Queneller, quenelles, quenellit

Queneller, quenelles, quenellit
Queneller, quenelles, quenellit
Gädda, northern pike, hauki
Gädda, northern pike, hauki
Isfiske, ice fishing, jääkalastus
Isfiske, ice fishing, jääkalastus

Queneller

Den här vintern har ju inte direkt varit någon riktig vinter. I vanliga fall sätter min pappa ut betade krokar genast när isen håller och då får vi både gädda och lake. Men i år så hann han med bara ett par dagar och fick två gäddor som resultat. Sorgligt för barnen att inte hinna åka pulka, bygga snögubbar, åka skidor och göra det som man ”ska” hinna med under vintern. Som tur är så hann våra barn med en visit till Snöslottet i Kemi.

Jag är kanske inte så himla förtjust i just gädda men jag tycker att smaken har blivit väldigt mycket bättre under de senaste åren. De smakar inte alls så mycket dy längre utan är goda till både queneller och till att friteras till fish & chips. Man kan blanda gädda och gös också om man vill, men jag tycker att det går alldeles utmärkt med enbart gädda.

250 g gäddkött

2 äggvitor

1 ägg

125 g smör

2 dl grädde

salt och peppar

Lägg fiskkött (rensad och urbenad), salt och peppar i en matbredare och kör till färs. Tillsätt äggvitor och ägget. Tillsätt smöret. Passera färsen genom en sil. Låt färsen vila i kylen i en timme. Koka upp saltat vatten Forma bullar av färsen med hjälp av en sked och koka dem i 10 minuter. Vänd dem en gång under kokningen. Låt rinna av på ett hushållspapper. De ska egentligen serveras med sauce américaine men jag tycker att det går lika bra med en sås som är gjord på smör, lök, rotsaker, fiskbuljong, grädde och lite hummerfond.

Quenelles

This winter has not exactly been a real winter. Normally, my dad puts baited hooks out immediately when the ice is safe and then we get both northern pike and burbot. But this year he only managed to fish for a few days and got two pikes as a result. It is so sad for the kids to not be able to go sledding, build snowmen, skiing or anything that You ”should” have time to do during the winter. Luckily, our children had time to visit the Snow Castle in Kemi.

I’m not so very fond of northern pike but I think that the taste has improved a lot in recent years. They do not taste nearly as much mud anymore and are good for both quenelles and that fried fish in fish & chips. You can mix pike and zander too if You want, but quenelles become quite perfect with only northern pike as well.

250 g northern pike

2 egg whites

1 egg

125g butter

2 dl cream

salt and pepper

Put the fish meat (gutted and boned), salt and pepper in a food processor to mince. Add the egg whites and the egg. Add the butter. Pass through a sieve. Let the dough rest in the fridge for an hour. Boil salted water. Shape small rolls of the dough using a spoon and cook them for 10 minutes. Turn them once during cooking. Drain on a paper towel. They are supposed to be served with sauce américaine but I think it works just as well with a sauce that is made from butter, onions, root vegetables, fish broth, cream and a little lobster fund.

Haukiquenellit

Tämä talvi ei ole ollut mikään kunnon talvi. Normaalisti isäni laittaa iskukoukut ulos heti, kun jää kestää ja silloin me saamme sekä haukea että madetta, mutta tänä vuonna sellaisia päiviä oli vain muutama ja lopputuloksena kaksi haukea. Harmillista kun lapsetkaan eivä ehtineet laskea pulkalla, rakentaa lumiukkoja, hiihtää ja tehdä kaikkea sitä, mitä ”pitäisi” talven aikana pitäisi ehtiä. Onneksi he sentään ehtivät käydä Kemin lumilinnassa.

En ole ennen perustanut hauen mausta, mutta sen maku on mielestäni kuitenkin viime vuosina parantunut. Se ei enää maistu mudalta ja siitä saa tehtyä herkullisia quenellejä ja friteerattuja kalapaloja fish & chipseihin. Voit sekoittaa näihin myös haukea ja kuhaa, mutta mielestäni niistä tulee herkullisia vaikka käyttää pelkkää haukea.

250 g haukea

2 munanvalkuaista

1 kananmuna

125g voita

2 dl kermaa

suolaa ja pippuria

Sekoita kalanliha (perattu ja ruodoton), suola ja pippuri monitoimikoneessa. Lisää valkuaiset ja kananmuna. Lisää voi. Siivilöi kalamassa. Anna massa levätä jääkaapissa noin tunnin verran. Kiehauta suolalla maustettu vesi. Rullaa kalamassasta pieniä palleroita lusikan avulla ja keitä niitä 10 minuuttia. Käännä ne kerran keittämisen aikana. Valuta quenellit talouspaperilla. Yleensä nämä tarjotaan sauce américaine – nimisen kastikkeen kera, mutta me käytämme kastikkeeseen yleensä voita, sipulia, juureksia, kalaliemeä, kermaa ja vähän hummerifondia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.