Hallonglass, raspberry ice cream, vadelmajäätelö

Hallonglass, Raspberry ice cream, vadelmajäätelö
Hallonglass, Raspberry ice cream, vadelmajäätelö

Hallonglass

Och det finfina vårvädret varade i två dagar, imorse var det grått och regnigt igen. Slalombacken är nog inne på sin sista vecka, temperaturerna är så pass höga under dagtid. Den här årstiden kan vara riktigt ful och det är den just nu. Det tråkiga är att det blir lite svårt att hitta på något om man inte vill shoppa inomhus (ingen av oss är särkilt förtjust i det) eller om man har simmat eller bowlat klart. Och man ha nog hunnit med en hel del museibesök också. Jag tror att jag satsar på att åka till biblioteket och låna en bra bok istället. Biblioteket här i Åbo är förresten värt ett besök, titta på bilderna här !

Förra året önskade sig Emma en glassmaskin till julklapp och när jag råkade gå förbi Kjell & Company  i Uppsala så såg jag en till ett bra pris i skyltfönstret. Den är faktiskt riktigt bra, det enda kruxet är att man ska komma ihåg att sätta skålen i frysen en dag innan man ska laga glass. Vi har fortfarande så mycket bär i frysen att denna gång lagade hon hallonglass.

250 g hallon

3 dl vispgrädde

2 st ägg

3 msk florsocker

2 tsk vaniljsocker

Mixa hallonen till en slät smet. Vispa grädden. Vispa ägg, florsocker och vaniljsocker. Blanda ihop äggsmeten med de mixade hallonen och vispgrädden. Kör i glassmaskin tills du tycker att den är klar, det tar ungefär 10-12 minuter.

Raspberry Ice Cream

The wonderful spring weather lasted two days,this morning was gray and rainy again. The skiing hill here is probably now in its final week, the temperatures have been so high during the daytime. This time of year the weather can be really ugly and that is what it is for the moment. The sad thing is that it gets a little hard to come with any ideas for any activities if you do not want to shop indoors (none of us is fond of it) or if you have been swimming and bowling quite enough as we have. And we have had time for a lot of museum visits as well. I think I’d better go to the library and borrow a nice book instead. The library here in Turku, by the way, is worth a visit, look at the pictures here !

Last year, Emma wanted an ice cream machine for Christmas and when I happened to pass by Kjell & Company in Uppsala I saw one at a good price in the shop window. It’s actually really good, the only catch is that you should remember to put the bowl in the freezer for a day before you are going to cook ice cream. We still have so much berries in the freezer that this time she cooked raspberry ice cream.

250 g raspberries

3 dl whipping cream

2 eggs

3 tbsp icing sugar

2 tsp vanilla sugar

Mix the raspberries until smooth. Whip the cream. Beat eggs, powdered sugar and vanilla sugar. Mix together the egg mixture with the mixed raspberries and whipped cream. Run in the ice cream machine until you think it’s ready, it will take 10-12 minutes.

Vadelmajäätelöä

Ihana kevätsää kesti siis kaksi päivää, aamulla oli taas harmaata ja sateista. Laskettelumäen lumet vetelevät viimeisiään koska päivälämpötilat ovat olleet niin korkeita. Tähän aikaan vuodesta voi olla todella kurja sää ja sitä se on ainakin tänään. On vähän hankalaa keksiä mitään tekemistä jollei halua shoppailla ostoskeskuksissa (kukaan meistä ei ole erityisen ihastunut shoppailuun) tai jos uima- ja keilahallikeikkoja on tehty enemmän kuin tarpeeksi. Me olemme itse asiassa käyneet aika paljon museoissakin. Taidan mennä kirjastoon ja lainata sielä hyvän kirjan, jonka parissa viihtyy. Kirjasto täällä Turussa on muuten käymisen arvoinen, katso kuvia tästä !

Viime vuonna Emma toivoi jäätelökonetta joululahjaksi ja kun satuin kulkemaan Kjell & Companyn ohi Uppsalassa näin, että siellä myytiin niitä hyvään hintaan. Käytössä se on osoittautunut hyväksi, ainoa asia mikä pitää muistaa on se, että kulho pitää laittaa pakastimeen edellisenä iltana. Meillä on edelleen niin paljon marjoja pakkasessa, että tällä kertaa Emma teki vadelmajäätelöä.

250 g vadelmia

3 dl kuohukermaa

2 munaa

3 rkl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

Miksaa vadelmat. Vatkaa kerma. Vatkaa kanamunat, tomusokeri ja vaniljasokeri. Sekoita kananmunaseos, vadelmasose ja kermavaahto. Käytä massaa jäätelökoneessa kunnes se on valmis, noin 10-12 minuuttia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.