Sportlov, winter holiday, hiihtoloma

Pitabröd, pita bread, pitaleipä
Pitabröd, pita bread, pitaleipä
Vinter, winter, talvi
Vinter, winter, talvi
Vinter, winter, talvi
Vinter, winter, talvi
Sportlov, winter holiday, hiihtoloma
Sportlov, winter holiday, hiihtoloma

Sportlov

Jag satt och tänkte på hur lyckligt lottade vi i Norden är. Vi har säker mer semester än något annat folk i världen och bara för skojs skull så kollade jag även hur det ligger till med föräldraledigheten. I Sverige är man föräldraledig i 16 månader, i Danmark i 12 månader och i Norge i antingen 47 veckor med 100% av lönen eller 57 veckor med 80% av lönen. Finland och Island är snålast med 10,5 månader respektive 9 månader. Men sedan har vi ju alla andra lov och semestrar också !

Nu när det är sportlov och alla är ute mest hela tiden så tycker jag att ni ska baka pitabröd och fylla dem med sallad, kyckling/kebab/skinka och ost eller vad som nu faller en in och är enklast. Det här receptet fungerar jättebra, bröden blir så där härligt tunna och fluffiga varje gång. Vinterbilderna är från en utställning som skolbarn hade gjort. Nu tänker jag gå ut, träffa en väninna och äta och dricka gott.

Winter holiday

I sat and thought about how fortunate we are in the Nordic countries. We have certainly more vacations than any other people in the world and just for fun I checked how it is with parental leave. In Sweden, one is on maternity/paternity leave for 16 months, in Denmark for 12 months and in Norway for either 47 weeks with 100% of salary or 57 weeks with 80% of salary. Finland gives 10,5 months and Iceland 9 months so they are less generous. But then again, we have all these other holidays and vacations too!

Now that people are on winter holiday and everyone is out most of the time I think You should bake pita bread and fill them with lettuce, chicken / kebab / ham and cheese or whatever You like or what is easiest. This recipe works great, the bread becomes so where wonderfully thin and fluffy every time. Winter pictures are from an exhibition that schoolchildren made. Now I am going to go out, meet a friend and eat and drink well.

Hiihtoloma

Istuin ja ajattelin tänään miten onnekkaita me olemme täällä Pohjoismaissa. Meillä on aivan varmasti enemmän lomaa kuin kellään koko maailmassa. Tarkistin huvikseni miten eri Pohjoismaissa saa vanhempainvapaata. Ruotsissa niitä saa yhteensä 16 kuukautta, Tanskassa 12 kuukautta ja Norjassa joko 47 viikkoa 100% palkasta tai 57 viikkoa 80% palkasta. Suomi ja Islanti ovat piheimpiä, meillä vanhempainvapaan pituus on 10,5 kuukautta ja Islannissa se on 9 kuukautta. Mutta sittenhän meillä on myös kaikki muut lomat ja pyhät!

Nyt hiihtolomien aikaan, kun kaikki ovat suurimman osan ajasta ulkona, leipokaa helppoja pitaleipiä. Ne voi täyttää vaikkapa salaattilla, kanalla / kebablihalla / kinkulla ja juustolla tai melkeinpä millä tahansa mitä kaapista sattuu löytymään. Tämä resepti on loistava, leivästä tulee aina ihanan ohutta ja kuohkeaa joka kerta. Talvikuvat ovat koululaisten tekemästä näyttelystä. Nyt minä aion lähteä ulos, tavata ystävän ja syödä ja juoda hyvin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.