Mutta neljä päivää siellä olisi kyllä tullut tarpeeseen ! Meidän kaikkien pitäisi syödä enemmän kasvisruokaa, tästä ruokalajista meillä kotona pitävät kaikki. Se on intialainen klassikko. Yleensä haemme sen kyllä täältä.

Palak paneer

340 g paneer juustoa

1 sipuli

2 rkl tuoretta raastettua inkivääriä

2 valkosipulinkynttä

1 tl kumina

½ tl fenkolin siemeniä

1 chili (hienonnettuna)

1 rkl korianterin siemeniä (jauhettuja)

¼ tl cayenne -pippuria

¼ tl kurkumaa

300g pinaattia

2,5 dl turkkilaista jogurttia

¼ rkl Maizenaa

öljy

suolaa ja pippuria

Leikkaa juusto pieniksi kuutioiksi ja paista ne öljyssä. Nosta juustokuutiot sivuun. Kuori ja raasta sipuli ja valkosipuli. Paista sipuli, valkosipuli ja inkivääri öljyssä ja lisää kaikki mausteet. Lisää pinaatti pannulle pienissä erissä ja lisää hieman vettä tarvittaessa. Sekoita Maizena jogurttiin ja kaada pannulle. Lisää juustokuutiot. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.