Tomatsås, tomato sauce, tomaattikastike

Kryddsmör, savoury butter, maustevoi
Kryddsmör, savoury butter, maustevoi

SONY DSC

Tomatsås

Vi har helt fantastiskt vårväder i Åbo ! Jag väntar så på sommaren. Lite synd att sitta inomhus men jag har glömt lägga ut recept på vår tomatsås så jag gör det nu istället. Vi brukar inte nöja oss med färdiga tomatsåser. Jag tycker att det blir godast när man lägger i lite syra och sötma också, annars smakar det bara vattnigt. Allra värst smakar pizzan om man använder krossade tomater och inget annat. Det värsta pizzaminnet jag har är från Ungern, dum som jag är så beställde ja vegetarisk pizza och fick en med frysblandningen majs, paprika och ärter. Och inte hade där grönsakerna hunnit tina heller.

Det blev lite över av den här tomatsåsen. Jag tog 100 g smör, två matskedar tomatsås, salt och peppar och lite mer finhackad basilika och gjorde kryddsmör av det hela. Riktigt gott. Nu när jag skriver det här så kommer jag ihåg en tomatsås från början av 1990-talet. Man blandade 1 dl rapsolja, 1 dl ketchup och 2 dl grädde. Plus en hel matsked torkad oregano. Fungerade helt bra den med.

400 g finkrossade tomater (Muttis är bäst)

1 tsk salt

2 pressade vitlöksklyftor

1,5 msk socker

2 msk rödvinsvinäger

finhackad basilika

Lägg tomatsås, salt, pressad vitlök, socker och rödvinsvinäger i en kastrull. Låt småputtra i 10-15 minuter och smaka av. Tillsätt rikligt med finhackad basilika.

Tomato sauce

We have had absolutely fantastic weather in Turku! I’m so waiting for the summer. A little shame to sit indoors but I forgot to add this recipe on our tomato sauce so I do it now instead. We usually do our own tomato sauce, I´m not happy with the ready made sauces. One gets the best taste by adding a bit of acidity and sweetness as well, otherwise tomato sauce tastes just watery. The worst tasting pizza is the one with crushed tomatoes and nothing else. The worst pizza memory I have is from Hungary, stupid as I am I ordered a vegetarian pizza and got one with the mixture of corn, peppers and peas. And the vegetables had not had time to thaw, either.

We hade just a bit as leftovers of this tomato sauce. I took 100 grams of butter, two tablespoons of the sauce, salt and pepper and a little more finely chopped basil and made savoury butter of it all. It was really tasty. Now, as I write this, I suddenly remember a tomato sauce from the early 1990s. The recipe was to mix 1 dl canola oil, 1 dl ketchup and 2 dl cream. Plus a whole tablespoon dried oregano. It worked just fine as well.

400 g of finely crushed tomatoes (Muttis is best)

1 teaspoon salt

2 pressed garlic cloves

1,5 tbsp sugar

2 tablespoons red wine vinegar

finely chopped basil

Add tomato sauce, salt, garlic, sugar and red wine vinegar in a saucepan. Let simmer for 10-15 minutes and season to taste. Add plenty of finely chopped basil.

Tomaattikastike

Turussa on aivan loistava kevätsää ! Odotan jo kovasti kesää täällä. Vähän sääli istua sisätiloissa, mutta unohdin lisätä tämän meidän tomaattikastikkeemme reseptin joten teen sen nyt. Emme yleensä tyydy valmiisiin tomaattikastikkeisiin. Kastikkeessa pitää olla vähän happamutta ja makeutta, muuten se maistuu vain vetiseltä. Pahimman m pizzaa saa käyttämällä pelkkää tomaattimurskaa. Tosin pahin pizzamuistoni on kyllä Unkarista, tyhmänä tilasin kasvispizzan ja sain sellaisen, jossa oli herne-, maissi- ja paprikasekoitus. Vihannekset eivät olleet edes ehtineet sulaa kunnolla.

Meillä jäi vähän tätä tomaattikastiketta. Otin 100 grammaa voita, kaksi ruokalusikallista tomaattikastiketta, suolaa ja pippuria ja hieman hienonnettua basilikaa ja tein niistä maustevoita. Todella hyvää sellaista. Nyt kun kirjoitan tätä, muistan tomaattikastikkeen reseptin jostakin 1990-luvun alusta. Siinä sekoitettiin 1 dl rypsiöljyä, 1 dl ketsuppia ja 2 dl kermaa. Ja sitten lisättiin ruokalusikallinen kuivattua oreganoa. Maku oli ihan mainio !

400 g tomaattimurskaa (Mutti on paras)

1 tl suolaa

2 puristettua valkosipulin kynttä

1,5 rkl sokeria

2 rkl punaviinietikkaa

hienonnettua basilikaa

Laita tomaattimurska, suola, puristetut valkosipulin kynnet, sokeri ja punaviinietikka kattilaan. Anna kiehua hiljalleen 10-15 minuuttia ja mausta maun mukaan. Lisää runsaasti hienonnettua basilikaa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.