Kalles kaviar, Kallen mätitahna

Kalles är på väg på, caviar is coming on the top, mätitahnaa päälle
Kalles är på väg på, caviar is coming on the top, mätitahnaa päälle

Kalles kaviar

Information från deras hemsida: man äter kaviar i Sverige redan på 1850-talet. Den består bara av saltad torskrom och är betydligt starkare. Runt sekelskiftet tillsätts socker och kryddor till kaviaren, några år senare även olja. Sedan börjar man röka kaviaren och år 1950 säljs ett recept som ska komma att bli Kalles kaviar till Abbas fabrikschef. År 1954 lanseras Kalles kaviar som blir en succé. Bara under det första åretsäljs en miljon tuber.

Svenskarna verkar vara rätt förtjusta i tuber överlag, det finns många olika sorters kaviar och ostar i tuber. Egentligen är det ganska praktiskt till exempel när man ska ha picknick eller så. Men smaken på Kalles kaviar är en väldigt speciell sådan och antingen älskar man den eller också avskyr man den. Här har ni några reaktioner från LA. Men i vår familj älskar vi Kalles och äter matiga mackor med ägg och kaviar till både frukost och lunch. Men till gubbröran vill jag ha orökt kaviar och då väljer jag den här istället.

Kalle´s caviar

Information from their website: Swedes ate caviar as early as in the 1850s. It consisted only of salted cod roe and was considerably stronger than today. Around the 1900´s one started to add sugar and spices to caviar, a few years later also oil. Then one began to smoke caviar and in 1950 a recipe that would become Kalles Kaviar was sold to Abbas factory manager. Kalles kaviar was launched in 1954 an was a success. Only during the first year a million tubes were sold.

The Swedes seem to be right fond of tubes in general, there are many different kinds of caviar and flavored cheeses in tubes. Actually, it’s quite handy for example when one has a picnic or so. But the taste of Kalles caviar is a very special one and You either love it or they hate it. Here are some reactions from LA. But in our family we love Kalles and eat sandwiches with eggs and caviar for both breakfast and lunch. But for the old man’s mess (herringcaviar), I only use unsmoked caviar and then I choose this one.

Kallen kaviaari

Tietoja kotisivuilta: Ruotsissa mätitahnaa syötiin jo 1850-luvulla. Se koostui ainoastaan suolatusta turskan mädistä ja oli maultaan vahvempaa. Sitten siihen lisättiin sokeria ja mausteita ja muutama vuosi myöhemmin myös öljyä. Sitten mätiä alettiin savustaa ja vuonna 1950 Abban tehtaanjohtaja osti reseptin, josta myöhemmin tuli Kallen mätitahna. Se lanseerattiin vuonna 1954 ja tuote oli menestys. Pelkästään ensimmäisenä vuonna myytiin yli miljoona tuubia.

Ruotsalaiset näyttävät olevan ihastununeita tuubiruokaan, ja se on yleistä, erilaisia mätitahnoja ja maustettuja juustoja myydään monenlaisissa tuubeissa. Oikeastaan se on varsin kätevää esimerkiksi silloin, kun lähdetään piknikille. Kallen mätitahna on niin erikoisen makuista, että sitä joko rakastaa tai vihaa. Tässä reaktioita Los Angelesista. Mutta meidän perhe pitää Kallen mätitahnasta ja syömme usein kananmuna- ja mätitahnavoileipiä joko aamiaiseksi tai lounaaksi. Ukkosekamelskaan eli sillikaviaarin käytän kuitenkin savustamatonta mätitahnaa, mieluiten tätä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.