Våfflor, waffles, vohvelit

Vafflor, waffles, vohvelit
Vafflor, waffles, vohvelit
Toast på våffeljärn, toast on waffle iron, paahtoleipä vohveliraudalla
Toast på våffeljärn, toast on waffle iron, paahtoleipä vohveliraudalla

Våfflor

Vi brukade laga våfflor ganska ofta då vår dotter var allergisk mot ägg i många år och vi hittade ett bra recept för smet utan ägg. Den internationella våffeldagen firas den 25 mars varje år så nu är jag för en gångs skull i förtid här men jag lärde mig just att det finns en amerikansk våffeldag också som firas den 24 augusti varje år. Det har varit en hel del våfflor under årens lopp så ett tag slutade vi laga dem helt. Och ärligt talat så tror jag att jag fick en överdos av dem när jag bodde i Belgien. Men i samband med Restaurangdagen för ett par år sedan så plockade vi upp våffeljärnen och sålde över 300 stycken till folk som passerade gästhamnen i Åbo.

En väldigt lätt och trevlig dessert, den går dessutom alltid hem hos barnen. För lite vuxnare smak så kan servera dem med hjortron eller vispad grädde smaksatt med lite likör. Eller också så kan man laga salta våfflor, då tillsätter man lite salt och till exempel dill i smeten. Gott med gravad eller rökt lax. Och våffeljärnet kan man använda till att göra toasts också.

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

4 dl mjölk

100 g smält smör

Blanda vetemjöl och bakpulver. Tillsätt mjölk och vispa til en jämn smet. Tillsätt det smälta smöret. Grädda våfflorna och servera dem med valfri sylt och vispad grädde.

Waffles

We used to cook waffles fairly often as our daughter was allergic to eggs for many years and we found a great recipe for batter without eggs. The International Waffle Day is celebrated on March 25 every year so now I am out early but I just learned that there is an American Waffle Day as well, celebrated on August 24 each year. There has been a lot of waffles over the years so for a while, we stopped making them. And honestly, I think I got an overdose of them when I lived in Belgium. But in connection with Restaurant Day a few years ago we picked up the waffle iron and sold over 300 pieces to people who passed the guest harbour in Turku.

A very easy and pleasant dessert, and kids always like it. For a little more grown up taste You can serve them with cloudberries or whipped cream flavored with a little liqueur. Or, make salty waffles, add a little salt and dill, for example, in the batter. Suits well with cured or smoked salmon. You can use the waffle iron for making toasts as well.

3 dl flour

1 teaspoon baking powder

4 dl milk

100g melted butter

Mix flour and baking powder. Add milk and whisk until smooth. Add the melted butter. Fry waffles and serve them with jam and whipped cream.

Vohvelit

Teimme ennen vanhaan vohveleita melko usein koska tyttäremme oli kananmunille allerginen monta vuotta ja löysimme hyvän, kananmunattoman reseptin. Kansainvälinen vohvelipäivää vietetään joka vuosi 25. maaliskuuta, joten kerrankin olen vähän aikaisessa. Amerikkalaisilla näyttää olevan oma vohvelipäivänsä, jota puolestaan vietetään 24. elokuuta. Teimme vuosien varrella vohveleita niin usein, että jätimme ne kokonaan jossakin vaiheessa. Itse asiassa taisin saada niistä yliannoksen jo silloin, kun asuin Belgiassa. Mutta muutama vuosi sitten haimme vohveliraudan esille Ravintolapäivän yhteydessä ja myimme yli 300 vohvelia Turun vierasvenesataman ohittaneille ihmisille.

Helppo ja mukava jälkiruoka, ja kaikki lapset pitävät vohveleista. Aikuisille vohvelit voi tarjoilla myös lakkojen tai liköörillä maustetun kermavaahdon kanssa. Vohveleista voi tehdä myös suolaisia lisäämällä taikinaan hieman suolaa ja tilliä. Erittäin hyvää graavatun tai savustetun lohen kanssa. Vohveliraudalla voi tehdä myös täytettyjä paahtoleipiä.

3 dl jauhoja

1 tl leivinjauhetta

4 dl maitoa

100g sulatettua voita

Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Lisää maito ja vatkaa taikinaksi. Lisää voisula. Paista vohvelit ja tarjoile ne hillon ja kermavaahdon kera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.