Burritos (TGIF)

Burritos
Burritos
Burritos
Burritos
Burritos
Burritos

Burritos

Igår kändes det som om det äntligen är vår. Och soligt var det också. Men jag satt i bilen i nästan fem timmar och dessutom gjordes även intervjun inomhus så det blev inte så värst mycket frisk luft för min del. Jag stannade till vid ABC-kedjans  bensinmack på hemvägen bara för att konstatera att jag inte ville köpa någon mat alls där. Blotta tanken på att de säljer samma mat i hela Finland gör mig lite illamående. Och idag är det ju lika grått som vanligt.

Vi brukar laga en hel del mexikansk mat här hemma, speciellt på helgerna. Nu senast så lagade vi burritos med oxbringa, riven ost under och en avocadokräm ovanpå. Men som vanligt så glömde jag mäta ingredienserna så det var ungefär så här jag gjorde: 1 kg oxbringa som kryddas med salt, peppar, stjärnanis, chili, vitlök, Coca Cola, HP sås, tabasco (kör allt i mixer och smaka av) och som sedan stektes i ugnen i 120 grader i fem timmar. Blanda finstrimlad paprika med vita bönor i tomatsås och sedan lägger man finriven ost på varje tortilla, därefter kött. Och sedan tomatsås med bönor. Och en avokadokräm innan man gräddar dem i ugnen, 250 grader i 10 minuter.

Avokadokräm

2 stycken mogna avokadon

1 gul paprika

1 lök

en kruka koriander

salt och peppar

Gröp ur avokados och lägg i en mixer. Finhacka paprikan och löken. Tillsätt koriander och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.

Burritos

Yesterday it felt like spring. And it was sunny too. But I sat in the car for almost five hours and made an interview indoors so it was not that much fresh air for me. I stopped at the ABC gas station chain on the way home just to see that I did not want to buy any food at all. The mere thought of selling same food all over Finland makes me sick. And today it is just as gray as usual.

We usually cook a lot of Mexican food at home, especially on weekends. Most recently, so we made burritos with beef brisket, grated cheese over and an avocado cream on top. But as usual I forgot to measure the ingredients so it was something like this: 1 kg beef brisket, seasoned with salt, pepper, star anise, chili, garlic, Coca Cola, HP sauce, tabasco (run everything in the blender and season) and which is then baked in the oven at 120 degrees for five hours. Put some finely sliced pepper and white beans in tomato sauce. Add finely grated cheese on each tortilla, then meat and beans. And then an avocado cream before you bake them in the oven, 250 degrees for 10 minutes.

Avocado Cream

2 avocados

1 yellow pepper

1 onion

a pot coriander

salt and pepper

Scoop out the avocados and place in a blender. Finely chop the peppers and onion. Add the coriander and mix to a smooth cream. Season with salt and pepper.

Burritos

Eilen oli jo kevättä ilmassa. Ja oli ihanan aurinkoista. Mutta minä istuin autossa lähes viisi tuntia ja haastattelukin tehtiin sisätiloissa, joten en saanut raitista ilmaa tai aurinkoa oikeastaan ollenkaan. Pysähdyin matkalla ABC-ketjun huoltoasemalla vain todetakseni, että en halua ostaa sieltä mitään ruokaa. Pelkkä ajatuskin siitä, että samaa ruokaa myydään ympäri Suomen tekee minut pahoinvoivaksi. Ja tänään sää olikin taas yhtä harmaa kuin tavallista.

Teemme aika usein meksikolaista ruokaa täällä kotona, varsinkin viikonloppuisin. Viimeksi teimme burritoksia, joihin tuli häränrintaa, juustoraastetta ja avokadotahnaa. Mutta unohdin taas mitata ainekset joten resepti on summittainen: 1 kg häränrintaa, maustetaan suolalla, pippurilla, tähtianiksella, chilillä, valkosipulilla, Coca Colalla, HP-kastikkeella (aja kaikki tehosekoittimessa) ja sitten lihaa paistetaan uunissa 120 asteessa viisi tuntia. Valkoisia papuja tomaattikastikkeessa johon sekoitetaan myös suikaloitua paprikaa. Jokaisen tortillan pohjalle juustoraastetta ja sitten lihaa. Lisätään papukastiketta ja avokadotahna. Burritoksia paistetaan 250 asteessa 10 minuuttia.

Avokadotahna

2 kpl kypsiä avokadoja

1 keltainen paprika

1 sipuli

ruukku tuoretta korianteria

suolaa ja pippuria

Koverra avokadojen hedelmäliha tehosekoittimeen. Hienonna paprika ja sipuli ja lisää ne. Lisää korianteri ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.