Hallonkakor, raspberry cookies, vadelmakeksit

Hallonkakor, raspberry cookies, vadelmakeksit
Hallonkakor, raspberry cookies, vadelmakeksit
Hallonkakor, raspberry cookies, vadelmakeksit
Hallonkakor, raspberry cookies, vadelmakeksit

Hallonkakor

De där sötsugna ungarna är hemma igen och genast skulle det bakas. Jag kom ihåg att vi hade hallonsylt i kylen då dottern är allergisk mot nötter men hon ska ju också ha semlor så jag hade köpt hallonsylt bara för det. Och då föreslog jag hallongrottor men i och med att vi inte hade några muffinsformar hemma och butiken var stängd så fick det bli hallonkakor istället. Den svenska mästerkonditorn Jan Hedh har skrivit en bok med 277 sorters kakor (nej, vi har inte provat alla recept) och det här receptet kommer därifrån. Ett enklare recept för dessa klassiska, svenska bakverk hittar du här.

Efter bakningen så doftade hela huset sockersött länge och jag påmindes om den gången då jag bakade vörtbröd och hela huset doftade öl istället. Det var trevligare med sockerdoften den här gången.

350 g vetemjöl

100 g majsena

25 g vaniljsocker

75 g florsocker

7 g bakpulver

340 osaltat smör

150 g hallonsylt

Sätt ugnen på 180 grader. Sikta samman mjöl, majsena, vaniljsocker, florsocker och bakpulver i en bunke. Blanda i smöret i degen. Dela degen på mitten och rulla ut den tilll två rullar. Ta små bitar, rulla dem och gör en fördjupning i varje. Fyll med hallonsylt. Baka av kakorna i 25-30 minuter.

Raspberry Cookies

Those sugar loving kids are back home again and they wanted to bake right away. I remembered that we had raspberry jam in the fridge as I bought it for Emma´s semmel buns as she is allergic to nuts. And then I suggested ”raspberries caves” but as we had no muffin forms at home and the shop was closed so it had to be raspberry cakes instead. The Swedish master pastry chef Jan Hedh has written a book with 277 kinds of cookies (no, we have not tried them all ) and this recipe comes from there. A more simple recipe for these classic, Swedish pastries can be found here.

After baking the whole house smelled sweet for a long time and I was reminded of the time when I baked bread flavored with wort and the whole house smelled of beer instead. It was nicer with the sugar this time.

350 g flour

100 g of corn-flour

25 g vanilla sugar

75 g of icing sugar

7 g baking powder

340 g unsalted butter

150 g raspberry jam

Preheat the oven to 180 degrees. Sift together flour, cornflour, vanilla sugar, powdered sugar and baking powder in a bowl. Mix in the butter in the dough. Divide the dough in half and roll out the tilll two rolls. Take small pieces, roll them and make an indentation in each. Fill with raspberry jam. Bake the cookies for 25-30 minutes.

Vadelmakeksit

Makeanhimoiset lapset ovat kotona ja he halusivat he leipoa. Muistin, meillä oli jääkaapissa vadelmahilloa koska olin ostanut sitä laskiaispullia varten koska Emma on allerginen pähkinöille. Ehdotinkin perinteisiä, ruotsalaisia ”vadelmaluolia”, muta koska meillä ei ollut muffinsivuokia kotona ja kauppa oli jo kiinni niin lapset tekivät vadelmakeksejä. Ruotsalainen mestarikondiittori Jan Hedh on kirjoittanut kirjan, jossa 277 erilaista keksireseptiä (ei, emme ole kokeilleet niitä kaikkia) ja tämä resepti on sieltä. Yksinkertaisempi resepti näihin klassissin ruotsalaisiin leivonnaisiin löytyy täältä.

Kun keksit oli paistettu koko koko talo tuoksui pitkään makealta ja muistin yht´äkkiä kun leivoin pari vuotta sitten perinteistä vierreleipää ja koko talo tuoksui oluelta sijaan. Sokerinen tuoksu oli itse asiassa vähän mukavampi.

350 g jauhoja

100 g Maizenaa

25 g vaniljasokeria

75 g tomusokeria

7 g leivinjauhetta

340 g suolatonta voita

150 g vadelmahilloa

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Siivilöi yhteen jauhot, perunajauhot, vaniljasokeri, tomusokeri ja leivinjauhe. Sekoita voi taikinaan. Jaa taikina kahtia ja pyöritä siitä kaksi rullaa. Ota taikinasta pieniä paloja, rullaa ne pieniksi palloiksi ja paina kaikkiin syvennys. Täytä syvennykset vadelmahillolla. Paista keksejä uunissa 25-30 minuuttia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.