Crêpes, krepsit

Crêpes, krepsit
Crêpes, krepsit
Crêperie Tati
Crêperie Tati
Visby Crêperie & logi
Visby Crêperie & logi

Crêpes

Nu har det blivit tyst i huset då de andra har dragit till Svanstein. Jag stannar hemma vid datorn och skriver men det är inte synd om mig, solen skiner även idag. Dessutom åkte jag iväg och köpte en semla idag och hade en lite lyxigare fika i eftermiddags. Igår var jag på en långpromenad med en kompis och vi blev därefter bjudna på lunch hos mina föräldrar. Det var länge sedan jag fick en så god viltskavsgryta.

Alltsom oftast då det blir något (svampsoppa, köttfärssås eller till exempel skinka) över så löser jag det med att steka plättar. Eller crêpes. Gör en god sås på dina rester, lägg till ingredienser och gärna grädde och kryddor och vips så har du en middag till. Här är grundreceptet till plättarna. Crêpes lagar man annars av vetemjöl men galettes av bovetemjöl. Några somriga bilder från Crêperie Tati på Kutens Bensin, Fårö och från Visby crêperie & logi då jag helt enkelt glömde fotografera min egen fyllning.

3 ägg

5 dl mjölk

2 dl vetemjöl

½ tsk salt

2 msk smält smör

riven ost

Vispa ihop äggen, hälften av mjölken, mjöl och salt. Tillsätt resten av mjölken och smält smör. Låt degen svälla i ett par timmar och stek sedan plättar av den. Fyll dem med några matskedar valfri fyllning och strö över riven ost. Gratinera i 250 grader tills de fått fin färg.

Crêpes

It has become quiet in the house when the others have travelled to Svanstein. I chose to stay at home as I´m writing but there is no need to feel sorry for me, the sun is shining today. And besides, I went out and bought a semmel bun today and enjoyed it with a cup of coffee in the afternoon. Yesterday I took a long walk with an old friend and we were then invited to have some lunch at my parents´ house. It was a long time ago I got such a good sautéed reindeer stew.

Every now and then we get leftovers (mushroom soup, meat sauce or for example ham) and then I usually make crêpes. One can make a good sauce on the leftovers, add some ingredients, cream and spices and boom, you have a nice dinner again. Here is the basic recipe for the crêpes. Crêpes are made out of wheat flour but galettes out of buckwheat flour. I include som photos from Crêperie Tati on Fårö http://www.gotland.net/creperie-tati-pa-kutens-bensin and from Visby Crêperie & Logi as I simply forgot to take a photo of my own filling.

3 eggs

5 dl milk

2 dl flour

½ teaspoon salt

2 tablespoons melted butter

grated cheese

Whisk together the eggs, half of the milk, flour and salt. Add the remaining milk and melted butter. Allow the dough to swell within a few hours and then fry pancakes of it. Fill them with a few tablespoons of filling of your choice and sprinkle with grated cheese. Bake at 250 degrees until golden.

Krepit

Täällä on hiljaista kun kaikki muuta ovat Svansteinissa. Minä jäin kotiin ja istun tietokoneen ääressä kirjoittamassa, mutta ei se haittaa, ulkona paistaa aurinko jo toista päivää peräkkäin. Tänään kävin ostamassa laskiaispullan ja nautin sen kahvin kanssa iltapäivällä. Eilen olin pitkällä kävelyllä vanhan ystäväni kanssa ja saimme sitten molemmat lounaskutsun vanhempieni luokse. Siitä on kauan kun olen viimeksi syönyt niin hyvää riistapataa !

Useimmiten meilläkin jää kaikenlaisia tähteitä (sienikeittoa, jauhelihakastiketta tai esimerkiksi kinkkua) ja ratkaisen sen yleensä tekemällä täytettyjä krepsejä. Lisää tähteisiin vähän vihanneksia, mausteita ja kermaa ja illallinen on valmis. Tässä on krepsien perusresepti. Krepsit eli crêpesit tehdään muuten vehnäjauhoista ja galette -räiskäleet tattarijauhoista. Liitän mukaan muutaman kesäisen kuvan Crêperie Tati Fårössä ja Visby Crêperie & Logista koska unohdin ottaa kuvan omasta täytteestäni.

3 munaa

5 dl maitoa

2 dl jauhoja

½ tl suolaa

2 rkl voisulaa

juustoraaste

Vatkaa munat, puolet maidosta, jauhot ja suola. Lisää loput maidosta ja voisula. Anna taikinan turvota muutaman tunnin ajan ja paista sitten krepsit. Täytä ne muutamalla ruokalusikallisella täytettä ja ripottele juustoraaste päälle. Paista 250 asteessa kunnes krepsit saavat väriä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.